Ένοπλες Δυνάμεις: Μια ποιοτική και ποσοτική αποτίμηση του 2021 – Μέρος Α

Ένοπλες Δυνάμεις: Μια ποιοτική και ποσοτική αποτίμηση του 2021 – Μέρος Α

ΦΩΤΟ: Τρίτη 29 και Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισκέφθηκε Μονάδες και Σχηματισμούς των ΕΔ στην Κρήτη, σε νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και στο Σύμπλεγμα Μεγίστης, όπου αντήλλαξε ευχές με το προσωπικό, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της έλευσης του Νέου Έτους - ΠΗΓΗ: ΓΕΕΘΑ

Αρχής γενομένης από σήμερα, σας παρουσιάζουμε, σε τέσσερα μέρη αναλυτικό απολογισμό για το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων όλο το 2021, την στρατιωτική διπλωματία, τις ασκήσεις και τους εξοπλισμούς

Του Χρήστου Μαζανίτη

Αν το 2020 ήταν μια δύσκολη αλλά καλή χρονιά για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2021 ακούγαμε να λέει επισήμως και ανεπισήμως ο επικεφαλής τους, το 2021 ήταν μια πολύ, πολύ καλύτερη χρονιά, χωρίς βεβαίως να είναι το ίδιο δύσκολη με το 2020. Κι αυτό φαίνεται πώς κάθε άλλο παρά αποτέλεσμα του παράγοντα τύχης μπορεί να είναι.

Το 2020 η κατάσταση πολλές φορές καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς έγινε οριακή και για παρατεταμένα και μεγάλα διαστήματα, όπου το «λάθος» ή το ατύχημα ήταν πολύ εύκολο να συμβεί. Ήθελε ατσάλινα νεύρα, πρόβλεψη στη «σκακιέρα» τρεις και τέσσερεις κινήσεις μπροστά, ταυτόχρονες ενέργειες «πάνω και κάτω απ΄ το τραπέζι», ενδυνάμωση υφισταμένων δεσμών και ανάπτυξη νέων με γειτονικούς και περιφερειακούς παίκτες-δρώντες, αντίληψη του γεωπολιτικού-γεωστρατηγικού περιβάλλοντος κι όλα αυτά βέβαια μέσα στο πλαίσιο, τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργείων, δηλαδή του ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΘΑ. Κι όλα αυτά μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας, κινδύνου και δυσκολιών που «φόρτωσε» και συνεχίζει να «φορτώνει» στην κοινωνία η πανδημία του COVID-19, όπου κι εδώ οι Ένοπλες Δυνάμεις έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικότατο ρόλο, έχοντας αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο της διακίνησης και διαχείρισης των εμβολίων και σύντομα και των φαρμάκων, και όπως είναι γνωστό σε όλη την κοινωνία δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό στον αγώνα του εμβολιασμού, με μαζική συμμετοχή υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού στα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Αυτά όλα, αυτή η τιτάνια προσπάθεια του 2020, έκανε το 2021 συγκριτικά μια όχι και τόσο δύσκολη χρονιά όπως είπαμε παραπάνω. Όμως, αν και ομολογουμένως δεν ήταν τόσο δύσκολη η χρονιά στα Ελληνοτουρκικά όπως το ΄20, ωστόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν ήταν μια χαλαρή χρονιά. Το κύριο έργο τους κατά το 2021, δηλαδή η εκτέλεση της υπαρξιακής τους αποστολής, που δεν είναι άλλη από τη προάσπιση και υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της Πατρίδας, εκτελέσθηκε στο έπακρον. Κάθε πρόκληση και κάθε απειλή απαντήθηκε άμεσα, αποφασιστικά και δυναμικά, μην αφήνοντας περιθώρια αμφιβολιών σε κανέναν, με επιτήρηση του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, έτσι ώστε κάθε μορφής πρόκληση ή απειλή κατά των εθνικών συμφερόντων, να πέφτει όπως πάντα στο κενό.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις λοιπόν, το 2021, έφεραν για μία ακόμα χρονιά σε επιτυχία, αυτό καθ΄ αυτό το αποτρεπτικό τους έργο επί του πεδίου, όπου είναι και θα εξακολουθήσουν χωρίς οποιαδήποτε αμφιβολία να είναι κυρίαρχες, μη περιοριζόμενες όμως μόνο σε αυτό.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία και οι αριθμοί, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν να επιδείξουν έναν πλούσιο απολογισμό στον οποίο κυριαρχεί τόσο η ποσότητα, όσο κυρίως η ποιότητα, σε τομείς όπως η συμμετοχή σε σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε εντατικές συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις, στο πεδίο της στρατιωτικής διπλωματίας, στο πεδίο του οργανωτικού μετασχηματισμού τους, σε ραγδαίες και καταιγιστικές εξελίξεις στα εξοπλιστικά, σε προσλήψεις προσωπικού έπειτα από μια δεκαετία, στην αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών, σε εξελίξεις στον τομέα της εκπαίδευσης, σε σημαντικά συνέδρια στην Ελλάδα αλλά και στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Οι κυριότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την εδραίωση, επαύξηση και διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας αλλά και πέραν αυτής, ήταν πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές. Οι κυριότερες από αυτές που έλαβαν χώρα με συμμετοχή της Χώρας μας ήταν η Νατοϊκή Επιχείρηση KFOR με 358 στελέχη συνολικά για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και προστατευμένου περιβάλλοντος στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, η συμμετοχή στο εκτελεστικό σκέλος της Επιχείρησης ALTHEA της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη της ειρήνης στην περιοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και η συμμετοχή στην Επιχείρηση UNIFIL του ΟΗΕ για την εκτέλεση περιπολιών και ελέγχων έξω από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου. Επιπλέον αυτών καθοριστική ήταν και συνεχίζει να είναι η συμμετοχή στην Επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI του ΟΗΕ για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, η συμμετοχή στην Επιχείρηση EUTM MALI της ΕΕ με δύο στελέχη στην εκπαιδευτική συμβουλευτική ομάδα του Στρατηγείου της Επιχείρησης, η συμμετοχή στην Επιχείρηση EMASoH-AGENOR στα ΗΑΕ για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και τη βελτίωση του περιβάλλοντος ασφαλείας στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ, καθώς και στην Επιχείρηση OPERATION SEA GUARDIAN του ΝΑΤΟ για την εκπλήρωση έργων ναυτικής ασφάλειας.

Επιπρόσθετα, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Επιχείρηση AEGEAN ACTIVITY της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ που αποσκοπεί στην αναγνώριση, παρακολούθηση και επιτήρηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών που ξεκινούν από την Τουρκία, καθώς και στην Επιχείρηση AIR POLICING FOR ALBANIA & MONTENEGRO και στα Σκόπια με Αεροσκάφη Αεράμυνας, πτητικά μέσα έρευνας και διάσωσης, με σκοπό την ενοποιημένη αντιμετώπιση των εναέριων απειλών στην περιοχή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Γεγονός ξεχωριστής σημασίας και ένδειξη γενικότερης «εξωστρέφειας» και ενδιαφέροντος για το περιφερειακό «γίγνεσθαι», εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας κατά το 2021, αποτέλεσε η συγκρότηση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT για την ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept).

**Αύριο το δεύτερο μέρος του απολογισμού του Έργου των Ενόπλων Δυνάμεων με τις δεκάδες διμερείς και πολυμερείς συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις που πραγματοποίησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια