Στρατός Ξηράς: Στην τελική ευθεία η προμήθεια νέων ρουκετών για τα RM-70 και νέο τυφέκιο

Στρατός Ξηράς: Στην τελική ευθεία η προμήθεια νέων ρουκετών για τα RM-70 και νέο τυφέκιο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η μεγάλη προμήθεια για τις ρουκέτες των RM-70 αλλά και το νέο τυφέκιο του Στρατού που θα αντικαταστήσει τα G-3.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δύο από τα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα του Ελληνικού Στρατού, που εδώ και σχεδόν 2 χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη, οδεύουν στην φάση της υλοποίησης, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Βουλή, επιβεβαιώνοντας πρόσφατα δημοσιεύματα μας.

Σε ότι αφορά το θέμα με το Εθνικό Τυφέκιο, που θα αντικαταστήσει το G-3, o υπουργός ανέφερε στην Βουλή ότι υπάρχουν συνολικά 8 προτάσεις που έχει αξιολογήσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή, έχοντας αξιολογήσει πάνω από 15 προτάσεις, φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε 5 από αυτές. Πρόκειται για δοκιμασμένες λύσεις, αξιόπιστες που ικανοποιούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το ΓΕΣ έχουν συνταχθεί και για τις 5 αυτές περιπτώσεις λεπτομερείς φάκελοι, με πλήρες ιστορικό των υποψηφιοτήτων από τις δοκιμές και τις επί μέρους αξιολογήσεις.

Και οι 5 επιλογές κρίνονται εξαιρετικές για τον αντικαταστάτη του G3 και απ’ ότι μαθαίνουμε το κύριο βάρος θα πέσει πλέον σε 2 τομείς. Ο ένας είναι ο βαθμός συνεργασίας από τη χώρα που θα επιλεγεί το νέο τυφέκιο και ο δεύτερος – και σπουδαιότερος – η άδεια παραγωγής του στην Ελλάδα.

Στο θέμα των Ρουκετών 122 χιλ για τα RM-70 έγινε γνωστό ότι το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 87.912.500 ευρώ.

Το Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) (RM-70), που διαθέτει το πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού, μαζί με τα αμερικανικής κατασκευής MLRS αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα φόβητρα της τουρκικής άμυνας. Είναι Τσεχοσλοβάκικης κατασκευής. Μετά την υπογραφή της συνθήκης CFE, το Ελληνικό Πυροβολικό εξοπλίστηκε κατά το έτος 1994 με αριθμό συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων 122 χιλ. τύπου RM-70, Τσεχοσλοβάκικης κατασκευής από την πρώην Ανατολική Γερμανία. Οι ΠΕΠ RM-70 είναι τεχνολογίας του 1970, τέθηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και έδωσαν μεγάλη ισχύ πυρός στο Ελληνικό Πυροβολικό, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος.

Η κοινοπραξία ΜΙΜΑ – (κι η σερβική) EdePro ανακοίνωσε ότι προχώρησε με επιτυχία στην ενδεικτική αναβάθμιση των δυνατοτήτων του συστήματος RM-70 του Ελληνικού Στρατού, επιτυγχάνοντας ένα κρίσιμο για την αποτρεπτική ισχύ των ελληνικών χερσαίων δυνάμεων, αποτέλεσμα: Να διπλασιάσει το βεληνεκές του και να αυξήσει την ακρίβεια κατά 30%!

Τα απτά οφέλη είναι του συστήματος RM-70

Επιχειρησιακή Αξιοποίηση των εκσυγχρονισμένων συστημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα.

Δημιουργία στα ΕΑΣ υποδομών για την ανάληψη πρόσθετου έργου από το εξωτερικό κυρίως στον τομέα των εκσυγχρονισμένων ρουκετών.

Βελτιστοποίηση της οικονομικότητας του προγράμματος τοπικής συμμετοχής.

Στρατηγικό πλεονέκτημα για τις Ελληνικές Χερσαίες Δυνάμεις με την αύξηση του βεληνεκούς κρίσιμου συστήματος ΠΕΠ.

Εμπλοκή διαφόρων εταιρειών της Ελληνικής Αμυντικής βιομηχανίας για κατασκευή υποσυστημάτων (sub-systems).

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια