Οι «σαΐτες» του Αιγαίου στην άσκηση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Οι «σαΐτες» του Αιγαίου στην άσκηση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Για πρώτη φορά από την παραλαβή τους δύο «σαΐτες» του Αιγαίου χρησιμοποιήθηκαν σε κοινή άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα Mark V (MKV) ταχύπλοα που απέκτησε το Πολεμικό Ναυτικό δωρεάν από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας, έκαναν χθες την εμφάνισή τους για πρώτη φορά ως «ζεύγος» στην κοινή άσκηση «JCET» των Ειδικών Δυνάμεων των 2 χωρών.

«Ήταν πραγματική τιμή για μένα σήμερα να δω στο νερό σε λειτουργία δύο από τα τέσσερα σκάφη των ειδικών δυνάμεων Mark V που οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν χωρίς κόστος στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματός μας Excess Defense Articles. Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που αρχικά κόστισαν περίπου 21 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα ενισχύσουν την ικανότητα των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων καθώς συνεχίζουν να αναπτύσσουν τόσο την ευελιξία τους όσο και τις σχέσεις τους» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, που παρακολούθησε από κοινού με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο την άσκηση.

Η μεταφορά των τεσσάρων σκαφών από τις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου και παρέμειναν για την εκτέλεση των απαιτούμενων ελέγχων και εργασιών συντήρησης και επισκευής στο πλαίσιο της ενεργοποίησής τους.

Πρόκειται για τα σκάφη που χρησιμοποιούσαν οι SEALS των ΗΠΑ, οι ειδικές δυνάμεις που στην Ελλάδα έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό με την επιχείρηση εξολόθρευσης του Μπιν Λάντεν.

Τα σκάφη φέρουν σχεδιασμό Stealth για μείωση του RCS ίχνους στα ραντάρ και στα μεγάλα τους ατού είναι ότι μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα άνω των 50 κόμβων μεταφέροντας 4μελές πλήρωμα και 19 «βατράχους» με τον εξοπλισμό τους σε οποιοδήποτε σημείο του Αιγαίου σε λίγες ώρες.

Έχουν μήκος 60 πόδια κι εμβέλεια 400 ναυτικά μίλια.

Λόγω της ειδικής σχεδίασης το πλήρωμα δέχεται μειωμένη καταπόνηση από τον κυματισμό ενώ φέρουν και οπλισμό τηλεχειριζόμενο από μέσα, μειώνοντας έτσι την έκθεση στα αντίπαλα πυρά.

Κλικ για μεγέθυνση:

ΠΗΓΗ: enikos.gr ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ: ΓΕΕΘΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια