Πρέβεζα: Το ΤΕΝΞ απομάκρυνε βόμβα 900 κιλών από το κέντρο της πόλης

Πρέβεζα: Το ΤΕΝΞ απομάκρυνε βόμβα 900 κιλών από το κέντρο της πόλης

Η βόμβα ήταν απομεινάρι του πολέμου όταν Ιταλικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την πόλη για να ανακόψουν τον εφοδιασμό από το λιμάνι προς το μέτωπο

Επιχείρηση απομάκρυνσης βόμβας από το κέντρο της πόλης της Πρέβεζας, πραγματοποίησε με επιτυχία σήμερα, Πέμπτη 04/11/2021, το πρωί, το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) του Ελληνικού Στρατού.

Η βόμβα ήταν απομεινάρι του πολέμου όταν Ιταλικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την πόλη για να ανακόψουν τον εφοδιασμό από το λιμάνι προς το μέτωπο.

Οι κάτοικοι της περιοχής απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και στη συνέχεια άνδρες του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), με την συνδρομή της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και των τοπικών αρχών απομάκρυναν τη βόμβα, σύμφωνα με το epiruspost.

Η βόμβα μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο πεδίο βολής Πενταλωνίου Ζίτσας όπου θα γίνει και η εξουδετέρωσή της από τους πυροτεχνουργούς.

Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ Ιωαννίνων ο διευθυντής του Μουσείου Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου, Δρ. Χαράλαμπος Γκουβάς, επρόκειτο για βόμβα 900 κιλών, η οποία ρίχθηκε από Ιταλικά βομβαρδιστικά στις 28 Οκτωβρίου του 1940, στην Πρέβεζα, χωρίς να εκραγεί.

Η βόμβα, σύμφωνα με την ertnews.gr, εντοπίστηκε το 2005 κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του Βιολογικού καθαρισμού και του αποχετευτικού δικτύου της πόλης. Τότε οι πυροτεχνουργοί αφαίρεσαν τον πυροκροτητή και αποφασίστηκε να ταφεί κάτω από τσιμέντο.

Όμως, μετά από έγγραφες διαμαρτυρίες περιοίκων αποφασίστηκε η οριστική μεταφορά της.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια