Βραβεύτηκε ο Ήρωας Λοχαγός που γάζωσε με 3.000 σφαίρες τούρκικο υποβρύχιο!

Βραβεύτηκε ο Ήρωας Λοχαγός που γάζωσε με 3.000 σφαίρες τούρκικο υποβρύχιο!

Έριξε δύο αντιαρματικά βλήματα και 3.000 σφαίρες στο S-350 YLDIRA, όταν αναδύθηκε στο Φαρμακονήσι

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 15/11/2021

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) στο δεύτερο συνέδριό της, που ολοκληρώθηκε χθες, προέβη σε βραβεύσεις σημαινουσών προσωπικοτήτων, στέλνοντας με την επιλογή των προσώπων πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

Η πιο… ηχηρή επιλογή βραβευθέντος ήταν εκείνη του Υποστράτηγου εν αποστρατεία Κωνσταντίνου Κολοκούρη, ο οποίος ανήμερα το Πάσχα του 1997, όταν ήταν Λοχαγός επικεφαλής Λόχου Πεζοναυτών στο Φαρμακονήσι, έριξε δύο αντιαρματικά βλήματα και 3.000 σφαίρες εναντίον του τουρκικού υποβρυχίου S-350 YLDIRAY, το οποίο είχε αναδυθεί και έπλεε προς τον όρμο Θόλου του Φαρμακονησίου.

Η ΕΑΑΣ τού απένειμε αντίγραφο σπαρτιατικής κοπίδας με το πρόσταγμα «Μολών Λαβέ» και στο σκεπτικό της βράβευσης αναφερόταν ότι η απονομή τιμητικής διάκρισης στον Υπτγο ε.α. Κωνσταντίνο Κολοκούρη αποφασίστηκε «διότι ως Λοχαγός επικεφαλής Λόχου Πεζοναυτών, το Πάσχα 27 Απριλίου 1997 στο Φαρμακονήσι, εκτέλεσε πυρά αντιαρματικού και πολυβόλου κατά τουρκικού υποβρυχίου, το οποίον εμφανώς είχε παραβιάσει τα εθνικά χωρικά ύδατα, τρέποντάς το σε φυγή. Η πράξη του Υπτγου ε.α. Κωνσταντίνου Κολοκούρη ανέδειξε το αιώνιο πνεύμα του Έλληνα μαχητή και εξύψωσε το ηθικό των ανδρών και των συναδέλφων του».

Επιπλέον τιμήθηκε από την ΕΑΑΣ ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, αντγος ε.α. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, διότι «ως Αρχηγός ΓΕΣ, έχοντας ως βασικό οδηγό των αποφάσεών του τη στρατιωτική αρετή και αξιοπρέπεια, δεν υπέκυψε στις πολιτικές πιέσεις που είχαν σχέση με παρεμβάσεις στα καθήκοντά του.

Ως αποτέλεσμα τούτου, το πρωί της 25ης Ιουλίου 2012 έθεσε αιφνιδίως και αυτοβούλως τέρμα στη σταδιοδρομία του, απεμπολώντας τα προνόμια που απολαμβάνει ένας αρχηγός Γενικού Επιτελείου, τιμώντας έτσι τον βαθμό και τη θέση του και δίνοντας με τη στάση του το παράδειγμα στους νεότερους».

Τέλος, τιμήθηκαν από την ΕΑΑΣ ο επίτιμος υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Ραχωβίτσας, «για την πολυετή, με κίνδυνο ζωής του ιδίου και της οικογενείας του, συνεισφορά του στον αγώνα της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια στα διεθνικά δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών», και ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήριος Ρίζος, διότι ως πρόεδρος του Συμβουλίου «εξέδωσε την ιστορική απόφαση της Ολομελείας 2192/2014 στην οποία, στις παραγράφους 11 και 12, περιγράφεται με τρόπο νομικό και πολιτικό η ιδιαιτερότητα του στρατιωτικού επαγγέλματος και αιτιολογείται εναργέστατα ο εξ αυτής ξεχωριστός τρόπος με τον οποίο πρέπει η Πολιτεία να αντιμετωπίζει και να αμείβει τους στρατιωτικούς».

Κοντολογίς, με την επιλογή των προσώπων που βραβεύτηκαν οι απόστρατοι αξιωματικοί του Στρατού προτείνουν δυναμικότερη αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, αντίσταση στις πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους, σκληρή αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκεμπόρων και δίκαιη αντιμετώπιση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

 1. Έχω ακούσει ότι δεν είχε χαρεί και τόσο πολύ η ηγεσία μας τότε 😉(ξεφτίλες μ7α ζωή)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαχαχα.Σωστος Δημήτρη.Ελεγαν τότε οι Τούρκοι είναι φίλοι μας.

   Διαγραφή
 2. Ένα μεγάλο μπράβο στον Κώστα τον Κολοκουρη. Εμείς βέβαια στις ΕΔ, γνωρίζαμε, για τους ανώτατους αρχιπασοκατζίκια τότε του κερ@τ@ και το τι είχε διαμειφθεί, και ότι προς τιμήν του, συγχωρεμενου τώρα, τότε ΥΕΘΑ, δεν δέχθηκε να παραπεμφθεί προς αποπομπή. Η πλάκα είναι ότι η βράβευση έγινε παρουσία κάποιων ανωτάτων (ε.α. και ε.ε.) που απάρτιζαν το ΑΣΣ που τον αποστράτευσε. Πάντως ένας ε.ε. ανώτατος του τότε ΑΣΣ, δεν χειροκρότησε, λένε οι κακές γλώσσες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή