Το στρατιωτικό ισοζύγιο Ελλάδας-Τουρκίας: Η αριθμητική των όπλων-Δείτε το ΓΡΑΦΗΜΑ

Το στρατιωτικό ισοζύγιο Ελλάδας-Τουρκίας: Η αριθμητική των όπλων-Δείτε το ΓΡΑΦΗΜΑ

Καθοριστικές αλλαγές στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων υπέρ της Ελληνικής πλευράς - Αναβαθμίζονται κατακόρυφα οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Ε.Δ. της χώρας και οι διπλωματικές συμμαχίες της

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ - ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 03/10/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Εμφανώς διαφορετική σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο καιρό είναι η προσπάθεια μιας συγκριτικής παρουσιάσεως των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Τουρκίας, καθώς στο διαρρεύσαν διάστημα σημειώθηκαν καθοριστικές αλλαγές στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων υπέρ της ελληνικής πλευράς και μάλλον με αιφνιδιαστικό -από επικοινωνιακής πλευράς-τρόπο. Τρόπο ασφαλώς που δεν έχει να κάνει με την ουσία (αυτή είναι ότι αναβαθμίζονται κατακόρυφα οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Ε.Δ. της χώρας και οι διπλωματικές της συμμαχίες), αλλά μόνο με την επικοινωνία, που μάλλον είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στον τελευταίο χρόνο, και ιδίως μετά την ασύμμετρη -υβριδική- απειλή με την «εργαλειοποίηση» του Μεταναστευτικού από πλευράς της Άγκυρας τον Απρίλιο του 2020 και την έξοδο του Ελληνικού Στόλου τον Αύγουστο του ίδιου έτους λόγω των προκλήσεων του ερευνητικού «Oruc Reis», είχαμε τις εξής πολύ σημαντικές αλλαγές στην αμυντική ισορροπία Ελλάδος - Τουρκίας:

1) Την απόκτηση 24 (18+6) υπερσύγχρονων μαχητικών Rafale F3R από τη Γαλλία, από τα οποία ήδη έχουν παραληφθεί τρία, με τα οποία εκπαιδεύεται το προσωπικό τους στη Γαλλία.

2) Την επίσημη ανακοίνωση της αποκτήσεως τριών (με δικαίωμα προαιρέσεως για μία ακόμα) υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών Belh@rra.

3) Την απόκτηση (με μέθοδο leasing) δύο πλήρων συστημάτων ισραηλινών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV), τύπου Heron, που ήδη επιχειρούν στο Αιγαίο με βάση τους στη Σκύρο.

4) Την ουσιαστική έναρξη αναβαθμίσεως των 84 μαχητικών F-16 της ΠΑ σε επίπεδο F-16V. Ηδη οκτώ από αυτά βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και άλλο ένα στις ΗΠΑ για τον σκοπό αυτόν.

5) Τη σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο συζήτηση για την απόκτηση τριών κορβετών Gowind-2500 από τη Γαλλία, με δικαίωμα προαιρέσεως για άλλη μία στο μέλλον.

6) Την περάτωση του «στοιχειωμένου» προγράμματος της αποκτήσεως 44 υπερσύγχρονων τορπιλών «βαρέος τύπου» για τα επίσης υπερσύγχρονα υποβρύχια Type-214ΑΙΡ και το αναβαθμισμένο στην ίδια κατηγορία «Ωκεανός».

7) Την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των 60 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως ΟΗ-58Η Kiowa Warrior, από τα οποία 40 σε μονάδες της Αεροπορίας Στρατού, περίπου 10 στη διακλαδική Σχολή Ελικοπτέρων και τα υπόλοιπα ως πηγή ανταλλακτικών.

8) Την αναμενόμενη από μέρα σε μέρα νομοθετική «τακτοποίηση» της αναβαθμίσεως άλλων 38 F-16C/D Block.50 της Π.Α. σε επίπεδο F-16 Block.52+ADV κυρίως από περισσευούμενο υλικό αεροσκαφών του τύπου αυτού, που με τη σειρά του αναβαθμίζεται σε F- 16V.

9) Την αναμενόμενη σε λίγες εβδομάδες έναρξη παραλαβής του πρώτου από τα επτά υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΜΗ-60R Romeo.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε μια Τουρκία που, με την εξαίρεση του τομέα των UAV, δεν έχει παραλάβει ακόμη ούτε ένα F-35 ούτε κανένα άλλο μείζον οπλικό σύστημα, ενώ με το μόνο εξοπλιστικό που ασχολείται είναι αν θα πάρει ή όχι και δεύτερη μοίρα βλημάτων S-400.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Δεν έχει καμία σημασία το ποια είναι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εφόσον η Ελλάδα έχει αφήσει να καταρρεύσει η όποια αποτροπή έχει έναντι του γείτονά της. Με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όση στρατιωτική ισχύ κι αν έχουμε, ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΜΕ τους Τούρκους ότι έχουμε την πρόθεση και την αποφασιστικότητα να τους σταματήσουμε κάπου. Δεν πείθουμε ότι έχουμε «κόκκινες γραμμές» πίσω από τις οποίες δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Δεν πείθουμε ότι έχει όρια η ανοχή μας. Επομένως, ουσιαστικά, έχουμε ηττηθεί χωρίς να πολεμήσουμε, διότι η Τουρκία με τη διαρκή πίεση που μας ασκεί θα μας οδηγήσει στο τέλος να της παραχωρήσουμε όλα όσα θέλει χωρίς να πέσει ούτε τουφεκιά,υπογράψαμε ένα χαρτί με τη Γαλλία, δεν σημαίνει ότι κατοχυρώσαμε την εθνική μας ασφάλεια..Κανείς δεν πρόκειται να έρθει να πολεμήσει και να σκοτωθεί για εμάς, αν πρώτα εμείς δεν αποδείξουμε ΕΜΠΡΑΚΤΑ ότι σκοπεύουμε να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας και την εθνική μας αξιοπρέπεια. Τον δειλό και τον φυγόμαχο δεν σπεύδει κανείς να τον βοηθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή