Τέσσερα «γεράκια» σε ειδική αποστολή

Τέσσερα «γεράκια» σε ειδική αποστολή

Στο Μπορντό της Γαλλίας μεταβαίνει μέσα στις επόμενες μέρες η τρίτη και τελευταία ομάδα ιπτάμενων Ελλήνων

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 19/10/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Στο Μπορντό της Γαλλίας μεταβαίνει μέσα στις επόμενες μέρες η τρίτη και τελευταία ομάδα ιπτάμενων Ελλήνων προκειμένου να εκπαιδευτεί στο νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα Rafale F3R.

Οι τέσσερις πιλότοι μαζί με τους άλλους οκτώ που βρίσκονται ήδη στη «φωλιά» των Rafale στο Μερινιάκ θα γίνουν οι εκπαιδευτές της 332 Πολεμικής Μοίρας «Γεράκι» που θα μυήσουν τους συναδέλφους στους στα μυστικά των γαλλικών «ριπών».

Τα τέσσερα «γεράκια» που επέλεξε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για να ταξιδέψουν στη Γαλλία μέχρι το τέλος του μήνα είναι έμπειροι πιλότοι με τουλάχιστον 500 ώρες πτήσεων, όπως άλλωστε και οι οκτώ που ήδη εκπαιδεύονται. Πρόκειται για στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας με μεγάλη εμπειρία σε αναχαιτίσεις στο Αιγαίο αλλά και με συμμετοχές σε διεθνείς ασκήσεις, που θα αφήσουν τα F-16 και τα Mirage στα οποία υπηρετούσαν μέχρι τώρα και θα περάσουν στα Rafale F3R.

Η τελευταία τετράδα θα παρακολουθήσει τα θεωρητικά μαθήματα στη Γαλλία ώστε οι χειριστές να γνωρίσουν τα συστήματα του αεροσκάφους και στη συνέχεια θα εξοικειωθούν στο περιβάλλον πτήσης του Rafale χρησιμοποιώντας τον εξομοιωτή που βρίσκεται εγκατεστημένος στο Μερινιάκ. Σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους που πήγαν νωρίτερα στη Γαλλία, οι τέσσερις αεροπόροι που συμπληρώνουν τη δωδεκάδα θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες τους πτήσεις στο πιλοτήριο των Rafale επί ελληνικού «εδάφους». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΑ, οι πτήσεις εξοικείωσης θα γίνουν στην Τανάγρα, όταν τα πρώτα έξι Rafale φτάσουν στην 332 Μοίρα στα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Οι πρώτες δύο σειρές, ωστόσο, που ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους στα μέσα της χρονιάς, έχουν σχεδόν κατακτήσει τον τίτλο του «εκπαιδευτή», πετώντας καθημερινά με τα διθέσια και το μονοθέσιο Rafale που έχει ήδη παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία. Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, η εκπαίδευση είναι «εντατική» και «επίπονη», αφού οι αεροπόροι δοκιμάζονται σε κάθε πιθανό σενάριο εναέριας μάχης ώστε να «ξεκλειδώσουν» όλα τα μυστικά των υπερσύγχρονων αεροσκαφών.

Ταυτόχρονα, με εντατικούς ρυθμούς εργάζονται και οι αξιωματικοί της επιτροπής παραλαβής της Πολεμικής Αεροπορίας που εξετάζουν ενδελεχώς το τέταρτο αεροσκάφος που θα «βαφτεί» στα γαλανόλευκα.

Πρόκειται για το μονοθέσιο με τον σειριακό αριθμό 411, που γίνεται φύλλο και φτερό προκειμένου να ελεγχθούν τόσο τα ηλεκτρονικά όσο και τα δομικά στοιχεία του αεροπλάνου, το οποίο είναι ελαφρώς μεταχειρισμένο.

Στη συνέχεια, θα γίνουν εξαντλητικές δοκιμές στον αέρα και στο έδαφος και εφόσον το αεροσκάφος «αριστεύσει» στα τεστ που θα υποβληθεί, θα γίνει το τέταρτο ελληνικό Rafale.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια