Πώς θα υπολογίζονται τα μόρια για Στρατιωτικές-Αστυνομικές-ΠΣ-ΛΣ Σχολές (ΠΙΝΑΚΑΣ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Πώς θα υπολογίζονται τα μόρια για Στρατιωτικές-Αστυνομικές-ΠΣ-ΛΣ Σχολές (ΠΙΝΑΚΑΣ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα συγκεντρώνουν διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου, ανάλογα με τα ποσοστά που έχει ορίσει το κάθε τμήμα

Νικολίτσα Τρίγκα - ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Από τις Πανελλαδικές του 2022 καθιερώνονται οι συντελεστές βαρύτητας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) ανά σχολή, οι οποίοι θα καθορίζονται από τα ίδια τα τμήματα και θα είναι διαφορετικοί από τμήμα σε τμήμα και από πόλη σε πόλη.

Στην ουσία, καταργήθηκαν οι συντελεστές 1,3 και 0,7 για 2 μαθήματα βαρύτητας ανά πεδίο και πλέον κάθε τμήμα έχει την υποχρέωση να ορίσει μέσα στη χρονιά τα ποσοστά βαρύτητας ανά μάθημα. Ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα 4 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι κάτω του 20% για κάθε μάθημα. Συνεπώς όπως εξηγεί ο σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Κωνσταντίνος Κότιος, ένας μαθητής για την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα συγκεντρώνει διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου, ανάλογα με τα ποσοστά που έχει ορίσει το κάθε τμήμα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει γνωστοί μόνο οι συντελεστές βαρύτητας των ένστολων τμημάτων, Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.).

Κλικ για μεγέθυνση:

Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι Συντελεστές Βαρύτητας και για όλα τα Πανεπιστήμια, έτσι ώστε όλοι οι υποψήφιοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα διαφορετικά μαθήματα που έχουν βαρύτητα για τη σχολή που έχουν στοχεύσει.

Παράδειγμα υπολογισμού μορίων στις Στρατιωτικές Σχολές

Αν υποθέσουμε ότι ένα μαθητής του 1ου επιστημονικού πεδίου έγραψε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις: Νεοελληνική Γλώσσα 11, Αρχαία Ελληνικά 14, Ιστορία 12 και Λατινικά 15 και επιθυμεί την εισαγωγή του στις Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.).

• Για την ΣΣΑΣ Νομικής οι συντελεστές που ορίστηκαν είναι:

Νεοελληνική Γλώσσα 30%, Αρχαία Ελληνικά 30%, Ιστορία 20% , Λατινικά 20%

• Για την ΣΣΑΣ Ψυχολογίας οι συντελεστές που ορίστηκαν είναι:

Νεοελληνική Γλώσσα 35%, Αρχαία Ελληνικά 25%, Ιστορία 20% , Λατινικά 20%

Ο παραπάνω μαθητής για να διεκδικήσει την εισαγωγή του στη ΣΣΑΣ Νομικής θα συγκεντρώσει 12.900 μόρια ενώ για την ΣΣΑΣ Ψυχολογίας 12.750 μόρια. Συνεπώς για 2 τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου παρατηρείται διαφορά 150 μορίων με την ίδια βαθμολογία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι υποψήφιοι του κάθε επιστημονικού πεδίου θα πρέπει να γνωρίζουν τους συντελεστές βαρύτητας των σχολών που θέλουν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους καθώς και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που έχει ορίσει η κάθε σχολή.

Προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ)

Αρχικά το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι οι ΠΚΕ θα γίνουν αυτή την περίοδο (Φθινόπωρο 2021) αλλά το πρόγραμμα άλλαξε. Οι προκαταρκτικές εξετάσεις  αφορούν στους υποψήφιους για τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος, τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος και τις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2022 και θα καταθέσουν το μηχανογραφικό τους μαζί με τους υπόλοιπους υποψήφιους. Στις αρχές του επόμενου έτους (2022) θα ανακοινωθούν οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των προκαταρκτικών εξετάσεων καθώς και όλες οι λεπτομέρειες. Η αλλαγή αυτή είναι σημαντική για τους υποψήφιους καθώς μέχρι τώρα γνώριζαν ότι θα έπρεπε να λάβουν μέρος στις προκαταρκτικές εξετάσεις αυτό το διάστημα που διανύουμε δηλαδή το Φθινόπωρο του 2021 και συνεπώς θα έπρεπε να προετοιμασθούν προκειμένου να λάβουν μέρος. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια