Αγώνας δρόμου για τα επιπλέον 6 Rafale της ΠΑ-Πότε θα υπογραφεί η συμφωνία (ΒΙΝΤΕΟ)

Αγώνας δρόμου για τα επιπλέον 6 Rafale της ΠΑ-Πότε θα υπογραφεί η συμφωνία (ΒΙΝΤΕΟ)

Πότε θα υπογραφεί η συμφωνία απόκτησης των επιπλέον 6 μαχητικών Rafale που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

του Χρήστου Μαζανίτη

Αγώνας δρόμου σε Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) για την νέα σύμβαση απόκτησης των επιπλέον 6 ολοκαίνουριων Rafale που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, με την ανακοίνωση απόκτησης των 18 Rafale, 6 καινούριων και 12 μεταχειρισμένων, χρειάστηκαν σχεδόν 5 μήνες για να συμβασιοποιηθεί η συμφωνία και να πέσουν τελικά οι υπογραφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη η τεχνογνωσία για τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθηθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς, εκτιμάται ότι σε 3 με 4 μήνες το πολύ θα είναι όλα έτοιμα για να πέσουν οι υπογραφές.

Αν και είναι πολύ πρώιμο ακόμη, υπάρχει ωστόσο ως σκέψη η υπογραφή απόκτησης των νέων Rafale να γίνει ταυτόχρονα με την προσγείωση στην Τανάγρα των πρώτων 6 μαχητικών, ως τα τέλη Ιανουαρίου.

Αυτό που δεν έχει ωστόσο διευκρινιστεί ακόμη είναι η βιομηχανική ανταπόδοση.

Η συμμετοχή δηλαδή της εγχώριας βιομηχανίας και σε ποιο ποσοστό στην κατασκευή του αεροσκάφους. Εκτός του ότι πρόκειται για βήμα που εάν γίνει θα συνεπάγεται και κόστος σε ότι αφορά τις επενδύσεις και την μεταφορά τεχνογνωσίας, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο – εάν γίνει – ότι θα υπάρξει και νέα παραγγελία Rafale στο μέλλον αφού θεωρείται οικονομικά ασύμφορο να γίνουν επενδύσεις για μόνο 6 αεροσκάφη και υποτυπώδη μεταφορά τμήματος της παραγωγής από την «μαμά» εταιρεία.

Γνωστής των πραγμάτων εξηγούσε ότι εάν υπάρξει συμφωνία για συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στο πρόγραμμα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η παραγγελία τουλάχιστον 24 αεροσκαφών του τύπου στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια