Παίρνουμε 3+1 γαλλικές φρεγάτες-«Πράσινο φως» και από ΗΠΑ-Αύριο οι ανακοινώσεις από Μακρόν και Μητσοτάκη στο Παρίσι

Παίρνουμε 3+1 γαλλικές φρεγάτες-«Πράσινο φως» και από ΗΠΑ-Αύριο οι ανακοινώσεις από Μακρόν και Μητσοτάκη στο Παρίσι

Μάκης Πολλάτος

«Πράσινο φως» και από τις ΗΠΑ - Καταλύτης για την επιλογή των γαλλικών φρεγατών η AUKUS

Μια συμφωνία ύψιστης πολιτικής και διπλωματικής συμμαχίας με τη Γαλλία σηματοδοτεί η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για γαλλικές φρεγάτες και κορβέτες ως των πολεμικών πλοίων που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αποψινό δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνει η πολιτική συμφωνία για αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας (3+1) και ακόμη τριών γαλλικών κορβετών Gowind.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που αναμένεται να υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ, πρόκειται να οριστικοποιηθούν αύριο στο Παρίσι, όπου μεταβαίνουν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν.

Οι τρεις κορβέτες που αναμένεται να αποκτηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό συμφωνείται να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, μάλλον στον Σκαραμαγκά, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή και να ενισχυθεί η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και να διατηρηθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μετά το 2000 όταν στα ελληνικά ναυπηγεία χτίστηκαν τρία υπερσύγχρονα γερμανικά υποβρύχια τύπου «Παπανικολής».

Η αρχική πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να αποκτηθούν τέσσερις νέες φρεγάτες κι ακόμη δύο φρεγάτες -μάλλον μεταχειρισμένες- ως ενδιάμεση λύση, ώστε να ενισχυθεί άμεσα το Πολεμικό Ναυτικό, προτού παρέλθει η επταετία που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για το χτίσιμο των νέων φρεγατών.

Η γαλλική πρόταση, που είχε υποβληθεί την άνοιξη, προέβλεπε ναυπήγηση τεσσάρων νέων Belh@rra και δωρεάν παραχώρηση δύο πολεμικών πλοίων του γαλλικού ναυτικού, τα οποία, όπως προέκυψε, δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις του στόλου.

Η νέα γαλλική πρόταση ήταν για τρεις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belh@rra -η πρώτη του τύπου χτίζεται ήδη στα ναυπηγεία του Λοριάν- και ακόμη τρεις κορβέτες τύπου Gowind, πλοία μικρότερου εκτοπίσματος που, όμως, από το Πολεμικό Ναυτικό εκτιμάται ότι καλύπτουν τις απαιτήσεις για την καθημερινή επιχειρησιακή λειτουργία του στόλου στο Αιγαίο.

Καταλύτης για την επιλογή των γαλλικών φρεγατών η AUKUS

Η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία, η αποκαλούμενη AUKUS, ήταν το κομβικό σημείο για την επιλογή των γαλλικών φρεγατών από την ελληνική κυβέρνηση.

Το Παρίσι, που έχασε συμβόλαιο 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας για την πώληση 12 υποβρυχίων στην Καμπέρα, έριξε όλο του το βάρος για την κατάκτηση του προγράμματος των ελληνικών φρεγατών. Για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν υποψήφιες και οι αμερικανικές φρεγάτες MMSC, οι οποίες -όπως είναι κοινό μυστικό στο Πεντάγωνο- δεν έχουν ενθουσιάσει τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού.

Με τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι ψίθυροι που ακούγονταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί -που δεν πρόσφεραν στην Ελλάδα φρεγάτες τελευταίας τεχνολογίας, όπως έπραξαν στην περίπτωση της Αυστραλίας με τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια- υποχωρήσουν διακριτικά για να κατευνάσουν την οργή των Γάλλων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, συζήτησε για το θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με τις γαλλικές φρεγάτες Beh@rra κατ' ιδίαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του EUMED9 στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατ' ιδίαν, εφ όλης της ύλης μετά τη σύναξη των ηγετών της ΕΕ από τις μεσογειακές χώρες στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής ξενάγησης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του στο απαράμιλλο μουσείο της Ακρόπολης.

Συμπτωματικά, τις ώρες εκείνες που οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν περιδιάβαιναν στο μουσείο της Ακρόπολης, το Παρίσι ανακοίνωνε ότι οι πρεσβευτές της Γαλλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία ανακαλούνται στην κεντρική υπηρεσία του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών για διαβουλεύσεις, μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κλιμάκωση που κατέδειξε τη δυσφορία του Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία του μικρού ΝΑΤΟ της AUKUS και την απώλεια ενός χρυσοφόρου συμβολαίου ύψους 90 δισ. δολαρίων για πώληση 12 γαλλικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό ναυτικό.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Αμοιβαία συνδρομή σημαίνει ότι μπορεί να μας ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια οι Γάλλοι, στην Αφρική ή αλλού. Όπως έκανε η Σαουδική Αραβία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή