Φρεγάτες: Δεν δίνει τους SCALP Naval στην Ελλάδα με τις Belharra η Γαλλία

Φρεγάτες: Δεν δίνει τους SCALP Naval στην Ελλάδα με τις Belharra η Γαλλία

Δεν δίνει τους SCALP Naval με της Belharra η Γαλλία σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν για την τελική γαλλική πρόταση προς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τα όπλα που θα έχουν τα γαλλικά πολεμικά πλοία αν επιλέγουν από την Αθήνα (σ.σ. η πρόταση των Γάλλων έχει περάσει στην επόμενη φάση αξιολόγησης) θα είναι οκτώ Exocet MM40 Block3c και 32 Aster 30 και Aster 15.

Οι γαλλικοί Aster 30 έχουν εμβέλεια άνω των 120 χλμ ενώ οι Aster 15 ή οι VL Mica NG που επίσης παρέχονται είναι για την κοντινή αυτοάμυνα των πλοίων.

Σε σύγκριση με τους Aster 15, οι new-generation VL Mica NG έχουν δύο βασικά πλεονεκτήματα. Πρώτον είναι πιο φθηνοί και δεύτερον μπορούν να πλήξουν και υπερηχητικά βλήματα.

Για την ώρα, η επιλογή των cruise SCALP Naval, με εμβέλεια άνω των 1000 χλμ δεν έχει πέσει στο τραπέζι. Πάντως οι Γ άλλοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα αν χρειαστεί αργότερα να τους πάρει, γράφει το meretmarine.com.

Τον Δεκέμβριο οι Γάλλοι είχαν ρίξει στο τραπέζι το κρυφό χαρτί των πυραύλων SCALP Naval, οι οποίοι θα μπορούν να χτυπήσουν στόχους βαθειά μέσα στην Τουρκία, με την συγκεκριμένη εξέλιξη να προκαλεί ΣΟΚ στην Άγκυρα.

Η αγορά των SCALP Naval από την Ελλάδα θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Βάσει διεθνούς Συνθήκης απαγορεύεται η προμήθεια πυραύλων άνω των 1000 χλμ εμβέλειας, οπότε ίσως γι αυτό είχαμε αυτή την διευκρίνιση από τους Γάλλους (σ.σ. δεν θα μπορούσαν να τους βάλουν επάνω εξ αρχής), με την όποια συμφωνία να μπορεί να γίνει ξεχωριστά.

Η Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει την τελική της απόφαση στο τέλος Ιουνίου, ενώ δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο οι τελικοί νικητές να είναι δύο χώρες.

Οι Τούρκοι, πάντως, εκτιμούν πως Γαλλία και ΗΠΑ θα κερδίσουν την προμήθεια των νέων πλοίων στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με την τελική απόφαση της Αθήνας να αφορά σε προτάσεις δύο διαφορετικών χωρών για πλοία ενδιάμεσης λύσης και για τις τέσσερις νέες φρεγάτες.

ΠΗΓΗ: Ε.Ω. 09/06/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια