Έγγραφο Στεφανή για τα μέτρα στήριξης μονογονεϊκών οικογενειών στις ΕΔ

Έγγραφο Στεφανή για τα μέτρα στήριξης μονογονεϊκών οικογενειών στις ΕΔ

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Καλλιάνος με θέμα «Μέτρα προστασίας μονογονεϊκών οικογενειών», σας γνωρίζονται, κατά το μέρος που αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), τα ακόλουθα:

Τα σχετικά με τα διοικητικά ευεργετικά μέτρα μέριμνας υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπάγεται στην κατηγορία των μονογονεϊκών οικογενειών, ρυθμίζονται με σαφήνεια από τις διατάξεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, ο γονέας ανήλικου τέκνου που ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα την επιμέλεια αυτού, είτε εν τοις πράγμασι, είτε κατόπιν δικαστικής απόφασης, εκτελεί μόνο υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση και απαλλάσσεται από τη συμμετοχή του σε ασκήσεις, υποβάλλοντας σχετική προς τούτο αναφορά, με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προς τη Μονάδα ή την Υπηρεσία του, η οποία τη διαβιβάζει προς το οικείο Γενικό Επιτελείο (ΓΕ), για την έκδοση σχετικής απόφασης.

Επίσης, γονέας που ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα την επιμέλεια ανήλικου τέκνου που είναι ΑμεΑ, είτε εν τοις πράγμασι, είτε κατόπιν δικαστικής απόφασης, απαλλάσσεται από την εκτέλεση υπηρεσιών και συμμετέχει σε ασκήσεις, μόνον εφόσον το επιθυμεί. Για την υπαγωγή του στην κατηγορία αυτή, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αναφορά, επισυνάπτοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προς τη Μονάδα ή Υπηρεσία του, η οποία διαβιβάζει την αλληλογραφία στο οικείο ΓΕ, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά.

Παράλληλα, καθορίστηκε η δυνατότητα των Διοικήσεων όλων των Κλιμακίων για μεταφορά των τέκνων των μονογονεϊκών οικογενιών της δύναμής τους από και προς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία με διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης και αναχώρησης, στις περιπτώσεις που δεν επηρεάζεται η επιχειρησιακή λειτουργία της Μονάδας ή της Υπηρεσίας. Η κάθε Διοίκηση δύναται να λαμβάνει κατά την κρίση της μέτρα για την αναπλήρωση των ωρών απουσίας του προσωπικού από την εργασία του, ώστε να τηρείται απαρέγκλιτα το προβλεπόμενο από τη σχετική νομοθεσία 40ωρο εργασίας εβδομαδιαίως.

Όσον αφορά στη στέγαση σε οικήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, οι μονογονεϊκές οικογένειες με ένα τουλάχιστον ανήλικο τέκνο εντάσσονται στους «κατ’ απόλυτη σειρά προτεραιότητας και ανεξαρτήτως μοριοδότησης» δικαιούχων στέγασης, με διάρκεια προσωρινής στέγασης μεγαλύτερη των δικαιούχων γενικής κατηγορίας..

Αναφορικά με τον παραθερισμό σε θέρετρα των Ενόπλων Δυνάμεων, οι μονογονεϊκές οικογένειες παραθερίζουν «κατ’ απόλυτη σειρά προτεραιότητας και ανεξαρτήτως μοριοδότησης».

Περαιτέρω, οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών μετατίθενται μόνο εφόσον υποβάλλουν σχετική αναφορά.

Σε ό,τι έχει σχέση με τα μέτρα προστασίας των μονογονεϊκών οικογενειών για το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά στους Δημοσίους Υπαλλήλους και είναι τα κάτωθι:

Το μειωμένο ωράριο λόγω γέννησης τέκνου αυξάνεται κατά ένα εξάμηνο ή η άδεια ανατροφής τέκνου αυξάνεται κατά ένα μήνα.

Η άδεια ασθένειας τέκνων στους γονείς μονογονεϊκών οικογενειών είναι οκτώ ημέρες κατ’ έτος έναντι τεσσάρων για τους γονείς ενός έως δύο τέκνων και επτά στους τρίτεκνους γονείς.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθεί, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό, τυχόν προβλήματα τα οποία αναφύονται, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη κατηγορία, και μελετά τις βέλτιστες λύσεις ενισχύοντας και εμπλουτίζοντας τα μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων μεταξύ των οποίων και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα συναρμόδια Υπουργεία.

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Ενω η πληρης οικογενεια με πχ ανεργη μονιμα τη μητερα, αλλη αντιμετωπιση σε ΣΟΑ, ΚΑΑΥ, μεταθεσεις, υπηρεσιες, ασκησεις. Κατα τα αλλα ολοι ειμαστε ισοι, ΒΑΣΙΚΗ Αρχη του Συνταγματος. Αντε κουρευτειτε που θελετε και στρατο της προκοπης. Ετσι δημιουργειτε τα προβληματα μεταξυ εργαζομενων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά, χαλαρά και ωραία, χωρίζεις........ Εστω και στα χαρτιά. Ομορφα πράγματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πάλι δεν μπορώ να καταλάβω, πως ένας τύπος που ποτέ του δεν ειχε κανονική οικογένεια, ούτε και προφανώς γνωρίζει τι σημαίνει κανονική οικογένεια, τον αφήνουν να νομοθετεί για τις οικογένειες και μάλιστα πια θα ειναι πιο οικογένεια απο τις άλλες. Ρε Κυριάκο τι έχεις μαζέψει, τι γραμμάτια πληρώνεις και σου τους φεσωσανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και θα κινδυνέψω να κατηγορηθώ για διασπορά .... κακών ειδήσεων, νιώθω ότι οφείλω να παρουσιάσω την διαμορφωθείσα ελληνική πραγματικότητα... που έχει δημιουργήσει στις ΕΔ αυτή η προσέγγιση ::
    Παντρεμένο ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίζει νομίμως….και κρατά ο κάθε σύζυγος την επιμέλεια ενός παιδιού … Φυσικά εμπίπτοντας στα μέτρα της πολιτείας δικαιούνται και παίρνουν και οι 2 σύζυγοι κατ’ εξαίρεση μετάθεση στην ίδια φρουρά συμφερόντων τους (και των 2), που πριν ούτε κατά διάνοια λόγω μορίων και επιχειρησιακού ενδιαφέροντος θα πήγαιναν (ολως τυχαίως από τις γνωστές φρουρές των ΕΔ του 300% στελέχωσης) , μένουν φυσικά στο ίδιο σπίτι στα ΣΟΑ με κατ΄ εξαίρεση στέγαση (στέγαση ο ένας), συνεχίζουν την κανονική τους ζωή πλέον του νόμιμου γάμου και τι συμβαίνει ξαφνικά!????
    Μένει ΕΓΚΥΙΟΣ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΣΤΟ 3ο ΠΑΙΔΙ !!!! ….
    Σε ερώτηση κατόπιν απορίας πρώην ΑΓΕΣ τι έγινε ρε παιδιά εκεί??… Η απάντηση που δόθηκε ποια λέτε ήταν??….. « Είπαμε να κάνουμε μια… ΔΟΚΙΜΗ!!!!!»
    Λοιπόν όπως βλέπετε στην Ελλάδα πρέπει να κλείσουμε καλά τα ..παράθυρα για όλες αυτές τις κακές περιπτώσεις που αδικούν τους έχοντας πραγματικά… πρόβλημα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή