Το ΠΝ ακόνισε τη «λόγχη» του-48 ώρες στη φρεγάτα«Ναβαρίνον» (ΦΩΤΟ)

Το ΠΝ ακόνισε τη «λόγχη» του-48 ώρες στη φρεγάτα«Ναβαρίνον» (ΦΩΤΟ)

Η «Political» παρακολούθησε την άσκηση «Λόγχη», που αποτελεί σημαντικό μέρος της επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com

Το Πολεμικό Ναυτικό ακόνισε για μια ακόμη φορά τη «λόγχη» του, ώστε να διασφαλίσει ότι φέτος το καλοκαίρι τα νερά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πράγματι ήρεμα. Η προβολή ισχύος των ελληνικών μονάδων επιφανείας δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ενώ ο επαγγελματισμός και το ηθικό των στελεχών, που εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχουν πάρει ανάσα, αποτελεί εγγύηση για τη μαχητική ικανότητα και την αποτελεσματικότητα του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι φρεγάτες «Ναβαρίνον», «Αδρίας» και «Κουντουριώτης» και οι πυραυλάκατοι «Κρυσταλλίδης» και «Δανιόλος» πραγματοποίησαν σειρά αντικειμένων για κάθε είδους ναυτικό πόλεμο, επιφανείας και υπό επιφανείας, ενώ πραγματοποίησαν και βολές πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας.

Η αρμάδα απέπλευσε από τον ναύσταθμο της Σούδας με αποστολή, μεταξύ άλλων, να εντοπίσει υποβρύχια και ασύμμετρες απειλές, να προστατεύσει στόχο υψηλής αξίας και να καταστρέψει αντιπλοϊκό βλήμα που εκτοξεύτηκε εναντίον της από εχθρικό πλοίο. Τον ρόλο του εχθρικού πυραύλου έπαιξαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Scrab II, που για πρώτη φορά απονηώθηκαν από κατάστρωμα ελληνικού πλοίου ως ιπτάμενοι στόχοι. Μόλις τα drones βρέθηκαν στον αέρα, στράφηκαν πάνω τους τα ραντάρ των ελληνικών πλοίων, «φωτίζοντάς» τα ώστε στη συνέχεια να αναλάβουν δράση οι πύραυλοι «Sea Sparrow» των φρεγατών και οι «RAM» των πυραυλακάτων.

Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρόλο ιπτάμενων στόχων προσφέρει άκρως ρεαλιστικές συνθήκες εκπαίδευσης. Στη γέφυρα της φρεγάτας «Ναβαρίνον» επικρατεί απόλυτη σιγή και οι αξιωματικοί, με νεύρα από ατσάλι, έχουν το βλέμμα τους καρφωμένο στην πορεία του «εχθρικού» βλήματος. Το σενάριο, μάλιστα, προβλέπει ότι αυτό θα κινηθεί σε ύψος μόλις εκατό ποδών από την επιφάνεια της θάλασσας (Sea Skimming), εξομοιώνοντας αντιπλοϊκό πύραυλο, ο οποίος πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα. Το ραντάρ έχει εγκλωβίσει τον στόχο και ο εκτοξευτήρας έχει στρέψει προς το μέρος του στόχου. Ο χειριστής των όπλων μετράει αντίστροφα για την εκτόξευση του πυραύλου που θα αναχαιτίσει το «εχθρικό» βλήμα. Η αντίστροφη μέτρηση τελειώνει και από το κέντρο επιχειρήσεων ακούγεται η εντολή «βολή». Ακούγεται ένας εκκωφαντικός ήχος και ο πρώτος «Sea Sparrow» ταξιδεύει με υπερηχητική ταχύτητα προς τον στόχο.

Πέντε δευτερόλεπτα μετά εκτοξεύεται και ο δεύτερος. Η απειλή εξουδετερώθηκε. Το αεροπλανάκι που παρίστανε τον εχθρικό πύραυλο γίνεται κομμάτια περίπου έξι μίλια μακριά από το πλοίο. Με τον ίδιο τρόπο εκτελούν τις βολές τους και οι πυραυλάκατοι που συμμετέχουν στο σενάριο.

Οι επιτελείς του Π.Ν., μάλιστα, έστησαν μια ωραιότατη παγίδα στην Άγκυρα, που επιχείρησε να στείλει κορβέτα για να παρακολουθήσει την άσκηση, πιστεύοντας ότι θα εξαγάγει χρήσιμα συμπεράσματα για τις εμβέλειες των όπλων και τις τακτικές του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Αθήνα δέσμευσε με Navtex δύο περιοχές, μία ανατολικά και μία δυτικά της Κρήτης. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στα δυτικά, αλλά η τουρκική κορβέτα «τσίμπησε» το δόλωμα, το οποίο ήταν μια ελληνική πυραυλάκατος που έπλεε μόνη της στα ανατολικά της Κρήτης. Έτσι, λοιπόν, το τουρκικό πλοίο κινήθηκε στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου, χάνοντας ουσιαστικά την άσκηση που έγινε στα νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Πρόκειται για μία ακόμη επιτυχημένη εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πολεμικού Ναυτικού με στόχο την ετοιμότητα και τη μαχητική ικανότητα του πληρώματος και των πλοίων. Ασκήσεις όπως η «Λόγχη» γίνονται συχνά, ακόμη και όταν το πλοίο επιστρέφει έπειτα από τρίμηνη αποστολή στον Λίβανο ή τη Λιβύη και πρόκειται να ξαναφύγει έπειτα από λίγες μέρες.

Για τον πολλαπλασιαστή ισχύος του Ναυτικού, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό, οι μέρες έξω από το πλοίο είναι λίγες, όπως και οι στιγμές που περνούν με τις οικογένειές τους.

Αν και τους λείπουν οι δικοί τους, έχουν υψηλότατη αίσθηση του καθήκοντος και γνωρίζουν ότι υπηρετούν έναν ανώτερο σκοπό, υπερασπιζόμενοι την ελληνική κυριαρχία και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και είναι πάντα έτοιμοι να προσφέρουν τη ζωή τους για τον σκοπό αυτό. Και το βλέπεις στα πρόσωπά τους, όταν ζήσεις μερικές ώρες μαζί τους.

Κλικ για μεγέθυνση:

ΠΗΓΗ: POLITICAL 18/06/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr] - ΦΩΤΟ: ΓΕΝ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια