Το πρώτο Ελληνικό Rafale στον αέρα με τα διακριτικά της ΠΑ-Πότε προσγειώνεται στην Τανάγρα (ΦΩΤΟ)

Το πρώτο Ελληνικό Rafale στον αέρα με τα διακριτικά της ΠΑ-Πότε προσγειώνεται στην Τανάγρα (ΦΩΤΟ)

του Κώστα Σαρικά

Την ημέρα που η Ελλάδα και η Πολεμική Αεροπορία τιμά τον ήρωα-ιπτάμενο Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη οι πρώτες εικόνες του πρώτου Ελληνικού Rafale βαμμένου στα χρώματα της HAF να πετά στον γαλλικό ουρανό προκαλεί ικανοποίηση στα όρια του ενθουσιασμού και ταυτόχρονα δέος για το νέο απόκτημα των ελληνικών «γερακιών».

Η πρώτη γαλλική ριπή με τα γαλανόλευκα διακριτικά της Πολεμικής Αεροπορίας στις πτέρυγες αλλά και στο κάθετο σταθερό εμφανίστηκε και φωτογραφήθηκε από τον Γάλλο φωτογράφο και φίλο της αεροπορικής ιδέας Andre Gonzales πάνω από την Αεροπορική Βάση 125 Istres-Le Tube στη νότια Γαλλία.Πρόκειται για διθέσιο μαχητικό με σειριακό αριθμό «401» το οποίο διατηρεί την βαφή της Armee De L’Air. Το πρώτο από τα 12 μεταχειρισμένα και τα συνολικά 18 μαχητικά με τα οποία θα ενισχυθεί η HAF.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες ήταν ήδη γνωστό ότι το πρώτο ελληνικό Rafale είναι σχεδόν έτοιμο και δοκιμάζεται από τους Γάλλους κατασκευαστές της Dassault πριν πετάξει για την Ελλάδα και την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα προκειμένου να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία. Την ίδια ώρα αναφέρουν ότι οι Γάλλοι μηχανικοί εργάζονται εντατικά πάνω και στο δεύτερο μεταχειρισμένο Rafale το οποίο θα ακολουθήσει το ίδιο δρομολόγιο. Με τη μεγάλη εξοπλιστική συμφωνία να παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα σε χρόνο ρεκόρ από την ημέρα που τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από την ΔΕΘ την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών.

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για την πιο γρήγορη εκτέλεση εξοπλιστικού προγράμματος στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, με διαδικασίες πραγματικού Fast Track σε όλα τα επίπεδα. Από τις διαπραγματεύσεις έως την οριστική συμφωνία σε κάθε λεπτομέρεια και από τις υπογραφές μέχρι την εκπαίδευση των πρώτων ιπτάμενων και την παράδοση των πρώτων μαχητικών.

Τόσο για τους Γάλλους, το υπουργείο Άμυνας της χώρας, την Armee De L’Air και την κατασκευάστρια Dassault όσο και για την Ελλάδα, το ΥΠΕΘΑ, την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και φυσικά την Πολεμική Αεροπορία, η συμφωνία για τα Rafale αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που φαίνεται ότι κερδήθηκε. Σηματοδοτεί πέρα από την απόδειξη των άριστων σχέσεων της Αθήνας με το Παρίσι και την κατακόρυφη ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με το GameChanger μαχητικό το οποίο κατά γενική ομολογία-και σύμφωνα με τις αντιδράσεις των γειτόνων-αλλάζει τα δεδομένα πάνω από το Αιγαίο.

Το ένα μετά το άλλο τα Rafale-οι πολλαπλασιαστές ισχύος για τα ελληνικά «φτερά»- θα προσγειώνονται τους επόμενους μήνες στην Τανάγρα για να συγκροτήσουν την πρώτη Μοίρα Rafale στην ιστορία της ΠΑ και να αντικαταστήσουν στην 332 Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ» τα επίσης γαλλικά Mirage2000. Και θα προσγειώνονται με Έλληνες ιπτάμενους στα κόκπιτ και όλα τους τα όπλα διαθέσιμα από την πρώτη ημέρα.

Στη Γαλλία μεταβαίνουν ήδη ακόμη τέσσερις Έλληνες ιπτάμενοι για να προστεθούν στην πρώτη τετράδα η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εκπαίδευσης και πετά μονοθέσια Rafale. Μαζί τους ήδη μαθαίνουν ήδη τα «μυστικά» του μαχητικού και οι Έλληνες τεχνικοί.

Χωρίς απλοποιήσεις και άστοχες συγκρίσεις το πρόγραμμα των Rafale σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι μπορεί να εξελιχθεί σε οδηγό για συμφωνίες Fast Track στις Ένοπλες Δυνάμεις με απόλυτα μελετημένους όμως όρους και μακριά από λάθη του παρελθόντος. Τόσο σε ζητήματα υποστήριξης όσο και όπλων καθώς είδαμε υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα να μένουν για χρόνια ανεκμετάλλευτα εξαιτίας κακής υποστήριξης είτε χωρίς όπλα εξαιτίας λανθασμένων αποφάσεων.


ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια