Έβρος: Τουρκικά drones προσπαθούν να χαρτογραφήσουν νέα προσφυγικά περάσματα

Του ΘΕΟΔΟΣΗ Π. ΠΑΝΟΥ

Διακίνηση μέσω… τουρκικών drones - Μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Αδριανούπολη προσπαθούν να χαρτογραφήσουν νέα προσφυγικά περάσματα στον Έβρο

Στη χαρτογράφηση του Έβρου, και κυρίως των αφύλακτων δύσβατων περασμάτων του ποταμού, για τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών, προχωρούν εδώ και μήνες οι Τούρκοι, χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατος τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διαθέτουν.

Όπως έχει αποκαλύψει στις 27/2/2021 η Realnews, οι Τούρκοι πλέον έχουν εγκαταστήσει στην Αδριανούπολη τη βάση των drones.

Επισήμως, η εν λόγω βάση αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης για τους χειριστές των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ανεπισήμως, όμως, οι ελληνικές υπηρεσίες εκτιμούν πως το κέντρο της Αδριανούπολης αποτελεί το σημείο εκκίνησης των συχνών πτήσεων που πραγματοποιούν τα τουρκικά drones πάνω στην οριογραμμή του Έβρου, αλλά ακόμα και εντός των ελληνικών συνόρων. Οι υπερπτήσεις εντός του ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του Έβρου πραγματοποιούνται ήδη από τις αρχές του νέου έτους και για την αντιμετώπιση αυτής της τουρκικής πρόκλησης οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση υποδομών αντι-drone τεχνολογίας στον Έβρο. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται πως οι Τούρκοι χειριστές των drones έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, καθώς οι υπερπτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών συνεχίζονται εντός του ελληνικού εναέριου χώρου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από ειδικές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, οι χειριστές αυτών των τουρκικών μη επανδρωμένων μέσων ουσιαστικά χαρτογραφούν την περιοχή του Έβρου, κυρίως στα σύνορα, ώστε να εντοπίσουν αφύλακτα περάσματα, που βρίσκονται σε δύσβατα σημεία του ποταμού. Ο στόχος τους είναι να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου να παρακαμφθούν οι νέες επεκτάσεις του φράχτη ασφαλείας που έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζονται στον Έβρο. Οι ελληνικές Αρχές θεωρούν ότι, με την πρακτική των παράνομων υπερπτήσεων, οι Τούρκοι θα θελήσουν να μεταφέρουν σε κυκλώματα διακινητών τις πληροφορίες για τα «κρυφά» περάσματα των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Συλλήψεις

Το στοιχείο αυτό προκύπτει και από τις συλλήψεις παράτυπων μεταναστών που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες τους τελευταίους μήνες, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν χάρτες με αεροφωτογραφίες, αλλά και φωτογραφίες μέσω της δορυφορικής εφαρμογής Goοgle Earth, με σημειωμένα περάσματα του Έβρου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι χάρτες αυτοί έχουν δημιουργηθεί με βάση τους χάρτες που έχουν συνταχθεί από τους χειριστές των τουρκικών drones, έπειτα βέβαια από τις υπερπτήσεις και τις φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας που έχουν τραβηχτεί από αέρος. Όταν πλέον οι αρμόδιοι των ελληνικών υπηρεσιών κατάλαβαν το τι συμβαίνει με τη χαρτογράφηση, έλαβαν τα μέτρα τους, κυρίως με τα μηχανήματα αντι-drone τεχνολογίας που έχουν μεταφερθεί στον Έβρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πτήσεις των τουρκικών μη επανδρωμένων να έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον σε σχέση με τις αρχές του 2021.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες, τα ραντάρ με αντι-drone τεχνολογία που έχουν εγκατασταθεί, έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν τη νέα προκλητική τουρκική πρακτική.

Παράλληλα, ο υπό κατασκευή φράχτης στον Έβρο ενισχύεται με επιπλέον κάμερες σύγχρονης τεχνολογίας, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν και τις κινήσεις που γίνονται από αέρος. Πρόκειται για θερμικές κάμερες σύγχρονης τεχνολογίας, οι οποίες μπορούν να «βλέπουν» σε μια απόσταση ακόμα και 100 χλμ. και να εντοπίζουν κινήσεις σε μια περιοχή ιδιαίτερης μορφολογίας, όπως αυτή του Έβρου.

Την αντι-drone τεχνολογία χειρίζονται ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τις κάμερες τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονται στον Έβρο και συντονίζουν τις ενέργειες για την αποφυγή εισόδου μεταναστών από την Τουρκία στο εσωτερικό της χώρας. «Ακόμα ένα κόλπο της Τουρκίας έπεσε στο κενό, καθώς γρήγορα έγιναν αντιληπτές οι προθέσεις των γειτόνων μας…», λέει με νόημα στην «R» στέλεχος των ειδικών υπηρεσιών του ελληνικού κράτους που έχει γνώση των ενεργειών στα σύνορα και επιθυμεί να διατηρεί, για ευνόητους λόγους, την ανωνυμία του.


ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια