Αποστρατείες ΕΠΟΠ-ΥΠΕΚΥ: Η διαγραφή από τις ΕΔ δεν συνεπάγεται και υποχρεωτική συνταξιοδότηση (ΕΓΓΡΑΦΑ)

Η ΠΟΕΣ δημοσιοποίησε απαντητικό έγγραφο του ΥΠΕΚΥ, σχετικά με την αυτεπάγγελτη αποστρατεία ΕΠΟΠ

Ειδικότερα:

Σε απάντηση του α.π. 975/17.6.2020 εγγράφου σας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), σχετικά με το θέμα της αυτεπάγγελτης αποστρατείας των Επαγγελματιών Οπλιτών από τις Ένοπλες Δυνάμεις, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 2936/2001 το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Επαγγελματιών Οπλιτών διέπεται από τις εκάστοτε ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις για τους ομοιοβάθμους τους Μονίμους Υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τον συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 8 και της παρ. 2α του άρθρου 39 του Ν.Δ. 445/1974, οι Υπαξιωματικοί που συμπληρώνουν το 50ο έτος της ηλικίας τους αποστρατεύονται χωρίς προηγούμενη κρίση, με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, εντός μηνός από την κατάληψη του ορίου ηλικίας. Επίσης, με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 3865/2010 προβλέπεται ότι τα στελέχη των ΕΔ, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

2. Όπως επισημαίνετε στο έγγραφό σας, υπάρχουν Επαγγελματίες Οπλίτες, οι οποίοι βάσει των ανωτέρω διατάξεων καλούνται να αποστρατευθούν αυτεπαγγέλτως στην ηλικία των πενήντα (50) ετών, οπότε αναγκάζονται είτε να αναζητήσουν άλλη εργασία προκειμένου για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε να λάβουν, σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού διαιώματος, σύνταξη που αναλογεί σε λίγα χρόνια ενεργού υπηρεσίας.

3. Σημειώνεται ότι, το ανωτέρω θιγόμενο θέμα της αυταπάγγελτης αποστρατείας, αφορά την διαγραφή από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων των στρατιωτικών που συμπληρώνουν το προβλεπόμενο ηλικιακό όριο. Παρά ταύτα, η συνταξιοδότηση κάθε ασφαλισμένου, η οποία αποτελεί θεμελιώδες και απαράγραπτο συνταγματικό δικαίωμα, ασκείται με αίτηση του ιδίου και ικανοποιείται εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις. Με την άσκηση του δικαιώματος αυτού, ο ασφαλισμένος δηλώνει στον ασφαλιστικό φορέα τη βούλησή του να συνταξιοδοτηθεί και να λάβει τη συνταξιοδοτική παροχή που δικαιούται. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται η έννοια της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης.

Επισημαίνεται ακόμα ότι, το θέμα της διαγραφής από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω συμπλήρωσης του προβλεπομένου ηλικιακού ορίου, δεν ρυθμίζεται από την συνταξιοδοτική νομοθεσία της εν λόγω κατηγορίας ασφαλισμένων αλλά από ειδικές διατάξεις της νομοθεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εξάλλου, η διαγραφή από τις τάξεις των Ε.Δ. δεν συνεπάγεται και υποχρεωτική συνταξιοδότηση, αλλά μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ισχύουσας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.

Κατόπιν των ανωτέρω το θέμα της δυνατότητας παράτασης παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις των Επαγγελματιών Οπλιτών και μετά τη συμπλήρωση του προβλεπομένου για αυτεπάγγελτη αποστρατεία ορίου ηλικίας ή η τυχόν αύξηση του ηλικιακού αυτού ορίου προκειμένου τούτο να προσαρμοσθεί στα ισχύοντα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για την εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ούτε αφορά στην συνταξιοδοτική νομοθεσία. Αντιθέτως όλα τα θέματα που σχετίζονται με το καθεστώς εισόδου και αποστρατείας από τις τάξεις των ΕΔ ρυθμίζονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα πρέπει να απευθυνθείτε για την επίλυσή τους.

Η ΠΟΕΣ απέστειλε εκ νέου έγγραφο προς ΥΕΘΑ με το οποίο αναφέρει ότι το όλο ζήτημα δύναται να επιλυθεί μόνο εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Άλλωστε αυτό μας λέει και το Υπουργείο Εργασίας με το σχετικό έγγραφό του: «… όλα τα θέματα που σχετίζονται με το καθεστώς εισόδου και αποστρατείας από τις τάξεις των ΕΔ ρυθμίζονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ….». Το ίδιο ακριβώς θέμα παρουσιάστηκε και με τους συναδέλφους μας Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), άρα υπάρχει δεδικασμένο, το οποίο επιλύθηκε την τελευταία στιγμή, κατά τη συζήτηση ανάλογου συναφούς νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην οποία είχε την τιμή να παρασταθεί και να καταθέσει πρόταση η Ομοσπονδία μας, η οποία (πρόταση) με περίσσιο θάρρος και ισχυρή πολιτική βούληση αποδέχθηκε ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Ρήγας και την εισήγαγε (την πρότασή μας) με τη μορφή τροπολογίας και σήμερα εκατοντάδες συνάδελφοί μας ΕΜΘ καρπώνονται. Τολμήστε το κε Υπουργέ. Βούληση χρειάζεται. Μην αφήσετε να περάσει ο χρόνος. Έχετε και το μαχαίρι και το καρπούζι.

Τα σχετικά έγγραφα:

α. ΥΠΕΚΥ:

β. ΠΟΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. και τώρα ο μπασκεμπολίστας θα απαντήσει "δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου μας". ΝΔ σε όλο το μεγαλείο της. Κάτι ήξεραν οι παλιοί που είχαν ως σύνθημα " ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά". Έλα όμως που τώρα με ξέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού πήγαν οι ΕΠΟΠ και ψήφισαν ΝΔ καλά να πάθουν . Απόλυση και σπίτι τους όπως λέει με τρόπο η παραπάνω απάντηση της ΝΔ.

      Διαγραφή
  2. Μάλιστα..... Για την αποστρατεία των στελεχών ΕΠΟΠ δεν ευθύνονται οι ίδιοι πρωτ' απ' όλα.Ο μπούσουλας είν' έτοιμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η βλακεία και η σαχλαμάρα σε όλο της το μεγαλείο. Πάλι θα μιλάμε για φτωχούς πλην τίμιους και σκληρά εργαζόμενους χαμηλοβαθμους, που θέλουν να προσφέρουν οι καημένοι, αλλά δεν τους αφήνουν να ξετυλίξουν την (μ)πείρα τους και τα αναμφισβήτητα προσοντα τούς, τα οποία υπερέχουν έναντι των ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ, διότι ως γνωστόν τελείωσαν τα σημιτικα λύκεια και έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές σε διάφορα ιδρύματα ανά την επικράτεια, αν και σκληρα εργαζόμενοι αρκετοί από δαυτους στα καψιμί και στις πύλες της Μεσογείων και των πέριξ. Δώσε μπάρμπα 50+ εποπ μάχιμους και ετοιμοπόλεμους στους φραπέδες και στα εξωτερικά ιατρεία των στρατιωτικών νοσοκομείων. Αυτά ούτε στις μεξικάνικες ΕΔ δεν συμβαίνουν, εκεί έχει πολυ σκληρή εκπαίδευση και φυσικά ούτε λόγος για παππούδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα ηλικιακά όρια σε κάθε βαθμό τέθηκαν με γνώμονα-κριτήριο τα καθήκοντα του κάθε βαθμού και τις σωματικές-πνευματικές και ψυχικές ικανότητες του μέσου ανθρώπου, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στα εκάστοτε καθήκοντά του. Δεν τέθηκαν τυχαία. Συνεπώς όποιοι υποστηρίζουν την αύξησή τους θα πρέπει να αποδείξουν ότι επήλθε μεταβολή στα ως άνω κριτήρια (π.χ. αύξηση ικανοτήτων ή μείωση απαιτήσεων καθηκόντων). Η μόνη λύση κατά τη γνώμη μου είναι η επαναφορά του προηγούμενου συνταξιοδοτικού καθεστώτος ,με επαπροσδιορισμό του ποσοστού σύνταξης σε σχέση με τις αποδοχές ενέργειας, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση. Με αυτό τον τρόπο οι ΕΠ-ΟΠ θα λαμβάνουν απο 30/35 έως 35/35 των αποδοχών του βαθμού τους και παράλληλα τόσο αυτοί όσο και όλοι οι στρατιωτικοί να μπορούν να εργασθούν μετά την αποστρατεία τους καθόσον η σύνταξή τους έχει την έννοια της συνέχισης του μισθού και έναντι αυτού και άρα δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που τίθενται για τους συνταξιοχους της κοινωνικής ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή θα ασφαλίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού και εάν θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης θα λαμβάνουν δεύτερη σύνταξη, άλλως θα επιστρέφεται άτοκα το ποσο της εισφορά τους. Ο e-ΕΦΚΑ θα επωφελείται από την εισφορά εργοδότου η οποία δεν θα επιστρέφεται. Κάθε άλλη λύση και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση έχει και αναποτελεσματική -προβληματική είναι. Απορίας άξιο λοιπόν γιατί αυτό το απλό δεν το βλέπουν ούτε στο ΥΠΕΘΑ, ούτε στο ΥΠΕΚΥ. Για τΙς ΠΟΕΣ,ΠΟΜΕΝΣ κλπ δεν νομίζω ότι έχουν την ικανότητα να το δούν. Απευθύνομαι λοιπόν στη ΓΔΟΣΥ, την καθ ύλην αρμόδια διεύθυνση για το συνταξιοδοτικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και την καλώ να ανατρέξει στο αρχείο της όπου θα βρεί προτάσεις προς την ως άνω κατεύθυνση. Αν δεν τις βρεί ας ζητήσει την συνδρομή της ΕΑΑΣ η οποία έχει επεξεργαστεί τέτοιες λύσεις. Επαναλαμβάνω και πάλι το νέο ασφαλιστικό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα στελέχει των Ε,Δ. Οσο ποιο γρήγορα θα το καταλάβουν τα συναρμόδια υπουργεία τόσο καλύτερα για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γι' αυτό εμείς εδώ ως εργαζόμενοι κι οι ξένοι ως τουρίστες ,έχουν καταλάβει ότι ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ σε παγκόσμιο επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή