Αποχώρηση ΗΠΑ και Σλοβακίας από τουρκική άσκηση

Αποχώρηση ΗΠΑ και Σλοβακίας από τουρκική άσκηση

Φωτ. αρχείου.

Βασίλης Νέδος

Την πάγια πρακτική των Τούρκων να επιχειρούν διά της πλαγίας οδού να εντάξουν τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου σε διεθνείς δραστηριότητες αντανακλά η απόπειρα να λάβουν μέρος οι ΗΠΑ και η Σλοβακία σε τουρκική άσκηση στην οποία συμμετέχει το ψευδοκράτος. Αφότου έγινε αντιληπτό ότι στην άσκηση «Anadolu Ankasi ’21» (ξεκίνησε στις 24 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιουνίου στην ευρύτερη περιοχή του Ικονίου) είχε κληθεί να συμμετάσχει και το ψευδοκράτος, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσυρθούν. Λίγο αργότερα, με τη βοήθεια διαβημάτων από την Αθήνα, τα οποία έγιναν σε συντονισμό με τη Λευκωσία, και η Μπρατισλάβα ανακοίνωσε την απόφασή της να μη συμμετάσχει στην τουρκική άσκηση. Τελικά η άσκηση συνεχίζεται με τη συμμετοχή μόνο του Κατάρ και του Αζερμπαϊτζάν, χώρες οι οποίες σπάνια απουσιάζουν τα τελευταία χρόνια από τις διεθνείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας.

Χθες, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κόρτσοκ ενημέρωσε σχετικά εκ του σύνεγγυς τον Νίκο Δένδια, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβώνα. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κόρτσοκ ανακοίνωσε ότι η Σλοβακία αποχώρησε από την άσκηση λόγω της συμμετοχής των Κατεχομένων, τονίζοντας την προσήλωση της χώρας του προς το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς και ευχαρίστησε τον Σλοβάκο ομόλογό του για τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε η Μπρατισλάβα. Η τουρκική πρακτική είναι ορατή και σε άλλες δραστηριότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κατά καιρούς εμφάνιση τουρκοκυπριακών αντιπροσωπειών σε σεμινάρια του Νατοϊκού Κέντρου Αριστείας που εδρεύει στην Άγκυρα με αντικείμενο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στο οποίο η Ελλάδα δεν συμμετέχει.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το προηγούμενο διήμερο πραγματοποιήθηκε ο τέταρτος κύκλος συναντήσεων με αντικείμενο τις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Αυτή τη φορά η συζήτηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο υπουργείων Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία επιχείρησε τη διεύρυνση της ατζέντας, αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία, με βάση τις οδηγίες του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, δεν το επέτρεψε.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια