Πολεμικές Σημαίες στον Ελληνικό Στρατό

Πολεμικές Σημαίες στον Ελληνικό Στρατό

Ο Στρατηγός ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκος με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα μας ενημερώνει για τις Πολεμικές Σημαίες του Ελληνικού Στρατού και μας εξηγεί γιατί το ΠΒ δεν έχει Σημαίες

Απάντηση μου σε ερώτηση φίλου για τις πολεμικές σημαίες στον Ελληνικό Στρατό.

Τα Συντάγματα είχαν πάντα Σημαίες και από το 1945 άρχισαν να έχουν και τα Τάγματα Πεζικού. Κάπου στη δεκαετία του 1980 δόθηκε εντολή από την τότε πολιτική ηγεσία και η πλειονότητα των σημαιών (ίσως όλες) αφαιρέθηκε από τις Μονάδες και παραδόθηκε στο Πολεμικό Μουσείο και στο Μουσείο της Σχολής ΠΖ. Οποίος ήθελε σημαία για παρελάσεις, ορκωμοσίες κλπ πήγαινε στη Χαλκίδα και δανειζόταν μια κλπ.

Το 2000 επί Α/ΓΕΣ Παναγιωτάκη αποφασίστηκε να δοθούν πίσω οι σημαίες που υπήρχαν (πολύ λίγες) και να χορηγηθούν σημαίες σε όλες τις Μονάδες Ελιγμού. Υπήρξε σφοδρή αντίδραση από τους τότε Στρατηγούς αλλά ο τότε Α/ΓΕΣ επέμενε και το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με δεκάδες τελετές χορήγησης σημαιών που έγιναν τότε σ’όλη την Ελλάδα.

Το ΠΝ και η ΠΑ ζήλεψαν και άρχισαν να χορηγούν Σημαίες, πολεμικές ή μη σε όλες τις Μονάδες τους.

Το θέμα συνεχίστηκε και επόμενοι ΑΓΕΣ αποφάσισαν να χορηγήσουν πολεμικές σημαίες και στους Σχηματισμούς και τελικά και στις Σχολές. Από το 2009 αρχίσαμε να ψάχνουμε να βρούμε τα παράσημα που είχαν χορηγηθεί σε κάθε σημαία για τον ηρωισμό της Μονάδας στη μάχη. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο και πολυδάπανο αλλά με τη βοήθεια του αείμνηστου Αλεξάνδρου Χαΐτογλου και τη γνώση του κ. Βασίλη Νικόλτσιου το καταφέραμε. Έτσι όλες οι ελληνικές Μονάδες έχουν τις πολεμικές σημαίες τους σωστά παρασημοφορημένες όπως τους αξίζει.

Μια ερώτηση που μου κάνουν φίλοι συχνά από το 2000 γιατί το ΠΒ δεν έχει σημαίες, όπως και τα λοιπά Όπλα και Σώματα Υποστηρίξεως Μάχης και Διοικητικής Μέριμνας.

Ο Νόμος για τις πολεμικές σημαίες αναφέρει ότι σημαίες φέρουν οι Μονάδες που έρχονται σε επαφή με τον εχθρό. Πέρα απ’ αυτό, το ελληνικό ΠΒ δεν έχει σημαίες γιατί ακολούθησε την αγγλική παράδοση.

Οι Άγγλοι θεωρούν την σημαία το σημείο συγκεντρώσεως των μαχητών στη μάχη για να ξέρουν που πάνε και που είναι η Μονάδα τους.

Αυτά βέβαια υπαγορεύτηκαν από τον μαζικό τρόπο πολέμου του 17ου και 18ου αιώνα. Το ΠΒ δεν έχει ανάγκη για σημείο συγκεντρώσεως.

Έχουν τα πυροβόλα τους για να συγκεντρώνονται και το Οδηγό Πυροβόλο θεωρείται το βασικό σημείο συγκεντρώσεως. Γι’ αυτό και το τιμούν ανάλογα. Όσοι έχουν παρακολουθήσει ή τιμηθεί σε παρελάσεις του Βρετανικού Στρατού θα παρατήρησαν ότι ο χαιρετισμός από και προς τις σημαίες αποδίδεται επίσης (ακόμα και από τη Βασίλισσα) και στο Οδηγό πυροβόλο που είναι πάντα το πρώτο δεξιά της φάλαγγας των πυροβόλων.

Αυτά.

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Ότι θέλωμε λέμε.Πολεμική σημαία είναι η σημαία που οδήγησε και αναρτήθηκε σε πολεμική σύγκρουση.Έχει ματώσει στο πεδίο της μάχης.Η νεοελληνική "φτώχεια" μας μας έκανε να "βαφτίζωμε", θεωρώντας οτι αφήνωμε κατι ισάξιο με τους προγόνους μας που πολέμησαν και να "μοιράζωμε" πολεμικές σημαίες.Το ελάχιστον είναι ύβρις.Κάποιοι μάλιστα, "φεύ", κάποτε πρότειναν οι απόστρατοι να λέγονται..."βετεράνοι".Ελεος...
    τουλάχιστον αντιληφθείτε την Ελληνική πραγματικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι απόστρατοι πλέον ονομάζονται ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΕΦΚΑ.
      Ελεος...τουλάχιστον αντιληφθείτε την Ελληνική πραγματικότητα και αφήστε ένα ωραίο άρθρο να πάρει το δρόμο του!!!!!!!!!!!! Φάτε την σύνταξη που πολύ νωρίς σας έδωσε η πολιτεία και αφήστε τις εξυπνάδες και τους σχολιασμούς.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε 9:55:00 πμ ποιος είσαι εσύ που σχολιάζεις τι είναι πολεμική σημαία ??? Το άρθρο είναι ονομαστικό και πολύ εκπαιδευτικό. Το δικό σου όνομα όμως, συνταξιούχε του εφκα γιατί δεν το αναγράφεις?????????????

      Διαγραφή
    3. Μήπως ότι θέλομεν γράφομεν; Εάν παρ'ελπίς ηθέλητο γέγραφων εν της προγόνοις, τότε καλύτερα να γράφεις τα σχόλια σου στα αρχαία όλο το κείμενο. Αυτού του είδους η γραφή, δικαιως ονομάστηκε «τρακαριστά» (διότι τρικλίζει ακροβατούσα μεταξύ δύο αντιθέτων υφών) και γενικώς σολοικισμός και ψευδοαττικισμός. Γενικά χαρακτηρίζει άνθρωπο ημιμαθή και συμπλεγματικό, ο οποίος με την χρήση των σολοικισμών προσπαθεί να δώσει επιστημονικοφάνεια στα φτωχά γραφόμενα του.

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ ανώνυμε "Παρασκευή, Μαΐου 07, 2021 11:03:00 π.μ", μη χολοσκάς για το όνομα και συ ανωνύμως γράφεις, όσο για την υποτιμητική σου προσφώνηση "συνταξιούχε του εφκα", τούτο μόνον θα σου πω, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο γρήγορα αυτός ο τίτλος θα σου ανήκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτοάνοσο νόσημα, ελπίζω να σας βγει σε καλό. Κάτι σας πείραξε φαίνεται στην καριέρα σας, μάλλον η αποστρατεία σας. Παριστάνετε τους έξυπνους (και εγώ μαζί) κρυβόμενοι ως ΑΝΩΝΥΜΟΣ. Αν σας παίρνει, σχολιάστε επώνυμα αυτούς που έχουν τα κότσια να δημοσιεύουν επώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ενώ εσύ τώρα κάρφωσες επώνυμα, το έσωσες όμως αφού τσουβάλιασες και τον εαυτό σου!!

      Διαγραφή