Νέο γύρο επιστροφών σε Δημόσιο-Απόστρατους ανοίγει η πρόσφατη απόφαση ΕλΣ για την ΕΑΣ

Νέο γύρο επιστροφών σε Δημόσιο-Απόστρατους ανοίγει η πρόσφατη απόφαση ΕλΣ για την ΕΑΣ

Σε συνέχεια της ανάρτησής μας: Έρχονται επιστροφές από ΕΑΣ και μείωση ν.4093 για Δημόσιο-Απόστρατους (ΠΙΝΑΚΕΣ)

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 26/05/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το μπαράζ προσφυγών στη Δικαιοσύνη ανοίγουν νέο κύκλο αναδρομικών - Τα ποσά θα αφορούν τη διετία 2017-2018 και προσθέτουν ακόμη ένα αγκάθι για την κυβέρνηση, που αναμένει και την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά από τις κομμένες επικουρικές και τα Δώρα - Από το 2022 οι πληρωμές, λένε αρμόδιες πηγές που αποκλείουν το ενδεχόμενο να ικανοποιηθούν φέτος οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων - Από 3% έως 14% επί της κύριας σύνταξης οι επιστροφές που προσδοκούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων, που εκτιμώνται σε 500.000

Νέο γύρο αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και Αποστράτων, αλλά και έναν ακόμη πονοκέφαλο στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, ανοίγει η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου - η οποία έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους Δημοσίου και Αποστράτους - πυροδοτεί έναν νέο γύρο διεκδίκησης αναδρομικών με μπαράζ προσφυγών που κατατίθενται από τις συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων.

Επισημαίνεται ότι οι επιστροφές αυτές δεν έχουν σχέση με την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος) για τα αναδρομικά από τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στα «ΝΕΑ» ότι είναι πιθανό - με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα μετά την πανδημία - να εξεταστεί να αποδοθούν μελλοντικά (και πάντως από το 2022) και τα δύο πακέτα των αναδρομικών (σε περίπτωση φυσικά που το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές. Ειδικά για τα αναδρομικά της ΕΑΣ (εισφορά αλληλεγγύης) επεσήμαναν ότι το κόστος θα είναι χαμηλό αφού η απόφαση αφορά μόνο την περίοδο 2017 και 2018 και μόνο το Δημόσιο και Αποστράτους.

Πάντως, έπειτα από πρόσφατη (Απρίλιος 2021) απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους του Δημοσίου - Αποστράτους κρίθηκε αντισυνταγματική για το διάστημα Φεβρουάριος 2017 έως και το 2018. Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη ή με άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ δικαιούνται επιστροφή ίση με το 3% έως 14% της σύνταξης από τις κρατήσεις για τα έτη 2017 και 2018. Τα αναδρομικά θα πρέπει να επιστρέψει η κυβέρνηση σε 500.000 συνταξιούχους. Η ετήσια επιβάρυνση των συνταξιούχων από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ, ετησίως. Επί παραδείγματι, για το 2021 έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη ποσού ύψους 247 εκατ. ευρώ, από την ΕΑΣ, επί των κύριων συντάξεων και 147 εκατ. ευρώ, από την ΕΑΣ, επί των επικουρικών συντάξεων. Δηλαδή τη διετία 2017-2018 το συνολικό ποσό των αναδρομικών κινείται περί τα 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δικαίωμα στα αναδρομικά θα έχουν και όσοι δεν είχαν καταθέσει προσφυγές, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Ενώ με βάση πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, δικαιούχοι των αναδρομικών μπορούν να είναι οι κληρονόμοι των συνταξιούχων από τους οποίους παρακρατήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης από τις συντάξεις τους. Υπενθυμίζεται ότι ως προς το θέμα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων είχε εκδοθεί και η υπ' αριθμ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε την κράτηση αυτή ως αντιτιθέμενη στις ρυθμίσεις του Συντάγματος, όρισε δε ως χρονικό σημείο επέλευσης των αποτελεσμάτων διάγνωσης της αντισυνταγματικότητας την 8η/2/2017, την ημερομηνία δηλαδή που δημοσιεύθηκε η απόφαση. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η παρακράτηση αυτή από τις συντάξεις, από τότε που εντάχθηκαν οι συνταξιούχοι στον ΕΦΚΑ και μέχρι 31/12/2018, είναι αντισυνταγματική, δεδομένου ότι αντίκειται στην αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, της ισότητας στα δημόσια βάρη καθώς και της αναλογικότητας. Είναι προφανές ότι η νέα απόφαση συνεχίζει θέμα διεκδίκησης αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου-Αποστράτων.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

 1. Aναδρομικα.......
  Που ειναι στο δρόμο έρχονται???
  Το δουλεμα πάει αμάσητο κάτω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κανένα δούλεμα... Μάλλον ΔΕΝ έχεις καταλάβει περί τίνος πρόκειται... Διάβασε το άρθρο και άσε τα συνηθισμένα και βαρετά σχόλια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προς 7:31:00 Να βγεις να τους χειροκροτησεις κι όλας....Όταν τα παρεις, αν τα πάρεις, όσα πάρεις....
   Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος θέλουμε......
   Δεν μου είπες τελικά Πότε θα τα πάρεις????
   Πλάκα έχετε τελικά...

   Διαγραφή
 3. Όχι άλλα αναδρομικά.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΡΕ Άφησε τα σαχλοσχόλια και δώστα σε μένα αν δεν τα θες...

   Διαγραφή
 4. Τα ποσά θα αφορούν τη διετία 2017-2018 και προσθέτουν ακόμη ένα αγκάθι για την κυβέρνηση, που αναμένει και την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά από τις κομμένες επικουρικές και τα Δώρα - Από το 2022 οι πληρωμές, λένε αρμόδιες πηγές που αποκλείουν το ενδεχόμενο να ικανοποιηθούν φέτος οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων .....Παίρνουμε Rafale, δεν μπορούμε να δώσουμε αναδρομικά στους συνταξιούχους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2021;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Όταν τα πάρετε, αν τα πάρετε, όσα πάρετε, να βγείτε να μας το πείτε ετσι?????
  Α ρε κακομοίρηδες δεν ξέρετε που έχετε μπλέξει, αλλά εδώ τους ψηφίζετε, δεν θα τους πιστεύετε κι ολας?????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. προεκλογικος μποναμας θα ειναι τα αναδρομικα δωρων,εισφορας αλλυλεγυης κλπ...γιωργος χανια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Προς Γιώργο Χανιά: Σωστοςςςςςςςς.....!!!!!!!!!
  Εκεί θα παίξει το τελευταίο του χαρτί........κι αυτά μην νομίζεις χαρτζιλίκι θα είναι για καμία μπύρα χαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μην κοιτάτε αποφάσεις του ΣΤΕ δεν μας αφορούν καθόλου, συνταξιούχοι δημοσίου και απόστρατοι, το λέω γιατί όλοι περιμένουν την απόφαση του.....
  Μόνο ελεγκτικό Συνέδριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ο διάσημος δημοσιογράφος Derek Blasberg και Ο σύντροφΟΣ του απέκτησαν δίδυμα
  και πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Οεοοοοοο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. έτσι...έτσι 😂 αυτή είναι η κοινωνία μας πια, γούστο τους και καπέλο τους να "αποκτήσουν" και δέκα δίδυμα, το άσχημο είναι ότι μας το σερβίρουν ως φυσιολογικό γεγονός. Χάσαμε το μέτρο πατριώτη και παρεμπιπτόντως ταίριαξε σωστά ως σφήνα, στα ρηχά και επαναλαμβανόμενα σχόλια μας.

   Διαγραφή