Το Aegean Hawk S-70 «θωρακίζει» τους ελληνικούς αιθέρες-Τα χαρακτηριστικά του νέου «όπλου» του ΠΝ

Το Aegean Hawk S-70 «θωρακίζει» τους ελληνικούς αιθέρες-Τα χαρακτηριστικά του νέου «όπλου» του ΠΝ


Στο Πολεμικό Ναυτικό το «γεράκι των αιθέρων». Τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του ελικοπτέρου

 

Παραδόθηκε την Πέμπτη 06-05-2021 στο Πολεμικό Ναυτικό το πρώτο -από τα έντεκα συνολικά- αναβαθμισμένο ελικόπτερο Aegean Hawk S-70, το «γεράκι» των αιθέρων. Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα ενισχύσουν τόσο την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας όσο και την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

 

Το ελικόπτερο S-70, που είναι κατασκευασμένο από την Sikorsky, διαθέτει δύο κινητήρες, έναν κύριο ρότορα τεσσάρων λεπίδων, μια βοηθητική μονάδα ισχύος (APU), Dipping Sonar, ESM, ραντάρ, FLIR, σύστημα κινητήρα και λεπίδας, σύστημα αυτόματου ελέγχου πτήσης (AFCS), HIFR, RAST και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για πτήσεις IFR.

 

Το πακέτο όπλων περιλαμβάνει έως και 3 ΜΚ46 mod1 / 2/5 τορπίλες, 1 πύραυλο Penguin anti-ship και 4 πυραύλους Hellfire Air-to-ground.Οι κύριες αποστολές για το Aegean Hawk S-70 είναι ο αντιεπιφανειακός πόλεμος (ASuW), ο αντι-υποβρύχιος πόλεμος (ASW) και η επιτήρηση της επιφάνειας. Οι δευτερεύουσες αποστολές περιλαμβάνουν SAR, MEDEVAC, VERTREP και ειδικές λειτουργίες.

 

Τα ελικόπτερα του Ελληνικού Ναυτικού Aegean Hawk s-70 είναι μια ειδική παραλλαγή των ελικοπτέρων USN SH-60 Sea Hawk, με το κωδικό όνομα Aegean Hawk.


 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες συντήρησης στο πρώτο ελικόπτερο Aegean Hawk S-70 ολοκληρώθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Aeroservices, του πιστοποιημένου εγχώριου επισκευαστικού φορέα των ελικοπτέρων Sikorsky, στο αεροδρόμιο των Μεγάρων.

 

Η ένταξη των ένδεκα ελικοπτέρων Aegean Hawk S-70 του Πολεμικού Ναυτικού στο πρόγραμμα, εν συνεχεία υποστήριξης στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, είναι σημαντική για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δεδομένου ότι η Aeroservices είναι η μόνη πιστοποιημένη επισκευαστική εταιρεία για τον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρων Sikorsky στην Ευρώπη.

 

Στο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι παραδόθηκε «το πρώτο από τα ένδεκα ελικόπτερα Aegean Hawk που κατέχει το Πολεμικό Ναυτικό» και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι από ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που προχωρά με γρήγορη, αποτελεσματική και διαφανή εκπλήρωση».

 

Ο κ. Φλώρος σημείωσε ότι «η διαθεσιμότητα των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σημαντική για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», ενώ χαρακτήρισε τη χρήση των ελικοπτέρων «εξαιρετικά σημαντική στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας».

 

Συνεχάρη, δε, το Πολεμικό Ναυτικό για τη συνεργασία του με ιδιωτικό φορέα για τη συντήρηση και αναβάθμιση των ελικοπτέρων, τονίζοντας πως «το Πολεμικό Ναυτικό, σε δύσκολους καιρούς, καταφέρνει να αυξάνει τη διαθεσιμότητα των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων». Επιπλέον, επεσήμανε ότι στο τέλος του 2021 και στις αρχές του επόμενου έτους «θα αρχίσουν να καταφτάνουν τα επτά ελικόπτερα Romeo» και αυτό «θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού».

 

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός ΓΕΝ υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελικοπτέρων Aegean Hawk έχει ως στόχο την ταχεία ανάπτυξης της επιχειρησιακής δυνατότητας του Πολεμικού Ναυτικού». Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Aeroservices ως ζήτημα «υψηλής προτεραιότητας, καθώς θα ενισχύσει το επιχειρησιακό αποτύπωμα του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

 

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα συνεχάρη την Aeroservices για την αποτελεσματικότητά της, ενώ ανέφερε ότι «για 200 χρόνια, Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται η μία δίπλα στην άλλη και στηρίζουν τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

 

Με τη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, η χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Πάιατ, «εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τα στρατιωτικά μέσα της», ενώ οι ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στο αμερικανικό και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δημιουργούν «νέες προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με μακροχρόνιο ορίζοντα». Οι διακρατικές συμφωνίες για την άμυνα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα «προσφέρουν συνολικές λύσεις», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρέσβης, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «ο ουρανός είναι το όριο για τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ».

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aeroservices, Δημήτρης Δάφνης, σημείωσε ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης θα αυξήσει τις δυνατότητες των ελικοπτέρων Aegean Hawk S-70. και πρόσθεσε ότι εντός του έτους ακόμη πέντε ελικόπτερα θα προχωρήσουν σε διαδικασίες συντήρηση, ενώ ήδη το δεύτερο ελικόπτερο έχει ξεκινήσει να αναβαθμίζεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.


ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Λυπάμαι αλλά δε πρόκειται ούτε για νέο όπλο ούτε καν για αναβαθμισμένο το μόνο που έγινε είναι εργοστασιακή συντήρηση και επισκευή για αύξηση της επιχειρησιακής τους διαθεσιμότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή