«Ναυμαχία» 7 μνηστήρων για τις φρεγάτες: Δείτε τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις όπως κατατέθηκαν επίσημα

«Ναυμαχία» 7 μνηστήρων για τις φρεγάτες: Δείτε τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις όπως κατατέθηκαν επίσημα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επιλογή μίας εκ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ - ch.mazanitis@realnews.gr - ΠΗΓΗ: REALNEWS 30/05/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Συνολικά επτά χώρες κατέθεσαν επίσημη πρόταση προς το Πολεμικό Ναυτικό και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το πρόγραμμα των τεσσάρων νέων φρεγατών, την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ» και την προμήθεια δυο φρεγατών ως ενδιάμεση λύση. Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία και ΗΠΑ υπέβαλαν τους φακέλους μέσω των πρεσβειών τους, προκαλώντας στον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, και στους συνεργάτες του που έχουν επιφορτιστεί με το πρόγραμμα έναν ευχάριστο πονοκέφαλο. Η Realnews παρουσιάζει όλες τις προτάσεις, όπως αυτές κατατέθηκαν επίσημα από τις χώρες που ευελπιστούν να αναλάβουν το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ύψους 5 δισ. ευρώ.

1. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η πρόταση περιλαμβάνει τη ναυπήγηση των Arrohead 140, που μάλιστα οι Βρετανοί ήδη χρησιμοποιούν για τις δικές τους ανάγκες με τον κωδικό 31. Πρόκειται για πλοίο που βασίζεται στο σχέδιο «Iver Huitfeldt» που έχει αναπτύξει η Δανία και βάσει αυτού έχει ναυπηγήσει τα πλοία του δικού της ναυτικού. Ταυτόχρονα, προσφέρονται ως πλοία ενδιάμεσης λύσης οι φρεγάτες Type 23, που είναι εν ενεργεία στο βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για πλοία ηλικίας 18 έως 30 ετών, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν υποστεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής. Όλες οι Type 31 προτείνεται να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα.

2. ΓΑΛΛΙΑ

Ρίχνει στον διαγωνισμό τις πολυδιαφημισμένες Belharra, τις οποίες έχει εξοπλίσει με αρκετά οπλικά συστήματα, που δεν περιλαμβάνονταν στις προηγούμενες προτάσεις. Μεγάλο πλεονέκτημά τους θεωρείται η ικανότητα στον ψηφιακό πόλεμο. Ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ, η Γαλλία προσφέρει ως ενδιάμεση λύση δύο φρεγάτες κλάσης Cassard, με τη μια να έχει αυξημένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου και τη δεύτερη για αεράμυνα περιοχής. Και τα δυο μεταχειρισμένα πλοία τα παραδίδει το 2022, ενώ προτείνει τη ναυπήγηση των τριών νέων Belharra στην Ελλάδα.

3. ΙΤΑΛΙΑ

Προσφέρει την αιχμή του δόρατος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, τέσσερις FREMM, οι οποίες αποτελούν κοινή εξέλιξη των ναυπηγείων Γαλλίας - Ιταλίας και η προμήθειά τους είχε αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση πρώτα το 2008 και έπειτα το 2012. Ως ενδιάμεση λύση, προτείνει δύο φρεγάτες τύπου Maestrale. Στην πρόταση επισημαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα ναυπήγησης στην Ελλάδα.

4. ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η ολλανδική πλευρά έχει υποβάλει προσφορά για τις φρεγάτες τύπου SIGMA 11515. Πρόκειται για μια πρόταση που βασίζεται στην ευελιξία κατασκευής με χρόνο παράδοσης της πρώτης φρεγάτας τα δυόμισι χρόνια, ενώ ταυτόχρονα οι Ολλανδοί προσφέρουν ως ενδιάμεση λύση και τέσσερις φρεγάτες κλάσης «Μ», που είναι οι διάδοχες φρεγάτες των ολλανδικών (αλλά υπέργηρων) φρεγατών «S», τις οποίες διαθέτει ήδη το Πολεμικό Ναυτικό.

5. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η γερμανική πρόταση περιλαμβάνει τις ΜΕΚΟ 200 και τις ΜΕΚΟ 300, που είναι οι διάδοχες φρεγάτες των υπαρχουσών ΜΕΚΟ, οι οποίες υπηρετούν με επιτυχία στο Πολεμικό Ναυτικό. Ταυτόχρονα, προτείνονται αρκετές φρεγάτες αλλά και κορβέτες ηλικίας περίπου 15 ετών, από τις οποίες δύναται να επιλέξει το Πολεμικό Ναυτικό για την ενδιάμεση λύση. Στον φάκελο που κατατέθηκε από τη γερμανική πλευρά περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο ναυπήγησης άλλων δύο υποβρυχίων-φαντασμάτων κλάσης «Παπανικολής». Σημειώνεται πως οι Γερμανοί προτάσσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως μέρος των σχεδίων τους.

6. ΙΣΠΑΝΙΑ

Προσφέρουν τέσσερις F-110, που είναι η ευρωπαϊκή εκδοχή των αμερικανικών φρεγατών Arleigh Burke. Πρόκειται για ισπανικής σχεδίασης σκαρί με αμερικανικά οπλικά συστήματα, ενώ ως ενδιάμεση λύση προσφέρονται δύο νέες Α3000. Όλα τα πλοία προτείνεται να ναυπηγηθούν στην Ελευσίνα. Στην F-110 βασίζεται και η πρόταση της φρεγάτας «Κωνσταντινούπολη», που όμως δεν προχώρησε.

7. ΗΠΑ

Η Αμερική ήρθε τελευταία, προσφέροντας τέσσερις «HF2». Πρόκειται για την εξέλιξη της LCS, που ήδη χρησιμοποιεί το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, με πολύ περισσότερα, όμως, οπλικά συστήματα. Η έκπληξη, ωστόσο, δεν ήρθε από την άνω των 200 σελίδων πρόταση, αλλά από τη δημόσια αναφορά του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ότι ως ενδιάμεση λύση προσφέρονται τα θηριώδη καταδρομικά κλάσης «TICONDEROGA», επιβεβαιώνοντας παλαιότερα δημοσιεύματα της «R». Ταυτόχρονα, προσφέρεται η συμμετοχή της Ελλάδας στη ναυπήγηση και απόκτηση των νέων φρεγατών κλάσης FFG-62, που θα αρχίσει να παραλαμβάνει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό μετά το 2027.

Οδικός χάρτης

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση έχουν θέσει ως προαπαιτουμενο τη συμμετοχή των εγχώριων ναυπηγείων στο πρόγραμμα, καθώς και την εμπλοκή εγχώριων κατασκευαστών για τα επιμέρους τμήματα των οπλικών-ηλεκτρονικών συστημάτων και λοιπού εξοπλισμού.

Τελευταία φορά που η Ελλάδα προχώρησε σε παραγγελία νέων φρεγατών ήταν το 1989 με τις ΜΕΚΟ, που σταδιακά μπήκαν σε υπηρεσία έως το 1996 («ΨΑΡΑ»).

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, το Πολεμικό Ναυτικό θα παραδώσει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ την αξιολόγηση όλων των προτάσεων. Η λίστα θα περιλαμβάνει τα υπέρ και τα κατά κάθε πρότασης. Αυτό υπολογίζεται να γίνει περίπου στο δεύτερο μισό του Ιουνίου. Βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, ο οποίος και θα έχει την τελική έγκριση της επιλογής. Αυτή θα γίνει με βάση γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά κριτήρια. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ενδεχόμενη καθυστέρηση της τελικής απόφασης ίσως και μετά το τέλος Ιουλίου.

Η πλειονότητα των υποψήφιων για το πρόγραμμα χωρών έχει προκρίνει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ως το κατάλληλο σημείο για την περαίωση του προγράμματος με την κυβέρνηση να επιθυμεί την εμπλοκή και του Σκαραμαγκά, για τον οποίο εκκρεμεί η διαγωνιστική διαδικασία εύρεσης επενδυτή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια