Έρχονται 3 καλοκαιρινές καταβολές αναδρομικών συνταξιούχων-αποστράτων-Ποιους αφορά

Έρχονται 3 καλοκαιρινές καταβολές αναδρομικών συνταξιούχων-αποστράτων-Ποιους αφορά

ΗΛΙΑΣ ΠΑΝ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Τρεις καλοκαιρινές... πληρωμές έρχονται για 200.000 συνταξιούχους οι οποίοι εκτός από τις (μόνιμες) αυξήσεις στις κύριες ανταποδοτικές συντάξεις τους έως 16.85% (δηλαδή έως 252 ευρώ το μήνα), θα πάρουν και αναδρομικά ποσά 21 μηνών (συνολικού ύψους έως 5.292 ευρώ). Πρόκειται για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, ενώ αυξήσεις και αναδρομικά άρχισαν ήδη να λαμβάνουν οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα:

1. Στο τέλος Ιουνίου (με τις συντάξεις Ιουλίου) σχεδιάζεται από τον ΕΦΚΑ να ξεκινήσουν οι πληρωμές των αναδρομικών (μαζί με τις μόνιμες αυξήσεις) στους συνταξιούχους που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφαλιστικό βίο. Με 16 μήνες καθυστέρηση θα αρχίσουν να πιστώνονται τα ποσά που προβλέπονται από τον νόμο Βρούτση, ο οποίος βελτιώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για όσους διένυσαν ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών.

Το πρώτο κύμα πληρωμών στα τέλη Ιουνίου θα αφορά συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί (μετά τον Μάιο του 2016) με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά. Μαζί με τις αυξήσεις η εν λόγω κατηγορία θα λάβει και αναδρομικά 21 μηνών. Οι νέοι συνταξιούχοι (μετά το 2016) οι οποίοι θα πληρωθούν είναι περίπου 50.000 και δικαιούνται αύξηση στην καταβαλλόμενη σύνταξη που κυμαίνεται κατά μέσον όρο στα 50 ευρώ. Τα αναδρομικά υπολογίζονται από την 1η Οκτωβρίου 2019. Για παράδειγμα, αν ο συνταξιούχος έχει αποχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2016 με 1.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 39 έτη ασφάλισης, δικαιούται αύξηση 100 ευρώ. Δικαιούται να τη λάβει ολόκληρη από την 1η Οκτωβρίου του 2019.

2. Στο τέλος Ιουλίου (συντάξεις Αυγούστου), έρχεται το δεύτερο «κύμα» των αναδρομικών του νόμου Βρούτση που αφορά περίπου 150.000 παλαιούς συνταξιούχους (συνταξιοδότηση πριν από τον Μάιο του 2016). Αισθητή διαφορά στην τσέπη έως και 150 ευρώ θα δουν όσοι προσεγγίζουν τα 40 χρόνια δουλειάς, καθώς στόχος της βελτίωσης της ανταποδοτικότητας των συντάξεων είναι να ενισχυθούν τα κίνητρα για την παραμονή στο σύστημα για 35 και 40 χρόνια. Μετά τα 40 έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης «πέφτουν» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι που θα λάβουν αυξήσεις εκτιμώνται σε περίπου 150.000. Αυτοί θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ μεσοσταθμικά.

Η κατηγορία αυτή χωρίζεται:

α. Σε περίπου 50.000 συνταξιούχους για τους οποίους ο επανυπολογισμός έβγαλε μικρή θετική προσωπική διαφορά και οι οποίοι με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης «ισοφαρίζουν» την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση κατά μέσον όρο της τάξεως των 30 ευρώ, σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.

β. Και σε περίπου 100.000 συνταξιούχους που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 γιατί είχαν αρνητική προσωπική διαφορά με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Στην πράξη, οι συγκεκριμένοι δικαιούνται και νέα αύξηση κοντά στα 40-50 ευρώ, η οποία επίσης θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024. Έτσι, αν, για παράδειγμα, συνταξιούχος έπειτα από 35 έτη ασφάλισης έχει μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 1.500 ευρώ και λάμβανε στις 30-9-2019 καθαρό προ φόρου ποσό σύνταξης 837,68 ευρώ, θα λάβει για το χρονικό διάστημα από 10/2019 έως και σήμερα 3,18 ευρώ (το 1/5 της προκύπτουσας διαφοράς για το πρώτο διάστημα) x 15 μήνες (από τον 10/2019 έως και τον 12/2020) + 6,36 ευρώ (τα 2/5 της προκύπτουσας διαφοράς για το έτος 2021) x 6 μήνες (από τον 1/2021 έως και τον 6/2021), ίσον 85,86 ευρώ συνολικά. Κατά τα έτη 2022, 2023 και 2024 θα προστίθεται κάθε χρόνο στη σύνταξή του ποσό 3,18 ευρώ.

Αυξήσεις στα χαρτιά και όχι στην τσέπη αναμένεται να δουν και άλλοι 600.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι οι οποίοι όμως διατηρούν προσωπική διαφορά. Οι αυξήσεις θα συμψηφιστούν και στα εκκαθαριστικά τους θα δουν την προσωπική διαφορά να μειώνεται.

3. Η τρίτη καταβολή αφορά τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που εργάζονται και οι οποίοι θα λάβουν τις επιστροφές (αυξήσεις και αναδρομικά) από τη μείωση του πέναλτι (από 60% στο 30%) σταδιακά έως το τέλος Ιουλίου. Αναφορικά με τους συνταξιούχους-παράλληλα εργαζόμενους η διαδικασία της καταβολής των αυξήσεων και των αναδρομικών έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και δυο μήνες. Για όσους δεν έχει ολοκληρωθεί αυτό θα γίνει μέχρι τέλος Μαΐου (με τις συντάξεις Ιουνίου). Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα κάποιοι να δουν αυξήσεις και αναδρομικά τέλος Ιουνίου.

Κλικ για μεγέθυνση:


ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 06/05/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

17 Σχόλια

 1. Αύξηση λογιστική δεν υπάρχει...
  Το ρεύμα, το νερό, το τηλ., το σουπερμάρκετ, ο χασάπης, ο μπακάλης, το φαρμακείο, όλους αυτούς με αύξηση στα χαρτιά δεν τους πληρώνεις......
  Κάτι ποιό σοβαρό έχετε να γράψετε..?????
  Και αυτοί που δεν θα πάρουν ούτε ευρώ είναι οι περισσότεροι....
  Ρε μπας και τους ψηφίσετε πάλι????
  Γιατί για κάτι τέτοιους σας κόβω που έχετε φαγωθεί με τις τύπου αυξήσεις στα χαρτιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μην βαφτιζουμε το κρεας …ψαρι.ΕΧΕΤΕ ΗΔΗ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ >
  Του Γιάννη Αβραμίδη Σμήναρχος ε.α.
  https://www.staratalogia.gr/2020/12/5.html
  ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ...ΨΗΤΟ ΕΔΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ>
  Με τις μεγαλες μειωσεις του 2012 ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ, οι στρατιωτικοι ακολουθούσαν τους μισθους των εν ενεργεια στελεχων.
  Αυτο σταματησε με την αποκοπη μειωσεων /αυξησεων μισθων των εν ενεργεια απο συνταξεις.
  Αυτοματα μειωθηκαν και οι συνταξεις με αποτελεσμα να ειναι οι εν αποστρατεια στρατιωτικοι η μοναδικη κατηγορια που τους εχουν μειωθει οι συνταξιμες αποδοχες δηλαδη απο εκει που υπολογιζεται η συνταξη.
  Δεν υπαρχει αλλη κατηγορια εργαζομενων,μπορει να μειωθηκαν και σε αλλους οι συνταξεις αλλα ΠΟΤΕ οι συνταξιμες αποδοχες απο εκει που υπολογιζεται η συνταξη.
  Ουσιαστικα τα εν αποστρατεια στελέχη Ε.Δ-Σ.Α ειχαν 2 σιες μειωσεις τοσο από μειωσεις μισθων εν ενεργεια στελεχων οσο και ακολουθησαν τις μειωσεις συνταξεων στους υπολοιπους συνταξιουχους (???).
  Πηγαν οι εν αποστρατεια στο ανώτατο δικαστήριο στο Συμβουλιο της επικρατείας ΣτΕ. Κερδισαν τις διεκδικησεις εδωσε η κυβερνηση ΝΔ Σαμαρα το 50% χωρις να επαναφερει 50% τις συνταξιμες αποδοχες όπως το ΣτΕ διατασσει και εκκρεμουσε το υπολοιπο 50% που ειχαν υποσχεθει οι κυβερνώντες στην Ελλάδα να το δωσουν.
  Η Κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ εδωσε το υπολοιπο 50% αναδρομικα αλλα δεν το έβαλε ποτέ στις συνταξιμες αποδοχές όπως η αποφαση του ανωτατου δικαστηριου ΣτΕ διατασσσει.
  Ουσιαστικα η κυβερνηση ΝΔ Σαμαρα εστρωσε τον δρομο να βαδισει ο Συριζα και το ιδιο΄΄δειχνει΄΄να κανει η ΝΔ κ Κυρ Μητσοτακη.
  Αλλο συνταξιμες αποδοχες που υπολογιζεται η συνταξη , αλλο η συνταξη.
  Την αφήνουν να ξεχαστει και αυτο αφορα ενα σοβαρό ποσό στις συνταξεις,των εν αποστρατεια στελεχων Ε.Δ-Σ.Α ,να γινει οπως και στους υπολοιπους συνταξιουχους, ειναι η μοναδικη κατηγορια συνταξιούχων που εχει μειωση στις συνταξιμες αποδοχες.
  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καμμία σχέση το σχόλιο σου με το άρθρο που λέει πότε (ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ) θα γίνουν καταβολές αναδρομικών και σε ποιους... Μπλα μπλα...

   Διαγραφή
 3. Προς Παρασκευή, Μαΐου 07, 2021 1:03:00 μ.μ > Ολα τα δημοσιευματα σκοπο εχουν να θιξουν οτι οι συνταξιουχοι και δει αποστρατοι ειναι οι μοναδικοι ωφελημενοι της κρισης με οτι αυτο συνεπαγεται ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ για αποφαση ΣτΕ.
  ΣΧΕΤΙΚΟΤΑΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ >Το αρθρο του κ ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ..Εχουν γραφει πανω απο 100 αρθρα με ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ειδε κανεις ....αυξηση ειτε αναδρομικα ? ΟΧΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι Ημερομηνίες που λέει το άρθρο έχουν "ξεκλειδώσει" από τον ΕΦΚΑ... Το ΣτΕ δεν αφορά τους απόστρατους, αλλά το ΕλΣ... Αφού δεν τόχεις τι σχολιάζεις;;; Μπλα μπλα...

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμο Σάββατο, Μαΐου 08, 2021 12:00:00 π.μ.
   άφησε τις ημερομηνίες και κοίτα να ξεκλειδώσεις τον εγκέφαλο σου

   Διαγραφή
 4. μέ 177 εύρω προσωπική διαφορά τί πέρνειs;;.....................................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχαχαχαχαχαχα ότι θα πάρω και γω με 200......Ας μη το αναλύσουμε καλύτερα, ας χαζεύουμε αυτούς που πανηγυρίζουν με τις αυξήσεις και τα αναδρομικά......

   Διαγραφή
  2. Θα μειώσεις την προσωπική διαφορά σου στο μισό και παραπάνω... Λογιστική αύξηση, αλλά σημαντική... Μην δίνεις σημασία στις "σειρήνες" απαισιοδοξίας (βλ. Unknown Παρασκευή, Μαΐου 07, 2021 11:56:00 μ.μ. και Ανώνυμος Παρασκευή, Μαΐου 07, 2021 6:13:00 μ.μ.)

   Διαγραφή
  3. Για τον αισιόδοξο και τις σειρήνες του. Να το κοιτάξεις λιγάκι το θέμα σου.

   Διαγραφή
 5. Όσοι έχουν αρνητική ή μικρή θετική προσωπική διαφορά θα πάρουν αύξηση. Οι λοιποί θα μειωθεί ή προσωπική διαφορά... Αυτά είναι και αφήστε τις "σειρήνες" της απαισιοδοξίας να σκούζουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. τι ακριβώς είπες πως πίνεις;

   Διαγραφή
  2. Σάββατο, Μαΐου 08, 2021 6:38:00 μ.μ. Εσύ που δεν πίνεις ρε μεγάλε για πες μας που διαφωνείς;;; Μάλλον δεν ξέρεις τι σου γίνεται και είσαι παντελώς ανενημέρωτος...

   Διαγραφή
  3. Εσύ όμως που ξέρεις και απ ότι φαίνεται είσαι ικανοποιημένος με τα ψίχουλα αισιοδοξίας που σου προσφέρουν, μετά από την απώλεια μεγάλου ποσοστού των μισθών μας, πες μας ή καλύτερα πείσε μας γιατί να είναι ικανοποιημένος αυτός που θα του μειωθεί η προσωπική διαφορά, μην πεις για τις μελλοντικές αυξήσεις γιατί θα γίνεις και γραφικός. Αυτό που απεικονίζεται στα σχόλια, ασχέτως του τρόπου που εκφέρονται, είναι η απογοήτευση για το αποτέλεσμα των πολύμηνων "ανθηρών εξαγγελιών" για την αποκατάσταση των εις βάρος μας αδικιών. Όπως έγραψα και στην αρχή αφού εσύ είσαι ικανοποιημένος με την εξέλιξη, κανένα πρόβλημα, μην προσπαθείς όμως να μας πείσεις ότι όλα τώρα τακτοποιήθηκαν και μη βάζεις ταμπέλες (σειρήνες) γιατί όπως εσύ ενοχλήθηκες έτσι ενοχλούνται και οι άλλοι.

   Διαγραφή
 6. η ουσια ειναι μια φιλοι μου συναδερφοι,οτι και την εας να περικοψουν θα παρουμε μια μικρη αυξηση πχ 30 ευρω αν λαβουμε υποψιν τον φορο κλπ κρατησεις,θα αυξηθει η προσωπικη διαφορα λογω της μικρης αυτης αυξησης λογω εας,θα παρεται αναδρομικα προεκλογικα εκτος απροοπτου φετος,μικρα ποσα πχ 500-900 ευρω μην ακουτε τις σειρηνες που μιλουν για χιλαδες ευρω,αυτα αφορουν πχ στρατηγους κλπ ανωτατους λειτουργους.τελος εχω να πω αναδρομικα ουσιας θα παρουν σε βαθος δεκαετιας περιπου οταν επιδικαστουν οι αγωγες των δικαιουχων συνταξιουχων,οσοι εχουν κανει αγωγες πχ το 2016 θα παρουν αναδρομικα απο το 2010 εας κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Προς ανώνυμο: 2021: 12:03
  Λεφτά ζωντανά Πότε θα βάλω στην τσέπη μου?? Ξέρεις να μου πεις?? Να σου πω εγώ? Σε 10 χρόνια και άν..........Πανηγυριζετε κι όλας με τα ψίχουλα που σας δίνουν, αν τα δώσουν, όποτε τα δώσουν.......Αισιοδοξε χαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΓΩ ΕΧΩ 351 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΩ ΑΛΛΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΔΩ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΦΟΡΑ.ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.

   Διαγραφή