Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: Αυξημένη επιφυλακή ζήτησε από τη Λέσβο ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: Αυξημένη επιφυλακή ζήτησε από τη Λέσβο ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ

του Κώστα Σαρικά

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται από τα ξημερώματα Λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο στη Λέσβο αλλά σε όλα τα ακριτικά νησιά έπειτα από το «κύμα» λέμβων με μετανάστες το οποίο με τις ευλογίες της Άγκυρας επιχείρησε να περάσει στις Ελληνικές ακτές. Η προσπάθεια όπως δείχνουν ήταν σχεδιασμένη με στόχο να αιφνιδιάσει τις δυνάμεις ασφαλείας και ενδεχομένως να ελέγξει τα αντανακλαστικά τους. Αφού σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις κοντά στις βάρκες των μεταναστών κινούνταν σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής. Η βελτίωση άλλωστε των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο βοηθά πλέον τις λέμβους να κινούνται γρήγορα και με ασφάλεια από τα Τουρκικά παράλια μέχρι τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας.

Αρχικά νωρίς τα ξημερώματα οι πρώτες λέμβοι που εμφανίστηκαν στη νότια περιοχή της Λέσβου φαίνεται ότι είχαν ως στόχο να παραπλανήσουν τις λιμενικές αρχές αλλά και τους αμφίβιους καταδρομείς που εκτελούν συνεχείς περιπολίες ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Τουρκική ακτοφυλακή εμφανίστηκε στη συνέχεια με σκάφος 30 μέτρων γεγονός που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού με Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης.

Την ίδια ώρα βορειότερα αρκετές βάρκες με μετανάστες ξεκίνησαν ταυτόχρονα προς τις Ελληνικές ακτές συνοδεία σκαφών της Silahli Guvenlik (Τουρκική ακτοφυλακή). Όμως οι θαλάσσιοι φύλακες της Λέσβου δεν αιφνιδιάστηκαν αφού περίμεναν αυτή την κίνηση από τους γείτονες. Λιμενικό και Αμφίβιοι Καταδρομείς κατάφεραν πάνω στην οριογραμμή να αποτρέψουν σε όλες τις περιπτώσεις το πέρασμα των δουλεμπορικών σε Ελληνικά ύδατα. Και αυτή η δυναμική αντίδραση  ήταν που προκάλεσε τον εκνευρισμό των γειτόνων. Τα σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής προχώρησαν σε επικίνδυνους ελιγμούς σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων με τα Ελληνικά πληρώματα να αντιδρούν με απόλυτη ψυχραιμία. Τόσο οι λέμβοι με τους μετανάστες όσο και οι προκλητικοί γείτονες λιμενικοί αναγκάστηκαν τελικά να αποχωρήσουν ενώ τα πλωτά του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αλλά και τα φουσκωτά των Ειδικών Δυνάμεων παρέμειναν άγρυπνοι φρουροί πάνω στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Εκτός όμως από τα στελέχη του Λιμενικού και τους Αμφίβιους Καταδρομείς σε απόλυτη ετοιμότητα φαίνεται ότι ήταν και το Ελληνικό επιτελείο όπως και οι Αξιωματικοί του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Παρά την εικόνα του «καλού παιδιού» που επιχειρεί τους τελευταίους μήνες να εμφανίσει προς τον διεθνή παράγοντα η Άγκυρα οι Ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή οι γείτονες θα επιχειρήσουν να «παίξουν» το «χαρτί» του μεταναστευτικού. Ειδικά σε περιόδους πίεσης όπως αυτή που διανύουμε το τελευταίο διάστημα με την Τουρκία να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ταυτόχρονα να αντιλαμβάνεται ότι η δύση και κυρίως οι ΗΠΑ έπειτα από την εκλογή Μπάϊντεν σκληραίνουν τη στάση τους.

Υψηλά αντανακλαστικά και συνεχή εγρήγορση ζήτησε από τους φρουρούς του Αιγαίου ο νέος Διοικητής της ΑΣΔΕΝ. Ο καταδρομέας Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης βρέθηκε στη Λέσβο και είχε τη δυνατότητα να δώσει από κοντά οδηγίες για αυξημένη επιφυλακή σε όλα τα φυλάκια επιτήρησης αλλά και στα πλωτά μέσα των Ειδικών Δυνάμεων που έχουν αναλάβει μαζί με το Λιμενικό να περιπολούν στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Ανάλογες οδηγίες για αυξημένη εγρήγορση έχουν δοθεί σε όλες τις Μονάδες των ακριτικών νησιών και ειδικά σε όσα τα τελευταία χρόνια έχουν σηκώσει το κύριο βάρος στο μεταναστευτικό.


ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια