«ΗΝΙΟΧΟΣ» με ρεκόρ συμμετοχών: Ποιοι πρόκειται να συμμετάσχουν (ΓΡΑΦΗΜΑ)

«ΗΝΙΟΧΟΣ» με ρεκόρ συμμετοχών: Ποιοι πρόκειται να συμμετάσχουν (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Τη Δευτέρα ξεκινά η μεγάλη πολυεθνική, διακλαδική στρατιωτική άσκηση, που θα διεξαχθεί σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών έως την Πέμπτη 22 Απριλίου

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ - lsblav@gmail.com

Ξεκινά τη Δευτέρα 12 Απριλίου, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και με ρεκόρ συμμετοχής, η μεγάλη πολυεθνική, διακλαδική άσκηση, μεσαίας κλίμακας, «Ηνίοχος 2021», που με επίκεντρο το ελληνικό Top Gun, το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, θα διεξαχθεί σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών έως την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021.

Στον «Ηνίοχο 2021» πρόκειται να συμμετάσχουν, εκτός από μεγάλο αριθμό αεροπορικών δυνάμεων από την Ελλάδα (από όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων), και οι κάτωθι χώρες:

Γαλλία με αεροσκάφη Rafale και Μ-2000D

ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16, UAV ΜQ-9 και αεροσκάφη- τάνκερ ΚC-35

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αεροσκάφη F-16

Ισπανία με αεροσκάφη F/Α-18 Hornet

Ισραήλ με αεροσκάφη F-151 και F-161

Κύπρος με ελικόπτερο ΑW-139

Καναδάς με Air Weapon Managers (GCI).

Παρατηρητές θα είναι οι: Αυστρία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ρουμανία και Σλοβενία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην άσκηση θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά Ισπανία και Κύπρος με πτητικά μέσα, καθώς και ο Καναδάς με κομάντος της Αεροπορίας του.

«ΛΑΙΛΑΨ '21»

Η άσκηση, που σχεδιάζει το ΓΕΑ και διεξάγει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, θα συνδυαστεί με την άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Λαίλαψ ’21», ενώ θα συμμετάσχουν και μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς, με εκτέλεση σύνθετων σεναρίων διακλαδικών επιχειρήσεων ως ακολούθως:

Επιθετικές επιχειρήσεις αντεπιθέσεις (Offensive Counter Air Operations / OCA)

Αμυντικές επιχειρήσεις (Air Defense Operations / ADO)

Επιχειρήσεις αντεπιθέσεως επιφανείας, με συνδρομή αεροπορικής δυνάμεως, σε χερσαίες και θαλάσσιες επιχειρήσεις (CFSO/APLCO/APCMO)

Αποστολές αναγνωρίσεως (RECCE)

Αποστολές ερεύνης και διασώσεως μάχης (CSAR)

Αποστολές κατά χρονικά ευαίσθητων στόχων (ΤSΤ)

Επιχειρήσεις αμέσου καταστολής στόχων (Dynaming Targeting)

Επιχειρήσεις επιθετικής σαρώσεως (High Value Airborne Asset)

Επιχειρήσεις υποστηρίξεως (Slow Mover).

«Από μια τέτοια άσκηση, με τέτοιες και τόσες συμμετοχές μερικών από τις καλύτερες αεροπορίες παγκοσμίως, όλοι κάτι έχουν να κερδίσουν. Αντικειμενικός σκοπός της είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων μέσω της ρεαλιστικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε συνθήκες που προσομοιάζουν με περιβάλλον πολλαπλής απειλής», είπε στα «Π» υψηλόβαθμο στρατιωτικό στέλεχος των Ε.Δ. με καθεστώς ανωνυμίας, φυσικά, για προφανείς λόγους.

Και πρόσθεσε: «Έχουν προγραμματιστεί να γίνονται καθημερινά τρεις αποστολές. Τρία "κύματα". Ένα το πρωί, το δεύτερο μεσημέρι και το τρίτο αργά το απόγευμα / βράδυ. Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη θα ξεκινούν από μία μητρική βάση, την Ανδραβίδα, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται. Θα συμμετάσχουν άνδρες των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων όλων των Κλάδων σε καταδείξεις επίγειων στόχων για τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Η άσκηση θα συνδυαστεί με άσκηση του Στόλου, για να ασκηθούν και οι δύο πλευρές σε αντίστοιχες επιχειρήσεις. Θα ενεργοποιηθούν μονάδες του Πυροβολικού και της Π.Α. με αντιαεροπορικά βλήματα, που προστατεύουν στρατηγικής σημασίας στόχους. Όλοι κάτι θα μάθουν και όλοι κάτι θα κερδίσουν από τη συμμετοχή τους. Η Κύπρος στέλνει για πρώτη φορά ένα ελικόπτερο και διευρύνει τους ορίζοντές της. Για μια αεροπορία όπως αυτή της Κύπρου, αυτό είναι εξαιρετικό τόλμημα από πολλές πλευρές (επιχειρησιακές, αεροναυτιλιακές κ.λπ.). Αυτό δείχνει μια εξωστρέφεια, που χρειάζεται. Η Ισπανία επίσης έρχεται πρώτη φορά. Γιατί, άραγε; Γιατί ξέρει ότι εδώ γίνεται και πολλή και σοβαρή δουλειά».

«Η προστιθέμενη αξία της άσκησης "Ηνίοχος" και η εκτίμηση που απολαμβάνει μεταξύ συμμάχων, εταίρων και φίλων χωρών την καθιστά πόλο έλξης και πεδίο ανταλλαγής πολύτιμων εμπειριών. Η δε σχεδίαση και διεξαγωγή της για το 2021 συνιστά αντικείμενο εργώδους προσπάθειας του ΓΕΕΘΑ και των 3 Κλάδων των Ε.Δ., συνυπολογιζομένων των περιορισμών που προκύπτουν λόγω της πανδημίας COVID-19 για την προστασία των συμμετεχόντων, παράλληλα με την απαίτηση επίτευξης μέγιστου εκπαιδευτικού αποτελέσματος», σημείωναν πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Από πλευράς της Π.Α. σημειωνόταν σε σχετική ανακοίνωση ότι «δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της Π.Α. και της ικανότητάς μας να διεξάγουμε ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν πληθώρα οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο μίας από τις μεγαλύτερες περιοχές ασκήσεων στην Ευρώπη, αποτελεί συνεχή επιδίωξη η άσκηση "Ηνίοχος" να καταστεί και να διατηρηθεί ως η πιο ανταγωνιστική στην Ευρώπη και στον μεσογειακό χώρο, καθώς και να παρέχει στους συμμετέχοντες υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής».

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 10/04/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια