Ο «Παρμενίων» γίνεται... πολυεθνική!

Ο «Παρμενίων» γίνεται... πολυεθνική!

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com

Εντυπωσιακή προβολή ισχύος σε κάθε γωνιά του ελλαδικού χώρου ετοιμάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, με «Ηνίοχο» και «Λαίλαπα» να κινητοποιούν την Αεροπορία, τον Στόλο αλλά και τον Στρατό Ξηράς. Και ενώ στην Ανδραβίδα προσγειώνονται τα αεροσκάφη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ισπανία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει διακλαδικές ασκήσεις και αποστολές με την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων μονάδων.

Στρατιωτικές πηγές από το ΓΕΕΘΑ μιλούν για έναν δεύτερο «Παρμενίωνα», με τη διαφορά ότι τώρα. μαζί με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, βροντερό «παρών» δίνουν και έξι σύμμαχοι, οι οποίοι μοιράζονται τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες ανησυχίες για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και σχετικά με τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Την ώρα, λοιπόν, που σχεδόν εκατό αεροσκάφη θα πετούν σε αποστολές κρούσης, εναέριας μάχης και καταστολής αεράμυνας νυχθημερόν, το Πολεμικό Ναυτικό θα εξαπολύσει τη δική του «Λαίλαπα». Εκτός από τα πολεμικά πλοία που θα συμμετέχουν στον «Ηνίοχο», μεγάλο μέρος του Ελληνικού Στόλου θα βγει στο Αρχιπέλαγος, κάνοντας επίδειξη σημαίας αλλά και ισχύος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συσταθούν ομάδες κρούσης με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων και κανονιοφόρων και θα εκτελούν ασκήσεις σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Αιγαίο θα βγουν και οι σιωπηλοί «κυνηγοί» του Πολεμικού Ναυτικού, τα υποβρύχια του Ελληνικού Στόλου που θα συμμετέχουν με τα πληρώματά τους στις διακλαδικές επιχειρήσεις.

Μεγάλη κινητοποίηση ετοιμάζει και ο Στρατός Ξηράς με επιθετικά ελικόπτερα Apache αλλά και μεταφοράς προσωπικού Chinook και Huey, που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά τμημάτων των ειδικών επιχειρήσεων. Ομάδες κατάδειξης στόχων (JTAC) και αλεξιπτωτιστές θα πλαισιώσουν τις επιχειρήσεις της Αεροπορίας.

Η Άγκυρα δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της για την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων από επτά χώρες σε μια περιοχή που επιχειρεί να προβάλει τις παράνομες διεκδικήσεις της.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μετά την όχι και τόσο επιτυχημένη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» λόγω των ανυπέρβλητων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις των γειτόνων, που «χτυπήθηκαν» από την πανδημία και τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλάζει το αφήγημα και κατηγορεί την Αθήνα ότι υπερεξοπλίζεται, ξοδεύοντας τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Στην πραγματικότητα, όμως, το τουρκικό επιτελείο βρίσκεται σε απόγνωση, αφού το «μαχαίρι» που βάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην εξαγωγή τεχνολογίας και υλικών προς την τουρκική αμυντική βιομηχανία αφήνει τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα των γειτόνων δεκαετίες πίσω σε σχέση με τα νέα αποκτήματα της ελληνικής Αεροπορίας. Σύντομα, η Ελλάδα θα διαθέτει έναν στόλο από 102 μαχητικά (F-16V και Rafale) με το υπερσύγχρονο ραντάρ ΑΕSΑ.

Η απόπειρα της Άγκυρας να εκσυγχρονίσει τον δικό της στόλο με το ίδιο ραντάρ, ώστε να μειώσει την τεχνολογική απόσταση από την Ελλάδα, φαίνεται να ναυαγεί, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin δεν μπορεί να εξάγει υλικά στην Τουρκία.

Στο κενό πέφτει και η προσπάθεια των γειτόνων να κατασκευάσουν ένα αντίστοιχο ραντάρ με δικά τους μέσα, αφού δεν έχουν πρόσβαση στην αμερικανική τεχνολογία.

Η Άγκυρα γνωρίζει ότι το παιχνίδι της αεροπορικής υπεροχής είναι χαμένο, αφού θα έχει απέναντι της μια από τις πιο σύγχρονες και διαχρονικά ισχυρές αεροπορίες του κόσμου, ενώ με την απόκτηση των νέων φρεγατών ο ελληνικός Στόλος θα έχει σαφή υπεροχή σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στη Λέσβο και Χίο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εν όψει... καλοκαιριού

«Έφοδο» σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε Λέσβο και Χίο πραγματοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγο Νικόλαο Φλάρη, και τους Διοικητές των 98-96 ΑΔΤΕ, Υποστράτηγο Δημήτριο Τσιπίδη και Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Κολοκοτρώνη, αντίστοιχα. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνομίλησε με στελέχη των Σχηματισμών και ζήτησε να υπάρχει επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση υβριδικών και μη απειλών.

Οι πιέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και οι ύποπτες κινήσεις στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα δείχνουν ότι έρχεται ένα θερμό καλοκαίρι, με στρατιωτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η Αγκυρα θα παίξει ξανά το «χαρτί» του Μεταναστευτικού και της έντασης στο Αιγαίο.

ΠΗΓΗ: POLITICAL 09/04/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Για να καταλάβουνε κάποιοι αχρηστεροί κυρίως (οι κανονικοί το γνωρίζουν χρόνια τώρα) το ποιόν των τούρκων, όταν δημοσιογράφος ρώτησε σε λαϊβ συνέντευξη σε τουρκικό καθημερινό "talk show" τούρκο υπουργό για την τεχνολογική υπεροχή των ξένων (βλ. απίστων) αυτός με απίστευτη κακία και θρασύτητα είπε επί λέξη "θα προσλάβουμε ξένα σκυλιά, θα τα πληρώσουμε (μπαχξίσι) και θα πάρουμε αυτό που θέλουμε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή