ΥΕΘΑ: Ενδεχόμενη επιστροφή παρακράτησης υπέρ ΜΤ στους ΕΜΘ συνεπάγεται μείωση χορηγούμενου μερίσματος

ΥΕΘΑ: Ενδεχόμενη επιστροφή παρακράτησης υπέρ ΜΤ στους ΕΜΘ συνεπάγεται μείωση χορηγούμενου μερίσματος

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης με θέμα «Επιστροφή οφειλόμενης παρακράτησης υπέρ Μετοχικών Ταμείων στους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν.1513/1985 (Α' 12), οι αποδοχές και κάθε είδους παροχές των Οπλιτών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΟΠΥ ή ΕΠΥ) υπόκεινται στις ίδιες κρατήσεις που προβλέπονται για τους μόνιμους Υπαξιωματικούς, και επομένως, και σε πάγια κράτηση υπέρ των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ).

Επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν.1848/1989 (Α' 112), δόθηκε η δυνατότητα στο υπόψη προσωπικό, μετά την συμπλήρωση της πενταετούς υποχρέωσης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) με την ιδιότητα των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ).

Ακολούθως, με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 21 του ν.3865/2010 (Α'120), προβλέφθηκε μεταξύ άλλων, η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας των ΕΜΘ του ν.1848/1989, που διανύθηκε στις ΕΔ με την ιδιότητα του ΟΠΥ ή ΕΠΥ, ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας στο Δημόσιο, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου. Επιπρόσθετα, οι ασφαλιστικές εισφορές που είχαν καταβληθεί στο πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αποδίδονται στο Δημόσιο, ενώ εκείνες που είχαν καταβληθεί στο πρώην ΕΤΕΑΜ αποδίδονται στα ΜΤ.

Από την προδιαληφθείσα νομοθεσία ευχερώς συνάγεται ότι οι πάγιες κρατήσεις υπέρ των ΜΤ, που διενεργήθηκαν επί των αποδοχών των ΟΠΥ ή ΕΠΥ, κατά ρητή πρόβλεψη των διατάξεων του ως άνω ν.1513/1985, δεν έχουν το χαρακτήρα πάγιας ασφαλιστικής εισφοράς, αλλά θεσμοθετημένου πόρου υπέρ του οικείου Ταμείου, όπως αντίστοιχα ισχύει και με την πάγια κράτηση υπέρ των Ταμείων Αλληλοβοήθειας των ΕΔ (Γνωμ.ΝΣΚ 299/2008). Επιπλέον, ο εν λόγω χρόνος υπηρεσίας των ΕΜΘ, προσμετράται ως χρόνος μετοχικής σχέσης, με την προϋπόθεση απόδοσης στα ΜΤ των υπόψη εισφορών που είχαν καταβληθεί στο ΕΤΕΑΜ.

Ως εκ τούτων, ενδεχόμενη επιστροφή τους στα υπόψη στελέχη, συνεπάγεται μείωση του χρόνου μετοχικής σχέσης, επομένως και του χορηγούμενου μερίσματος από τα οικεία ΜΤ.

Πέραν όμως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συνεχίζει να πορεύεται με γνώμονα την εκπεφρασμένη αρχή του, για τη ρεαλιστική ρύθμιση των αιτημάτων των στελεχών και την τυχόν επίλυση αδικιών, εξαντλώντας για την επίτευξη του στόχου αυτού, όλα τα περιθώρια που υπάρχουν και λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.

Το σχετικό έγγραφο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. 1.Tα χρήματα αυτά δεν ανήκουν στο Μ.Τ.Σ.άλλα ασφαλιστικές εισφορές που το Ι.Κ,Α έπρεπε να επιστρέψει στους νόμιμους δικαιούχους 2. Υπάρχουν οι υπαίτιοι κακοδιαχείρισης και χορήγησης «δάνειον» του Μ.Τ.Σ ψάξτε εκεί την εξυγίανση 3.Βγάλτε την έκθεση του Μ.Τ.Σ στην δημοσιότητα και μην ρίχνετε την ευθύνη στους Ε.Μ.Θ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας και μονο τρόπος υπάρχει για να καταλάβουν . Μαύρο στο κόμμα που αντιπροσωπεύει, δηλαδή την ΝΔ. Δεν χρειάζονται φωνές. Το σύνθημα ο λαός δεν ξέχνα τη σημαίνει δεξιά ξανά ήρθε στο προσκήνιο και πλέον και οι νέοι καταλαβαίνουν το νόημα και βλέπουν τις πρακτικές της δεξιάς στην πράξη.

      Διαγραφή