Νέο κύμα προσφυγών από απόστρατους μετά τη νέα απόφαση ΕλΣ για ΕΑΣ-Τι ποσά διεκδικούν

Μεγαλώνει το κύμα προσφυγών από τους απόστρατους μετά και τη νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου - Διεκδικούν αναδρομικά από €7.300 έως €55.000

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Νέο κύμα προσφυγών έχει ξεκινήσει από τους απόστρατους - είτε ατομικά είτε συλλογικά μέσω των ενώσεων τους - για την επιστροφή αναδρομικών ποσών από περικοπές των συντάξεών τους και την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης. Η νέα απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μάλιστα, που έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους Δημοσίου και αποστράτων, προεξοφλείται ότι θα πυροδοτήσει νέο γύρο διεκδίκησης αναδρομικών από τους αποστράτους.

Οι απόστρατοι, όπως και οι άλλοι συνταξιούχοι, πήραν αναδρομικά ποσά στα τέλη του χρόνου ως επιστροφή για τις περικοπές των κύριων συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, για το επίμαχο 11μηνο Ιούλιος 2015 - Μάιος 2016. Όμως, όπως υποστηρίζουν, με τον συγκεκριμένο νόμο (του Γ. Βρούτση) αφαιρείται το δικαίωμα στους συνταξιούχους να διεκδικήσουν επιστροφές για περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις τους το 2012. Και προσθέτουν ότι θα εξαντλήσουν τη φαρέτρα των δικονομικών τους όπλων ώστε να επιστραφούν τα ποσά που δικαιούνται και είχαν περικοπεί σε τουλάχιστον 65.000 συνταξιούχους στρατιωτικούς.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί εκτιμάται πως διεκδικούν αναδρομικά ποσά από 3.800 ευρώ έως και 30.000 ευρώ για τις μειώσεις στις συντάξεις τους από το 2010 λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης.

Κλικ για μεγέθυνση:

Τέτοιες υποθέσεις διεκδίκησης έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2011, αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος και πρώην στρατιωτικός δικαστής Βασίλειος Κοντός, που είναι ένας εκ των νομικών που εκπροσωπούν και συλλογικά απόστρατους στη διεκδίκηση των αναδρομικών και σε επίπεδο Ενώσεων αλλά και ατομικά. Για παράδειγμα, συνταξιούχος στρατιωτικός με υπηρεσία άνω των 30 ετών, ο οποίος έπαιρνε σύνταξη περί τα 1.400 ευρώ - και είχε δηλαδή μείωση 40 ευρώ τον μήνα έως το 2018 - διεκδικεί ποσό 3.800 ευρώ. Στις περιπτώσεις όμως συνταξιούχων που ήταν ανώτατοι αξιωματικοί τα ποσά που μπορούν να διεκδικήσουν μπορεί να φτάσουν και τα 30.000 ευρώ. Επιπλέον, οι απόστρατοι διεκδικούν και ποσά από 3.500 ευρώ έως και 25.000-30.000 ευρώ (αφορά ανώτατους αξιωματικούς) για τις περικοπές στις συντάξεις τους μετά το 2012. Τα μικρότερα ποσά αφορούν συνταξιούχους που ήταν χαμηλότερου βαθμού με χαμηλότερες συντάξεις. Οι μειώσεις στις συντάξεις με βάση τον νόμο 4093 του 2012 άρχισαν να ισχύουν από το 2013. Και ισχύουν ακόμη και για συντάξεις των 1.000 ευρώ.

ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Πάντως οι στρατιωτικοί δεν έχουν σταματήσει να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση με στόχο, όπως λένε, την πλήρη δικαίωσή τους και την επαναφορά των συντάξεών τους στα επίπεδα του 2012. «Τα αρμόδια υπουργεία, με εξαίρεση το υπουργείο Αμυνας, δεν δέχονται να μας συναντήσουν» σημειώνουν.

Στις αρχές Απριλίου, το Συντονιστικό των τριών Ενώσεων Αποστράτων έστειλε επιστολή στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου με την οποία ζητούν να μεριμνήσει για την επαναφορά των συντάξιμων αποδοχών των στρατιωτικών συνταξιούχων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης

ΤΗΣ ΜΙΝΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

«Σφραγίδα» αντισυνταγματικότητας για την εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και τους στρατιωτικούς, τη διετία 2017-2018, βάζει με μία σημαντική απόφασή της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι δικαστές του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας, που συνεδρίασαν υπό τον πρόεδρό του Ιωάννη Σαρμά, με την υπ’ αριθμ. 504/2021 έκριναν μεταξύ άλλων ως αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τις συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου και κυρίως των στρατιωτικών.

Η απόφαση αυτή, όπως προκύπτει από το σκεπτικό, καταλαμβάνει την εισφορά αλληλεγγύης μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, για το χρονικό διάστημα από το τέλος του 2018 και εντεύθεν, αναμένεται, επίσης σε σχηματισμό Ολομέλειας, το Ελεγκτικό Συνέδριο να εκδώσει νεότερη απόφασή του, που εκτιμάται ότι θα δημοσιευθεί μετά το Πάσχα.

Με την απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε ότι η ίδρυση του ΕΦΚΑ και η ανάληψη από αυτόν της υποχρέωσης καταβολής συντάξεων στους δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς, ο τρόπος χρηματοδότησης καθώς και ο τρόπος υπολογισμού, δεν παραβιάζει ούτε το Σύνταγμα ούτε άλλους σημαντικούς νομοθετικούς κανόνες. Όσον αφορά, όμως, την εισφορά αλληλεγγύης το Δικαστήριο έκρινε ότι η παρακράτησή της από τις συντάξεις, από τότε που εντάχθηκαν οι συνταξιούχοι στον ΕΦΚΑ και μέχρι 31-12-2018, είναι αντισυνταγματική, δεδομένου ότι αντίκειται στην αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, της ισότητας στα δημόσια βάρη καθώς και της αναλογικότητας.

Συνεπώς, η απόφαση κρίνει εκ νέου αντισυνταγματική την κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2017 έως και 31 Δεκεμβρίου 2018, ήτοι για 24 μήνες, καθώς είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το 2017.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 15/04/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Κε Πρόεδρε του συντονιστικού. Διάβασα με προσοχή τα διαλαμβανόμενα στο παράρτημα Β της επιστολή ,που υποβάλατε στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τί ακριβώς ζητάτε. Στην παράγραφο 1 του εν λόγω παραρτήματος ζητάτε να εξαιρεθείτε απο τις διατάξεις του ΕΦΚΑ και στην αμέσως επόμενη 2 διαμαρτύρεστε γιατί δεν εκπροσωπείστε στα όργανα του ΕΦΚΑ. Τί τελικά θέλετε να φύγετε ή να μπείτε πιο βαθειά μέσα΄΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή