Εξίσωση βαθμολογικής εξέλιξης ΕΜΘ-ΕΠΟΠ πτυχιούχων ΑΕΙ με εξέλιξη αποφοίτων ΑΣΣΥ

Εξίσωση βαθμολογικής εξέλιξης ΕΜΘ-ΕΠΟΠ πτυχιούχων ΑΕΙ με εξέλιξη αποφοίτων ΑΣΣΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Εξίσωση βαθμολογικής εξέλιξης των κατόχων πτυχίων ΑΕΙ που ανήκουν στις τάξεις των Εθελοντών Μακράς Διαρκείας και των ΕΠΟΠ με την εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ»

Είναι σαφές μέχρι σήμερα υφίσταται διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη των πτυχιούχων ΑΕΙ αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) με τη βαθμολογική εξέλιξη των πτυχιούχων ΑΕΙ εξ Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ). Αυτή η διαφοροποίηση προκαλεί εύλογα το αίσθημα της αδικίας στους κατόχους τίτλων ΑΕΙ.

Ενώ οι πτυχιούχοι ΑΕΙ απόφοιτοι της ΑΣΣΥ εξελίσσονται μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη (και των αντιστοίχων βαθμών των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων) και οι μη πτυχιούχοι ΑΕΙ απόφοιτοι ΑΣΣΥ εξελίσσονται μέχρι το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη (και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων):

Οι προερχόμενοι από Εθελοντές Mακράς Θητείας εξελίσσονται μέχρι τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού (και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων) χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κατοχή τίτλου ΑΕΙ ή όχι. Συγκεκριμένα ο Νόμος μέχρι σήμερα προβλέπει: «Μετά τη λήξη της πενταετούς υποχρέωσής τους όσοι επιθυμούν μπορούν, ύστερα από αίτησή τους, να αξιολογηθούν και να επιλεγούν για περαιτέρω παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό που φέρουν ως Εθελοντές Mακράς Θητείας (E.M.Θ.) μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του ανθυπολοχαγού και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.».

Οι δε Επαγγελματίες Οπλίτες με το Άρθρο 8 Νόμου 2936/2001 προάγονται ως τον βαθμό του Αρχιλοχία (και τους αντίστοιχους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων) χωρίς επίσης να υφίσταται διάκριση στη βαθμολογική εξέλιξη μεταξύ κατόχων πτυχίων ΑΕΙ και μη.

Συνεπώς, οι Αξιωματικοί εξ ΑΣΣΥ, οι Αξιωματικοί εξ ΕΜΘ και οι Επαγγελματίες Οπλίτες αποτελούν τρεις κατηγορίες μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και εξ αυτού θα έπρεπε να έχουν όμοια αντιμετώπιση βαθμολογικής εξέλιξης ανάλογα με τους τίτλους σπουδών. Όμως οι δύο τελευταίες κατηγορίες προσωπικού δεν έχουν την ίδια μεταχείριση σε σχέση με την πρώτη.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός

1. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση προκειμένου οι καταταγέντες στις Ένοπλες Δυνάμεις εξ ΕΜΘ που είναι κάτοχοι τίτλων ΑΕΙ να έχουν βαθμολογική εξέλιξη ανώτερη κατά μία κλίμακα βαθμού όπως ισχύει για το αντίστοιχο προσωπικό των Αξιωματικών εκ Σχολών Υπαξιωματικών - ΑΣΣΥ (δηλαδή ο καταληκτικός τους βαθμός των ΕΜΘ με τίτλους σπουδών να είναι ο βαθμός του Υπολοχαγού) ;

2. Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση προκειμένου και οι ΕΠΟΠ που είναι κάτοχοι τίτλων ΑΕΙ να έχουν βαθμολογική εξέλιξη ανώτερη κατά μία κλίμακα βαθμού όπως ισχύει για το αντίστοιχο προσωπικό των Υπαξιωματικών ΑΣΣΥ (δηλαδή ο καταληκτικός τους βαθμός να είναι ο βαθμός του Ανθυπασπιστή και ομοίως για τους αντίστοιχους βαθμούς των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων) ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Τσίπρας - Αβραμάκης Ελευθέριος - Αλεξιάδης Τρύφωνας - Βαρδάκης Σωκράτης - Βέττα Καλλιόπη - Γκιόλας Γιάννης - Δρίτσας Θεόδωρος - Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω) - Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα) - Μάλαμα Κυριακή - Μάρκου Κωνσταντίνος - Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος - Μπάρκας Κωνσταντίνος - Πούλου Παναγιού (Γιώτα) - Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος) - Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ) - Τελιγιορίδου Ολυμπία - Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος - Φάμελλος Σωκράτης - Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης) - Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

  1. Το μόνο επάγγελμα στο οποίο ο ΠΕ και ο ΤΕ είναι αμοίβονται λιγότερο και βρίσκονται σε κατώτερη ιεραρχικό σκαλοπάτι από τον ΥΕ (ΣΜΥ προ 1992) και ΔΕ (ΣΜΥ μετά 1992). Είναι τραγικό πως έχει κουρελιαστεί το σύστημα μόρφωσης στην Ελλάδα. Και για να προλάβω αντιδράσεις, η ΣΜΥ δεν είναι ΑΤΕΙ και πριν το 1992 με απολυτήριου 'Α λυκείου, δηλαδή ΥΕ, έμπαιναν στην "σχολή". Αλήθειες που πονάνε αλλά ευσταθούν και χρήζουν άμεσου εξορθολογισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι εκτός τόπου και χρόνου και επιεικώς άσχετος

      Διαγραφή
    2. Επιτέλους μια αλήθεια.

      Διαγραφή
  2. Στρατηγοί ΌΛΟΙ για να τελειώνουμε..να καταργηθούν ΌΛΕΣ οι Στρατιωτικές Σχολές..Ούτως ή άλλως σε λίγο άλλοι θα κάνουν κουμάντο στο Στράτευμα...Έχει ακόμα πάτο το βαρέλι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕ ή ΥΕ? 😅😅😅😅😅😅😅. Από οπλίτης τιμητικά σχης. Όλοι σχες , το οποίο εφαρμόζεται μόνο στους οπλίτες της σμυ . Παγκόσμια πρωτοτυπία. Μάλλον το βαρέλι έχει πάτο. Αν δεν είχε πάτο δεν θα ήταν βαρέλι ΥΕ.

      Διαγραφή
  3. Πολύ δημοσιοϋπαλληλικι βρε παιδιά. Τι ΥΕ, ΤΕ και ΠΕ είναι αυτα; Στο Στρατό ισχύει ο βαθμόςκαι Μόνο ο βαθμός...Ο οποίος αντιστοιχεί σε εβα επίπεδα γνώσεών, υπηρεσιακών υποχρεώσεων και δικαιωμάτων..Τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να ισχύει και να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού..Γιατί είναι ο πυρήνας και η ουσία της έννοιας ΣΤΡΑΤΟΣ..Γι όσους δεν έχουν καταλάβει γιατί πληρώνονται και ζηλωσαν τη δόξα των δημοσίων υπαλλήλων με αναφορές σε ΥΕ, ΤΕ και ΠΕ, ας μεταταχθουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για να δουμε με τα χρόνια υπηρεσίας τους πόσα απίδια πιάνει ο σάκος... Αρκετά με τον κάθε πονεμένο που απ το πολυ κηφηναριο την ειδε Ναπολεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός....Επιτέλους και κάποιος να βάλει τα πράγματα στη θέση τους...Τι νόημα θα είχαν τότε οι συρατιωτικες σχολές και οι διαχωρισμοί των στελεχών με βάση τη στρατιωτική τους Εκπαίδευση, το βαθμό και τα καθήκοντα τους. Τα ΥΕ και ΤΕ η ΠΕ κλπ αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους και όχι τους στρατιωτικούς

      Διαγραφή
  4. Πάλι τα αχρηστερα ψαρεύουν στα βουρκόνερα των χαμηλόβαθμων βασταζων τους (φυσικά πρόκειται για μειοψηφία και κυρίως από το "συνδικαλιστικό κίνημα" των 1000 ευνουχισμενων πιθήκων) . Τελικός σκοπός η οριστική διάλυση των ΕΔ; Όσοι δεν θέλουν μετάταξη σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως καθαριότητα οδών, τραυματιοφορείς, καθαριότητα νοσοκομείων, κοινοτικοί νερουλαδες, περισυλλογή ελαιοκαρπων, κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ότι πρέπει για τους μόνιμους οπλίτες των τρικάλων.

      Διαγραφή
  5. Τουλάχιστον κατάλαβαν ότι είναι ΥΕ και ΔΕ. Αγράμματοι στον στρατό πάνω από μορφωμένους. Πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά. Έτσι και αλλιώς δεν παρέχεται πανεπιστημιακή μόρφωση στις σχολές του στρατού. Θα πρέπει να πέσουν οι μισθοί των παραγωγικών Σχολών στα επίπεδα των ΥΕ και ΔΕ των δημοσίων υπαλλήλων αντίστοιχα. Να μπει ένα επιδομα ΠΕ στους λοιπούς και στους ίδιους αν έχουν πτυχίο ΑΕΙ. Και εξοικονόμηση χρημάτων στο δημόσιο και αναγνώριση της αριστείας μέσα από την μόρφωση.

      Διαγραφή
    2. Τρίτη, Απριλίου 20, 2021 10:30:00 π.μ. μόρφωση δεν είναι το να διαβάσει κάποιος 30 βιβλία και να βγει πτυχιούχος,και ως εκ τούτου "φτασμένο στέλεχος".Αυτή είναι απλή γνώση,κ' μάλιστα ανεφάρμοστη απ' τον ίδιο,που σημαίνει άγνοια τεχνικών δυσκολιών, απειρία δλδή σε απλά ελληνικά,που,στο τέλος για να φτάσουμε και στην ουσία του πράγματος, καταντάει ο παραγωγικός να κωλύει την εκτέλεση εργασιών μόνο κ' μόνο επειδή δεν έχει ιδέα πως γίνονται κι επειδή βγάζει λόγο.Μορφωση είναι πολλά άλλα πράγματα που το νεοορκισθέν παραγωγικό στέλεχος των 23 ετών (ΣΣΕ κατά βάση)δεν έχει φανταστεί καν ότι υπάρχουν.Γι' αυτό ας προσέχουμε λίγο τι λέμε.

      Διαγραφή
  6. Και βέβαια ξεχνάτε και τους πτυχιούχους στρατιώτες. Αυτοί γιατι δεν κατατάσσονται απευθειας ως συνταγματάρχες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κορυφαίο σχόλιο χαχα. Ωραίος !Εγώ ξέρω στρατιώτη που με τις σπουδές του και τα πτυχία του πρέπει να είναι τουλάχιστον ΓΕΠΣ

      Διαγραφή
    2. ΥΕ, διότι δεν είναι μόνιμοι και δεν σταδιοδρομούν . Για αυτό είσαι ΥΕ. Άλλο σταδιοδρομία και άλλο θητεία. Να τι γίνεται αν δεν έχεις βγάλει λύκειο.

      Διαγραφή
  7. Οι χασαποταβέρνες της βάρης τι πρώτη ύλη έχουν?
    Τετάρτη, Απριλίου 21, 2021 8:22:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρακαλάτε να μην είστε οι μεν στο ίδιο όρυγμα με τους δε. Ο εχθρός είναι απέναντι και δεν είναι ο συνάδελφος σας, Είστε για λύπηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε παγενε να πιεις ενα φραμπόγαλο τώρα στο γκαψιμι και ασε την υψηλή ανάλυση

      Διαγραφή