«Ηνίοχος 2021»: 100 μαχητικά «ασπίδα» στο Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ)

«Ηνίοχος 2021»: 100 μαχητικά «ασπίδα» στο Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ)

«Επταμερής» πάνω από το... Αιγαίο

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com

Εκατό αεροσκάφη από την Ελλάδα και άλλες έξι χώρες θα σκεπάσουν με τα φτερά τους κάθε γωνία του FIR Αθηνών, από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι τα νότια της Κρήτης και από τα Επτάνησα μέχρι το σύμπλεγμα της Μεγίστης. Ο «Ηνίοχος 2021», μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές ασκήσεις στον κόσμο, στέλνει και φέτος ηχηρά μηνύματα.

Από τη μία, αποδεικνύει ότι η Πολεμική Αεροπορία με την υποστήριξη του ΓΕΕΘΑ και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει την ικανότητα και την τεχνογνωσία να διοργανώσει μια άκρως απαιτητική άσκηση με εμπλοκή εκατοντάδων στελεχών από συνολικά επτά χώρες μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Και από την άλλη, αποδεικνύει ότι η Πολεμική Αεροπορία είναι μια από τις κορυφαίες στον κόσμο στον επιχειρησιακό τομέα, αναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό και την εκτέλεση σύνθετων σεναρίων μάχης, που απαιτούν τον άριστο συντονισμό όλων των συμμετεχόντων. Και δεν είναι λίγοι. Εκτός από τα σχεδόν 100 αεροσκάφη, στον «Ηνίοχο» θα λάβουν μέρος μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως οι ομάδες JTAG για κατάδειξη στόχων.

Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας μιλούν για δεκαήμερο-φωτιά από τις 12 έως τις 22 Απριλίου, όταν τα μαχητικά αεροσκάφη, τα ιπτάμενα τάνκερ και τα ραντάρ θα πετούν σε επιχειρήσεις μέρα και νύχτα πάνω από την ηπειρωτική και τη νησιωτική χώρα.

Αυτές τις μέρες στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, όπου παραδοσιακά είναι η βάση των επιχειρήσεων του «Ηνίοχου», επικρατεί πυρετός προετοιμασιών, όπως, βέβαια, και σε όλες τις Πολεμικές Μοίρες της χώρας που θα λάβουν μέρος στη μεγάλη άσκηση. Η ελληνική συμμετοχή αποτελείται από 40 μαχητικά F-16, Mirage 2000-5 και F-4. Σε αυτά θα προστεθούν έντεκα Rafale και πέντε Mirage 2000D από τη Γαλλία, 16 αεροσκάφη F-16, δύο ιπτάμενα τάνκερ και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος ΜQ-9 των Ηνωμένων Πολιτειών, έξι F-16 Sufa, έξι F-15 και ένα ιπτάμενο τάνκερ από το Ισραήλ, έξι F-18 της Ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας, έξι F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου.

Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας έχει σχεδιάσει προσεκτικά την άσκηση, διατηρώντας υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο, με τους χειριστές να αντιμετωπίζουν συνδυασμένες απειλές από αέρα, στεριά και θάλασσα. Τα σενάρια που επιβλέπουν το Σχολείο Όπλων Τακτικής και το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής περιλαμβάνουν όλο το φάσμα των αποστολών της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις, αποστολές με συνδρομή της Αεροπορίας σε χερσαίες και θαλάσσιες δυνάμεις, αποστολές αναγνώρισης. έρευνας και διάσωσης και επιχειρήσεις άμεσης καταστολής στόχων, επιθετικής σάρωσης και υποστήριξης.

Επιδίωξη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας είναι ο «Ηνίοχος» να διατηρηθεί ως η πιο ανταγωνιστική άσκηση στη Μεσόγειο και τhν Ευρώπη, παρέχοντας υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης με τη συμμετοχή πληθώρας οπλικών συστημάτων.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η συνεκπαίδευση των Ελλήνων αεροπόρων με συμμαχικές δυνάμεις τόσο από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τον αραβικό κόσμο στέλνει ένα σαφές μήνυμα αποτροπής στην Τουρκία. Η Άγκυρα δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της, γνωρίζοντας ότι το Αιγαίο και οι περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Αν. Μεσόγειο έχουν «κλείσει» για τα αεροσκάφη της κι έτσι τις τελευταίες μέρες πριν από την έναρξη του «Ηνίοχου» επιδίδεται σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, σε μία κίνηση «εντυπωσιασμού», όπως τονίζουν με νόημα ανώτατες πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

ΠΗΓΗ: POLITICAL 07/04/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δείτε σχετικό ΒΙΝΤΕΟ του ΓΕΕΘΑ:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια