Αναδρομικά Δημοσίου-Αποστράτων από ΕΑΣ: Τι επιστρέφεται με ή χωρίς αγωγές (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Τα αναδρομικά σε εκκρεμότητα από ΕΑΣ για συνταξιούχους Δημοσίου-Απόστρατους

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Αναδρομικά από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για το Δημόσιο-Αποστράτους και από τις ακυρωθείσες μειώσεις ενός 11μήνου στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα Δώρα των συνταξιούχων, αναμένεται να «κλειδώσουν» στις αποφάσεις που επίκειται να εκδοθούν το επόμενο διάστημα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι μεγαλύτερες επιστροφές είναι αυτές που αφορούν στις κρατήσεις ΕΑΣ, η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική από το 2017 όσον αφορά στις κύριες συντάξεις 380.000 παλαιών (προ νόμου Κατρούγκαλου) συνταξιούχων του Δημοσίου-Αποστράτων. Οι τελευταίες διασταυρωμένες πληροφορίες, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, κάνουν λόγο για ισχυρότατες ενδείξεις πως το θέμα έχει σχεδόν κλείσει μετά και την τελευταία διάσκεψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου (που έγινε στις 11/3) και ότι οι επιστροφές θα είναι για διάστημα περίπου 30 μηνών σε όλους τους συνταξιούχους.

Για όσους, δε, έχουν καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσουν αγωγές μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης, οι διεκδικήσεις θα φτάνουν στην 5ετία, δηλαδή επιστροφές των κρατήσεων από την ΕΑΣ για 60 μήνες. Ήδη, εν όψει της απόφασης, συνταξιούχοι του Δημοσίου-Απόστρατοι έχουν καταθέσει προσφυγές, ώστε να προλάβουν τυχόν ακύρωση διεκδικήσεων για αναδρομικά 5ετίας μετά την έκδοση της απόφασης. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τις μειώσεις στις συντάξεις τις οποίες το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικές με τις αποφάσεις 2287-2288 του Ιουνίου του 2015 και είπε (τότε) ότι από τη δημοσίευση των αποφάσεων και μετά δεν αναγνωρίζονται διεκδικήσεις αναδρομικών για τους προηγούμενους μήνες, πλην όσων είχαν καταθέσει αγωγές πριν από την έκδοση των αποφάσεων.

Το θέμα με την ΕΑΣ, που θα κριθεί στη νέα απόφαση, είναι αν θα έπρεπε να συνεχίσει να επιβάλλεται στις παλιές συντάξεις του Δημοσίου-Αποστράτων και μετά την ένταξη του φορέα συντάξεων του Δημοσίου, δηλαδή του Γενικού Λογιστηρίου, στον ΕΦΚΑ. Η ένταξη αυτή ολοκληρώθηκε με την κατάργηση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του ΓΛΚ τον Απρίλιο του 2018. Μέχρι τότε η ΕΑΣ είχε κριθεί αντισυνταγματική στις συντάξεις του Δημοσίου και έπρεπε να σταματήσει από τον Φεβρουάριο του 2017. Με την ένταξη του ΓΛΚ στον ΕΦΚΑ όμως η ΕΑΣ συνέχισε να επιβάλλεται αλλά από άλλον φορέα. Το Ε.Σ. θα κρίνει -μάλλον θετικά λένε οι πληροφορίες- ότι η ΕΑΣ εξακολουθεί να είναι αντισυνταγματική και για το διάστημα μετά τον Απρίλιο του 2018, δηλαδή και επί ΕΦΚΑ.

Η κράτηση αυτή ξεκινά με 3% από μικτές κύριες συντάξεις (ή άθροισμα κύριων συντάξεων) άνω των 1.400 ευρώ και ανεβαίνει ανά 300 ευρώ σύνταξης. Για παράδειγμα, πάνω από τα 1.700 ευρώ η κράτηση πάει στο 6%, πάνω από 2.000 ευρώ γίνεται 7%, πάνω από 2.300 ευρώ 9% και καταλήγει με μείωση 14% σε κύριες μικτές συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ.

Ανοιχτό είναι το ζήτημα αν θεωρούνται ως «εν δυνάμει προσφυγές» και οι αιτήσεις ακύρωσης της ΕΑΣ που είχαν κατατεθεί από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους το 2017 και το 2018. Στις αιτήσεις αυτές οι συνταξιούχοι επικαλούντο την απόφαση 244/2017 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας της κράτησης ΕΑΣ και ζητούσαν από τη Διοίκηση (ΓΛΚ) να διακόψει την κράτηση από τις συντάξεις τους, χωρίς όμως να υπάρξει συμμόρφωση σε αυτό που έλεγε η απόφαση. Κατά ορισμένες νομικές ερμηνείες, οι αιτήσεις ακύρωσης αντισυνταγματικών διατάξεων (εν προκειμένω των κρατήσεων ΕΑΣ βάσει νόμων 3865/2010 και 3996/2011) μπορεί να έχουν και τον χαρακτήρα της «έναρξης δικαστικής επιδίωξης», εκ μέρους του θιγόμενων συνταξιούχων. Το αν οι αιτήσεις θεωρηθεί ότι έχουν το ίδιο βάρος με τις αγωγές και άρα στοιχειοθετούν δικαίωμα 5ετίας στα αναδρομικά μένει να ξεκαθαριστεί στην απόφαση του Ε.Σ.

Αντίθετα, δεν φαίνεται να έχει θετική έκβαση η επιστροφή αναδρομικών από τα Δώρα για τις συντάξεις του Δημοσίου, μιας και έχει προηγηθεί απόφαση-πιλότος από την Ολομέλεια του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε συνταγματική η κατάργησή τους από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Ανοιχτό είναι, επίσης, και το θέμα των αναδρομικών από τη μείωση του νόμου 4093 στις συντάξεις του Δημοσίου-Αποστράτων, καθώς και για το θέμα αυτό αναμένεται μια τελική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για το αν δηλαδή οι συνταξιούχοι του Δημοσίου τα δικαιούνται για περισσότερους από 11 μήνες που ήταν οι επιστροφές που πλήρωσε η κυβέρνηση με τον νόμο 4714/2020.

Από πού θα βρεθούν τα λεφτά

Το κόστος των αναδρομικών ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών όσο και αν μεταθέτουν προς το μέλλον μια πιθανή απόφαση, όπως έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, για την επιστροφή χρημάτων που εκκρεμούν στους συνταξιούχους, δεν αποκλείουν τίποτα και εξαρτούν την όποια διευθέτηση των νέων αναδρομικών από τις αντοχές της οικονομίας μετά την πανδημία. Εκτιμάται, πάντως, ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις οριζόντιου χαρακτήρα, που θα αφορούν δηλαδή όλους τους συνταξιούχους με ένα πακέτο επιστροφών σε δόσεις.

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 21/03/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

 1. επίκειται να εκδοθούν το επόμενο διάστημα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας.;;;;;;;;;;;;;..........................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έλα για κάνα 2 μήνες πριν τις εκλογές το πάνε για να δώσουν ότι δώσουν, αν δώσουν, ...
  Σιγά μην βγάλουν 2 δις, να δώσουν, θα σου πουν εδώ ο κόσμος καιγετε και σεις ζητάτε αναδρομικά????
  Θα έχετε να λαμβάνετε στο άμεσο μέλλον, αν και εφόσον......
  Οπου άμεσο μέλλον βάλτε όποιο έτος θέλετε....Αυτααααάαααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. θα δωθουν σε ατομικες αγωγες ,σε ομαδικες κλπ καθως και ανευ αγωγων αγνωστε οι βουλε των αρμοδιων,φτιαξτε τσεπες,πορτοφολια,,,

  ΑπάντησηΔιαγραφή