«Σιδερένιο τσίμπημα» από Ισραήλ στα «παπάκια» του Ελληνικού Στρατού (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η ισραηλινή εταιρεία ELBIT παρουσίασε ένα «διασυνδεδεμένο πυροβολικό σύστημα ακριβείας» (networked precision fire system) – ένα πυρομαχικό όλμου καθοδηγούμενο με λέιζερ και GPS για ακρίβεια στη στόχευση και πρόληψη παράπλευρων ζημιών. Οι δοκιμές έχουν ήδη διεξαχθεί με επιτυχία, ολοκληρώνοντας την ανάπτυξη του συστήματος.

Το «Iron Sting» (σιδερένιο τσίμπημα, όπως αποδίδεται στα ελληνικά) είναι η τελευταία εξέλιξη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, μετά από χρόνια ερευνών και δοκιμών, ενός όλμου με εμβέλεια 1 έως 12 χιλιομέτρων και με ακρίβεια απόκλισης έως 10 μέτρων.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε τζιπ Hammer όσο και στα Μ113, τα επονομαζόμενα κι ως «παπάκια», που ήδη διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.


Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένυ Γκαντζ, δήλωσε: «Η τεχνολογία που διατίθεται στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) από ισραηλινές βιομηχανίες, αλλάζει το πεδίο της μάχης και παρέχει στις δυνάμεις μας πιο ακριβή και αποτελεσματικά μέσα. Η ενσωμάτωση του “Iron Sting” ανταποκρίνεται στο όραμα που παρουσιάζεται στο πολυετές σχέδιο του Στρατού μας, το “Tnufa”. Επιπλέον, εκπληρώνει τις ανάγκες των Αμυντικών μας Δυνάμεων, προσαρμόζοντας τις δυνατότητες μάχης για να αντιμετωπίσει εχθρούς κρυμμένους σε πολιτικά, αστικά περιβάλλοντα, ενώ πληροί τις νομικές και ηθικές προδιαγραφές που έχει θέσει το κράτος του Ισραήλ».

Στις 14 Μαρτίου, η «Διεύθυνση Άμυνας για την Έρευνα & Ανάπτυξη» του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, μαζί με τις δυνάμεις εδάφους των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και η Elbit Systems παρουσίασαν για πρώτη φορά το «Iron Sting», ένα κατευθυνόμενο πυρομαχικό όλμου ακριβείας, με λέιζερ και GPS. Το βλήμα όλμου 120 χιλ. πρόσφατα υποβλήθηκε σε τελικές δοκιμές σε πεδίο στο νότιο Ισραήλ. Η ολοκλήρωσή τους επιτρέπει την έναρξη της μαζικής παραγωγής για την παροχή του συστήματος στις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ.


Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση δύο δικτυωμένων συστημάτων όλμου τύπου «cardom» που έχουν αναπτυχθεί από την Elbit Systems: ένα σύστημα «cardom», ενσωματωμένο σε ένα τεθωρακισμένο όχημα τύπου M113 APC και ένα σύστημα «cardom spear», τοποθετημένο σε ένα τεθωρακισμένο όχημα τύπου Hummer 4X4 SUV. Το Iron Sting έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει με ακρίβεια, τόσο σε ανοιχτά πεδία, όσο και σε αστικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις πιθανότητες παράπλευρων ζημιών και αποτρέπει τον τραυματισμό πολιτών. Η επιχειρησιακή του χρήση θα φέρει επανάσταση στις επίγειες πολεμικές επιχειρήσεις και θα εξοπλίσει τα τάγματα με οργανικά, ακριβή και αποτελεσματικά πυρομαχικά.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Άμυνας για την Έρευνα & Ανάπτυξη του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, o Ταξίαρχος Γιανίβ Ρότεμ, σχολίασε: «Δέκα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης μας οδήγησαν εδώ σήμερα, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στις δυνάμεις του στρατού μας προηγμένες δυνατότητες για το σύγχρονο πεδίο μάχης. Το συγκεκριμένο πυρομαχικό όλμου με λέιζερ και GPS που παρέχει ακριβή ικανότητα πυροδότησης, ως τώρα εφαρμοζόταν μόνο σε πυραύλους και πυρομαχικά αέρα. Πρόκειται λοιπόν για ένα πολυδιάστατο και πρωτοποριακό σύστημα σε διεθνές επίπεδο».

Ο επικεφαλής του Τμήματος Οπλικών Συστημάτων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνλαμεων, ο Συνταγματάρχης Αρίκ Αβίβι, προσέθεσε: «Η διοίκηση των επίγειων δυνάμεων ηγείται της διαδικασίας ενσωμάτωσης του “Iron Sting” στις Αμυντικές μας Δυνάμεις. Αυτό το ακριβές κατεθυνόμενο πυρομαχικό είναι πρωτοποριακό για τα τάγματά μας, αφού τα εξοπλίζει με ακριβή και οργανικά πυρομαχικά, κάτι που ως τώρα περιοριζόταν μόνο για πολύπλοκους και μεγάλους εκτοξευόμενους πυραύλους. Χάρη στην εντυπωσιακή τεχνολογική εξέλιξη, τώρα εφαρμόζεται και σε πυρομαχικά όλμου σε ευρεία κλίμακα».


Ο Γενικός Διευθυντής της Elbit Systems για τα Επίγεια Συστήματα, Γιεχούντα (Ούντι) Βερέντ, σημείωσε: «Η εισαγωγή αυτού του κατευθυνόμενου με λέιζερ και GPS πυρομαχικού μετατρέπει το σύστημα όλμου από ένα στατικό πυρομαχικό, σε ένα πυρομαχικό ακριβείας, παρέχοντας έτσι μια σημαντική αλλαγή στις δυνατότητες σε τακτικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι καταφέραμε να αναπτύξουμε μια αποτελεσματική λύση που μας επιτρέπει να αυξήσουμε την ακρίβεια στη στόχευση και να μειώσουμε τις παράπλευρες απώλειες».

Το «Iron Sting» θα μπορούσε να μετατρέψει έναν μεγάλο αριθμό των Μ113, που πρόκειται να αποσυρθούν λόγω της έλευσης των Μ1117 από το απόθεμα του αμερικανικού Στρατού, σε μονάδες υποστήριξης πυροβολικού μέσων αποστάσεων, δημιουργώντας μία νέα δύναμη κρούσης για τις χερσαίες επιχειρήσεις.


ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια