Ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επίσκεψη του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ

Ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επίσκεψη του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ

Ακυρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με αξιόπιστες διπλωματικές πηγές, ο προγραμματισμός της επίσκεψης που είχε οργανωθεί στο στρατιωτικό επίπεδο, «σκόνταψε» άλλη μια φορά στον σκόπελο της πανδημίας. Το αμερικανικό Πεντάγωνο υπό την ηγεσία του υπουργού Άμυνας, Στρατηγού εν αποστρατεία Λόιντ Όστιν, έλαβε την απόφαση να ακυρώσει ΟΛΕΣ τις επίσημες επισκέψεις για τον μήνα Απρίλιο, έχοντας ευθυγραμμιστεί με τη προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αγοράσει χρόνο για την προώθηση του εμβολιασμού και την «κατάκτηση» ανοσίας του πληθυσμού.

Το πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί ήταν ιδιαίτερα πλούσιο και θα επιχειρηθεί να παραμείνει ίδιο ή και να εμπλουτιστεί περαιτέρω, μόλις οι συνθήκες επιτρέψουν την πραγματοποίηση της επίσκεψης. Στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν την εξέλιξη, ενώ άλλες πληροφορίες θέλουν τους δυο Αρχηγούς, Στρατηγούς Κωνσταντίνο Φλώρο και Μαρκ Μίλεϊ (Μark Milley) να έχουν συνομιλήσει περισσότερες της μίας φοράς το τελευταίο διάστημα.

Το πρόγραμμα του Στρατηγού Φλώρου στις ΗΠΑ συνέπιπτε με τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα των Καθολικών, οπότε θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η ακύρωση του ταξιδιού… μπορεί να είναι και για καλό! Εν όψει διακοπών ακόμα και οι επίσημοι θα μπορούσαν να έχουν αλλού το μυαλό τους. Οι λεπτομέρειες της μετάβασης του Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ θα γίνουν γνωστές προσεχώς.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Εκκρεμεί η υπογραφή της νέας διμερούς αμυντικής συνεργασίας (MDCA). Υπό αυτή την οπτική γωνία το ταξίδι του Α/ΓΕΕΘΑ στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του με την ηγεσία του Πενταγώνου θα μπορούσε να είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τις «τελικές πινελιές» της συμφωνίας.


ΠΗΓΗ: defence-point.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Δεν χρειάζεται βιασύνη και δεν πιστεύουμε τον καθένα. Η προσέγγιση της αμερικανικής διπλωματίας πρέπει πρώτα να γίνεται από τοπικούς αμερικανοελληνικους παράγοντες της ομογένειας που να έχουν ισχύ και προσβάσεις και με ακρίβεια 100% και μετά γίνονται τα επόμενα βήματα. Μην ξεχνάμε το φιάσκο του Βαγγέλα, του Μπάνου, του Νικολάκη. Οι Αμερικάνοι και ειδικά οι στρατιωτικοί είναι πολύ προσεκτικοί σε συναντήσεις και πάντα μα πάντα σε συννενόηση με το αντίστοιχο δικό τους ΥΠΕΞ και πολύ καλά κάνουν. Το ότι κάποιος, είναι κάπου, είναι κάτι, δεν λέει τίποτα. Δεν πειράζει έτσι την πατούν όλοι και μετά την ψυχρολουσια σκουπίζονται με την μπουρνουζοπετσετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή