25η Μαρτίου: Παρέλαση με έφιππους, παραδοσιακές στολές και «Ραφάλ»-Τι σχεδιάζεται (ΒΙΝΤΕΟ)

25η Μαρτίου: Παρέλαση με έφιππους, παραδοσιακές στολές και «Ραφάλ»-Τι σχεδιάζεται (ΒΙΝΤΕΟ)

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ - ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ - ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com

Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Πλατεία Συντάγματος, που φέτος θα πραγματοποιηθεί με αρκετές ιδιαιτερότητες, εξαιτίας του κορονοϊού, θα κορυφωθούν οι εορτασμοί για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μελετά μια σειρά από δράσεις που θα ενταχθούν στον σχεδιασμό της στρατιωτικής παρέλασης, ώστε οι εορτασμοί να έχουν τη λαμπρότητα που αρμόζει στην ιστορική αυτήν επέτειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», εξετάζεται ο σχηματισμός Φάλαγγας Ιστορικών Τμημάτων, η οποία θα εμφανιστεί στην αρχή της παρέλασης, πριν από τα πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων! Στην κεφαλή της Φάλαγγας, δύο Ανθυπολοχαγοί θα φέρουν το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας και τη Σημαία του Ιερού Λόχου, δύο Σημαιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού τη Σημαία των Σπετσών και της Ύδρας και δύο Ανθυποσμηναγοί τη Σημαία της Φιλικής Εταιρείας και των Ψαρών.

Μία από τις προτάσεις που βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση είναι αν μετά τις ιστορικές Σημαίες θα ακολουθήσουν οι λήκυθοι, όπου φυλάσσεται η καρδιά επιφανών αγωνιστών της Επανάστασης, του Κωνσταντίνου Κανάρη, του Ανδρέα Μιαούλη, του Δημήτριου και Αλέξανδρου Υψηλάντη, καθώς και η οστεοθήκη της Μπουμπουλίνας.

Στη συνέχεια σχεδιάζεται να παρελάσει Ουλαμός Ειδικών Δυνάμεων (έξι τριάδες) με καταδρομείς, οι οποίοι θα φορούν τις παραδοσιακές στολές του Ιερού Λόχου, ενώ θα ακολουθήσουν και δύο σειρές με οπλισμό που μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί.

Έπειτα θα παρελάσει Ουλαμός της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (έξι τριάδες) με στολές διάφορων χρονικών περιόδων από το 1828 μέχρι το 1949, αλλά και Ουλαμός Οπλιτών ή Εθνοφυλάκων με παραδοσιακές στολές από διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, που θα εμφανιστούν με τη σειρά απελευθέρωσης.

Ακόμη, προγραμματίζεται να παρελάσει έφιππο τμήμα 11 ανδρών με στολές του 1821, των Βαλκανικών Πολέμων, της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και του Ελληνοΐταλικού Πολέμου.

Στο πτητικό μέρος, θα κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους τα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς ΟΗ-58 KIOWA, ενώ έχουν προσκληθεί να πετάξουν γαλλικά Rafale αλλά και αμερικανικά F-16, μαζί με τους σχηματισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και των πτητικών μέσων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών, θα παρελάσουν αντιπροσωπείες από την Αϊτή, η οποία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Ρωσία, ενώ θα εκδοθεί και αναμνηστικό νόμισμα της παρέλασης.

Την ίδια ώρα, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας κάνει αγώνα δρόμου ώστε να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των μέτρων και θα αναθεωρηθεί αρκετές φορές μέχρι τη διεξαγωγή της παρέλασης, πηγές από το ΓΕΕΘΑ τονίζουν ότι θα εφαρμοστούν στο έπακρο όλες οι αποφάσεις των ειδικών, ενώ έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για τη μετάδοση του κορονοϊού στα στρατόπεδα όπου γίνονται πρόβες για την παρέλαση.

Τα οριστικά μέτρα για την υγειονομική θωράκιση της παρέλασης αναμένεται να αποφασιστούν σε ειδική σύσκεψη στο τέλος της εβδομάδας και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα υγειονομικά δεδομένα της χώρας, ενώ μένει να διευκρινιστεί αν οι συμμετέχοντες θα φορούν μάσκες ή οι ουλαμοί θα αποτελούνται από μικρότερο αριθμό ατόμων, ώστε να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.


ΠΗΓΗ: POLITICAL 18/03/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια