Επιχείρηση Σκύρος: Εναέριος εφοδιασμός μαχητικών από Rafalle-Εντυπωσιακό ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ

Επιχείρηση Σκύρος: Εναέριος εφοδιασμός μαχητικών από Rafalle-Εντυπωσιακό ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ

Του Σταύρου Ιωαννίδη

Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας, «δένει» στο ακροφύσιο του ιπτάμενου τάνκερ για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Κλικ για μεγέθυνση:

Ο εναέριος ανεφοδιασμός ξεκίνησε. Το αεροσκάφος Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας, ανεφοδιάστηκε με καύσιμα από το γαλλικό ιπτάμενο τάνκερ.

Η επιχείρηση Σκύρος σχεδιάστηκε με γαλλικά Rafale και ελληνικά F-16 και Mirage να εκτελούν κάθε είδους σενάριο εναέριας μάχης.

Η αποστολή ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί, με σκοπό την υποστήριξη των αεροσκαφών που συμμετέχουν στην άσκηση.

Λίγα λεπτά μετά την απογείωση, η αποστολή του ΣΚΑΙ πέταξε πάνω από τη Ζάκυνθο, στο προκαθορισμένο σημείο, όπου τα μαχητικά έρχονται για να ανεφοδιαστούν.

Στα 20.000 πόδια, μέσα στο γαλλικό ιπτάμενο τάνκερ, οι χειριστές πετούν το αεροπλάνο στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα, δύο αξιωματικοί της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας ανεφοδιάζουν δύο ελληνικά Mirage της 331 Μοίρας «Θησέας».

Με χειρουργικές κινήσεις, οι χειριστές κατευθύνουν το σύστημα ανεφοδιασμού και παρακολουθούν από τις κάμερες τα μαχητικά, δίνοντας διαρκώς οδηγίες στους πιλότους που πετούν σε απόσταση αναπνοής.

«Όπως βλέπετε, πραγματοποιούμε ανεφοδιασμό στον αέρα. Έχουμε λοιπόν δύο πιλότους που πετούν το αεροσκάφος και εδώ τους χειριστές που ελέγχουν το σύστημα ανεφοδιασμού και επικοινωνούν με τους αποδέκτες», εξηγεί αξιωματικός Γαλλικής Αεροπορίας.

Η επιχείρηση ΣΚΥΡΟΣ φέρνει για πρώτη φορά τα γαλλικά Rafale για επιχειρησιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα, προσφέροντας στην Πολεμική Αεροπορία, πολύτιμες πληροφορίες για το νέο της απόκτημα.

«Το Rafale άλλαξε τα δεδομένα για εμάς και είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει τα δεδομένα για όλες τις αεροπορίες που το χρησιμοποιούν, εν ολίγοις, καθώς θα έχουμε την δυνατότητα να αλληλεπιδρούμε, να πετάμε μαζί, να πολεμάμε μαζί, θα είμαστε και πιο αποτελεσματικοί» τονίζει ο Λοράν Λεμπέρτ, Διοικητής Γαλλικών Δυνάμεων.

Έλληνες και Γάλλοι ιπτάμενοι εκπαιδεύονται μαζί σε απαιτητικά σενάρια εναέριας μάχης και συνεργασίας, με συνθέτες αποστολές υψηλού συμβολισμού και αξίας.

«Αφού πετάμε το ίδιο αεροσκάφος, είναι φυσικό να έχουμε πολύ καλή συνεργασία και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα, η επιχείρηση "Σκύρος" βρίσκεται στη χώρα σας. Διότι αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας νέας συνεργασίας σχετικά με το Rafale και τις δύο αεροπορίες», προσθέτει ο Λεμπέρτ.

Αθήνα και Παρίσι, σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα περισσότερες κοινές ασκήσεις, με στόχο την συχνότερη παρουσία γαλλικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Ήδη έχει κλειδώσει η Γαλλική συμμετοχή με δώδεκα αεροσκάφη στην άσκηση Ηνίοχος της πολεμικής αεροπορίας ενώ το αεροπλανοφόρο Charle De Gaulle θα βρίσκεται νοτίως της Κρήτης στα τέλη του μήνα, με ελληνική φρεγάτα να εντάσσεται στη δύναμη κρούσης του.


ΠΗΓΗ: skai.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια