Τροπολογία: Πώς θα δοθούν προσωρινές συντάξεις και νέα αναδρομικά-Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Μαρτίου (ΠΙΝΑΚΑΣ)

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ - ΟΛΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΕ 6 ΒΗΜΑΤΑ - ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ - ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ

ΗΛΙΑΣ ΠΑΝ.ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Όλη τη διαδικασία καταβολής της εθνικής σύνταξης ως προσωρινής σύνταξης- σε 6 βήματα- μαζί μα τα αντίστοιχα αναδρομικά- περιγράφει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία προωθείται στη Βουλή. Από το νέο αυτό μέτρο θα προκύψουν αναδρομικά τα οποία ανέρχονται περίπου έως και τα 9.000 ευρώ και θα λάβουν όσοι αναμένουν έως και 2 χρόνια για να λάβουν οριστική σύνταξη. Η διαδικασία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης ως προσωρινή δεν αφορά όσους παίρνουν ήδη προσωρινή σύνταξη καθώς το νέο μέτρο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας αφορά όσους μελλοντικούς συνταξιούχους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν παίρνουν ούτε ευρώ.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» -θα προωθηθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα με στόχο μέχρι το Πάσχα να εφαρμοστεί. Με το νέο σύστημα, οι προς συνταξιοδότηση ασφαλισμένοι θα πληρώνονται το έναντι ποσό ως 384 ευρώ άμεσα έως ότου εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη που θα είναι και μεγαλύτερη. Για τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα η προσωρινή έχει πλαφόν τα 768 ευρώ (μισθωτοί) και τα 960 ευρώ (ελεύθεροι επαγγελματίες), ενώ στο Δημόσιο ισχύει το παλιό καθεστώς που είναι για πολλούς ευνοϊκότερο, καθώς εντός τριμήνου από την οριστική παραίτηση - αποχώρηση καταβάλλεται ως προσωρινή σύνταξη το 50% του μισθού που ίσχυε με το μισθολόγιο του 2011. Επισημαίνεται ότι σήμερα λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη περίπου 40.000 εν αναμονή συνταξιούχοι για κύρια σύνταξη, όταν εκκρεμούν περισσότερες από 145.000 κύριες συντάξεις. Οι περισσότεροι δικαιούχοι προσωρινών συντάξεων είναι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ από τον ιδιωτικό τομέα μόνο 1 στους 3 λαμβάνει προσωρινή. Για παράδειγμα, προσωρινή σύνταξη δεν λαμβάνουν σήμερα όσοι χρειάζεται να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης, έχουν οφειλές, έχουν διαδοχική ασφάλιση και προέρχονται από τον πρ. ΟΓΑ (αγρότες).

Ειδικότερα:

1. Όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά δεν παίρνουν προσωρινή σύνταξη θα κληθούν να υποβάλλουν στο efka.gov.gr τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το iban τους προκειμένου να τους καταβληθεί η εθνική σύνταξη ανάλογα με τα έτη ασφάλισης τους. Να σημειωθεί ότι η Εθνική Σύνταξη είναι 345,60 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης, για 16 έτη 353,28 ευρώ, για 17 έτη 360,96 ευρώ, για 18 έτη 368,64 ευρώ, για 19 έτη 376,32 ευρώ και για 20 έτη και άνω 384 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος περιμένει σήμερα την σύνταξη του εδώ και 10 μήνες θα πάρει το επόμενο διάστημα αναδρομικά 10x384 ευρώ = 3.840 ευρώ και θα παίρνει έναντι της σύνταξης τους τα 384 ευρώ μέχρι να βγει η οριστική.

2. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πληρούνται στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου τα δυο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος που είναι φυσικά το όριο ηλικίας και ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης.

3. Θα τηρηθεί ο γενικός κανόνας των 62 ετών για την χορήγηση προσωρινής Εθνικής Σύνταξης. Όμως επειδή θα υπάρχουν και θεμελιωμένα δικαιώματα κάτω των 62 ετών και έχουν υποβληθεί ήδη αιτήσεις συνταξιοδότησης, το υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ επεξεργάζονται τη διαδικασία και τον τρόπο που θα καλυφθούν και αυτοί οι ασφαλισμένοι. Προσωρινή Εθνική σύνταξη θα λάβουν και οι ανάπηροι. Όσον αφορά τους αγρότες εξετάζεται να καταβληθεί η ελάχιστη σύνταξη, καθώς πληρούν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης.

4. Ο e-ΕΦΚΑ μετά την υποβολή της αίτησης θα επεξεργάζεται τα στοιχεία και θα καταβάλλει στον ασφαλισμένο την εθνική σύνταξη και τα αναδρομικά του. Ο ασφαλισμένος εφόσον έχει καταθέσει αίτηση για προσωρινή σύνταξη όπως ορίζει ο νόμος θα την πάρει στην συνέχεια κανονικά. Έτσι για παράδειγμα κάποιος που θα πάρει 384 ευρώ, την εθνική, στην συνέχεια θα πάρει την προσωρινή που έχει αιτηθεί που μπορεί να είναι στα 700 ευρώ και στην συνέχεια θα λάβει την κύρια σύνταξή του. Υπενθυμίζεται πως οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη στο 50% των αποδοχών τους, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα στο 80% και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο 70%.

5. Αναδρομικά που φθάνουν έως και τα 9.000 ευρώ θα λάβουν όσοι αναμένουν έως και 2 χρόνια για να λάβουν οριστική σύνταξη με το νέο σύστημα καταβολής της Εθνικής σύνταξης ως προσωρινή.

Η πλειοψηφία των ασφαλισμένων περιμένει να πάρει σύνταξη πάνω από 1,5-2 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι :

Θα λάβουν για 18 μήνες αναμονής αναδρομικά 18x384 ευρώ = 6.912 ευρώ και θα λάβουν κάθε μήνα 384 ευρώ.

Για 24 μήνες αναμονή θα λάβουν αναδρομικά 24x384 = 9.216 ευρώ και στην συνέχεια κάθε μήνα θα λαμβάνουν 384 ευρώ μέχρι την απονομή του τελικού ποσού της σύνταξης.

Αν κάποιος περιμένει σήμερα την σύνταξη του εδώ και 10 μήνες θα πάρει το επόμενο διάστημα αναδρομικά 10x384 ευρώ = 3.840 ευρώ και θα παίρνει έναντι της σύνταξης τους τα 384 ευρώ το μήνα μέχρι να βγει η οριστική.

6. Το νέο πλαίσιο θα «τρέξει» εντός 2μήνου με δυο ηλεκτρονικές πλατφόρμες για ήδη υποβληθείσες αιτήσεις και για αυτές που θα υποβληθούν στο μέλλον. Οι δυο αυτές ηλεκτρονικές εφαρμογές περιγράφονται αναλυτικά στην νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται. Αναλυτικά: Η πρώτη ηλεκτρονική εφαρμογή θα αφορά όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, τις εκκρεμείς δηλαδή σήμερα συντάξεις. Οι σημερινοί εν αναμονή συνταξιούχοι θα κληθούν να μπουν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού. Ακολούθως θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους, ώστε να τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής. Η δεύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αφορά όσους θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη της διαδικασίας και μετά, δηλαδή από την ψήφιση του σχετικού νόμου και μετά. Και αυτοί θα λαμβάνουν την Εθνική Σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα ακολουθεί η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και η απονομή της οριστικής σύνταξης.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 05/02/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΜΕΓΑΛΟ-ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ; ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ; ΕΠΙΣΗΣ , ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΥ-ΣΤΕΡΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑ Μ.Ο. , ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ-ΒΑΣΙΚΗ-ΕΝΑΝΤΙ - ΤΑΦΟ-ΠΛΑΚΑ (ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή