Οι Γάλλοι ετοιμάζουν νέα πρόταση για φρεγάτες με πλήρη εξοπλισμό-Όλες οι λεπτομέρειες

Οι Γάλλοι ετοιμάζουν νέα πρόταση για φρεγάτες με πλήρη εξοπλισμό-Όλες οι λεπτομέρειες

Τεχνικά κλιμάκια από το Παρίσι έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις

Των Μ. ΔΕΝΑΞΑ & Γ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ - politiki@realnews.gr

Ενώ ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την άφιξη του πρώτου από τα 18 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale στην Ελλάδα, οι Γάλλοι βάζουν τις τελευταίες πινελιές στη νέα πρόταση που ετοιμάζονται να υποβάλουν στην ελληνική κυβέρνηση για να ξαναμπούν στο παιχνίδι για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι Γάλλοι ετοιμάζονται να καταθέσουν μια νέα, βελτιωμένη πρόταση για τις φρεγάτες τύπου Belharra, με πλήρη εξοπλισμό και σε καλύτερη τιμή από ό,τι μας είχαν προτείνει το περασμένο καλοκαίρι.

Στην Αθήνα, περίμεναν να φέρει την πρόταση η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία βρέθηκε στην Ελλάδα τη Δευτέρα για την υπογραφή της σύμβασης για τα 18 Rafale. Οι πληροφορίες λένε ότι κατά τη συνάντησή της με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο έγινε συζήτηση για το θέμα, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η κυρία Παρλί δεν προσκόμισε κάποια επίσημη πρόταση. Πάντως οι ίδιες πηγές λένε ότι η νέα γαλλική πρόταση μάλλον δεν θα αργήσει και ότι είναι πιθανό να κατατεθεί στην Αθήνα ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα έρθουν στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια του γαλλικού υπουργείου Άμυνας για προγραμματισμένες διαβουλεύσεις.

Η νέα, βελτιωμένη γαλλική πρόταση αφορά στον πυρήνα της την αγορά δύο φρεγατών τύπου Belharra από την Αθήνα με πλήρη εξοπλισμό, δηλαδή και με το σύστημα αεράμυνας περιοχής Seafire/Aster 30 και με τους πυραύλους Scalp MdCN με ακτίνα δράσης έως και 1.500 χιλιομέτρων. Το δεύτερο σύστημα αποτελεί μια ισχυρή ενίσχυση της δυνατότητας του Πολεμικού μας Ναυτικού σε υποστρατηγική δύναμη κρούσης, δηλαδή τη δυνατότητα να πλήξει στόχους σε μεγάλη απόσταση. Είναι το πρώτο, ωστόσο, που αποτελεί τον διακαή πόθο του Πολεμικού Ναυτικού, αφού η ύπαρξη του υπερσύγχρονου ραντάρ Sea Fire 500 και των βλημάτων Aster 30 αλλάζει τις ισορροπίες στη θάλασσα και διασφαλίζει αυτό που θέλει το Ναυτικό, δηλαδή την πιο σύγχρονη αεράμυνα περιοχής. Το καλοκαίρι οι Γάλλοι είχαν καταθέσει μια πιο οικονομική πρόταση, που δεν περιελάμβανε αυτόν τον εξοπλισμό και απογοήτευσε το Πολεμικό Ναυτικό. Τώρα επανέρχονται με πλήρη εξοπλισμό και σημασία θα έχει πλέον το πόσο έχουν ρίξει το τίμημα.

Ο ανταγωνισμός

Αυτά, πάντως δεν είναι τα μόνα σημεία της νέας γαλλικής πρότασης αφού οι Γάλλοι έχουν πλήρη εικόνα του τι προσφέρει ο ανταγωνισμός και κυρίως του τι ζητά το ελληνικό υπουργείο Άμυνας. Το τελευταίο το κατέστησε σαφές την Παρασκευή, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος. Για το Πολεμικό Ναυτικό, «η επόμενη μεγάλη απόφαση» είπε ο υπουργός «είναι η απόκτηση 4 φρεγατών και ο εκσυγχρονισμός των 4 ΜΕΚΟ». «Αυτή τη στιγμή, αξιολογούνται προτάσεις και έχουμε ένα ευχάριστο πρόβλημα. Δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε. Έχουμε στο τραπέζι αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις -κάποιες δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά τις αναμένουμε σύντομα- από χώρες που θέλουν να αναλάβουν αυτό το πρόγραμμα. Ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα. Όχι μόνο να αγοράσουμε τέσσερις φρεγάτες, αλλά να εξασφαλίσουμε ότι κάποιες από αυτές θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα -επομένως θα δουλέψουν τα ελληνικά ναυπηγεία- και επίσης έως ότου ναυπηγηθούν, ζητάμε κάποια έτοιμα πολεμικά πλοία προκειμένου να αποτελέσουν τη λεγόμενη "ενδιάμεση λύση". Όλο αυτό το πακέτο θα τύχει μιας πολύ προσεκτικής αξιολόγησης από το Πολεμικό Ναυτικό, που θα μας υποδείξει την καλύτερη πρόταση για να προχωρήσουμε», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά της κυρίας Παρλι, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» την Τρίτη, ότι «η Γαλλία και η ναυπηγική της βιομηχανία θα ανταποκριθούν σε κάθε αίτημα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον, είμαι βέβαιη ότι θα χρειαστεί να εξετάσουμε με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε ένα μέρος της παραγωγής στην Ελλάδα». Το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει και τις συζητήσεις ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση.

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, πάντως, οι Γάλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς θεωρούν πως η ελληνική πλευρά θα θελήσει να κρατήσει τις ισορροπίες με άλλους συμμάχους που θεωρεί σημαντικούς. Το αν θα κλείσει η συμφωνία ή όχι θα εξαρτηθεί επίσης από τις συγκυρίες, ενώ, μαζί με το πακέτο, υπάρχει υπόσχεση υποστήριξης από τον Μακρόν. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξει η ελληνική πλευρά, γιατί σε ενάμιση χρόνο από τώρα στη Γαλλία θα γίνουν προεδρικές εκλογές.

ΠΗΓΗ: REALNEWS 31/01/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Φρενίτιδα εξοπλισμών με καθηλωμένη διπλωματία – Η Ελλάδα επενδύει δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά συρόμενη από επιθυμίες άλλων κρατών.Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια φρενίτιδα εξοπλισμών επικαλούμενη την τουρκική απειλή,Γαλλικες -Αμερικανικές φρεγάτες σχεδιάζει να αγοράσει η κυβέρνηση οι οποίες ωστόσο όχι μόνο δεν έχουν ναυπηγηθεί αλλά είναι απλά στα σχέδια . Δρομολογείται η αγορά των πρώτων F-35 με ταχύτατες διαδικασίες, αναβαθμίζονται τα F-16, ενώ ήδη έχει υπάρξει συμφωνία για την αγορά των γαλλικών Ραφάλ. Αυτοί δεν είναι απλοί εξοπλισμοί. Είναι μια νέα χρεοκοπία που έρχεται και αφού η κυβέρνηση αντί να επενδύσει στη διπλωματία και να κάνει ένα σχεδιασμένο και λογικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, ήδη το ταμείο μετρά αρκετά δισεκατομμύρια.Με 226% ΑΕΠ ΧΡΕΟΣ βγηκαμε με δανεικα να ψωνησουμε για ψωνια εξοπλιστικων ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ μην σας φταινε παλι Σοιμπλε Μερκελ.
    ΠΛΕΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΛΑΓΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Μπράβο" σου, τα ίδια ακριβώς μας "συμβουλεύουν" και οι φίλοι μας τα τουρκομεμέτια με τους "οι γερμανοί είναι φίλοι μας" για φέσι. Τέτοια ταύτιση απόψεων και σύμπνοια, ούτε να σε πληρωνε η ΜΙΤ, ή μήπως ναι;

      Διαγραφή
    2. Είσαι ηττοπαθής και σπιούνος....

      Διαγραφή
    3. Προς ανώνυμο: 4:46:00 μ.μ
      Αριστεριστέ ανώνυμε της κωλοτούμπας, ναι εσύ που με χίλιες δυό προφάσεις απέφευγες τη στράτευση, ήρθες εδώ στο "σπίτι" μας να μιλήσεις για διπλωματία; Σταμάτα την καραμέλα και τους πανομοιότυπος σχολιασμούς που κάνεις εδώ μέσα.

      Διαγραφή
  2. Η Τουρκική απειλή είναι μεγάλη και η κυβέρνηση άρχισε να ακούει την στρατιωτική ηγεσία.Διπλωματια με τους Τούρκους δεν υφίσταται πλέον. Ο ισχυρός θα επιβιώσει.Με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εξασφαλίζουμε την εδαφική ακεραιότητα,την ΑΟΖ,την υφαλοκρηπίδα μας και γενικά τα θαλάσσια σύνορα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πληρώνουμε τον στρατό μας για να μην χρειαστεί να πληρώσουμε τον στρατό άλλων.
    Πούτιν.

    ΥΓ Είμαι και αναρχίας άμα λάχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή