Οι «Άγιες» Ένοπλες Δυνάμεις

Οι «Άγιες» Ένοπλες Δυνάμεις

ΦΩΤΟ: Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ετίμησε τον μέγα ευεργέτη των Ενόπλων Δυνάμεων, Ιάκωβον Τσούνη, απονέμοντάς του, τον Ιούνιο του 2020, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Αθηναϊκής Λέσχης, τον βαθμό του Υποστρατήγου επί Τιμή, ως έφεδρον αξιωματικόν

Με ένα γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, επιχειρεί η ελληνική κυβέρνησις να αντιμετωπίσει την τουρκική υπεροπλία. Φευ! Σε αντίθεση με την γείτονα, η οποία κατασκευάζει με συμπαραγωγές το 65% των εξοπλισμών της, εξάγοντας αρκετά από τα προϊόντα της σε πολλές χώρες, η Ελλάς εισάγει σχεδόν τα πάντα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΜΠΟΥΝΗΣ ferenikipublications@gmail.com

Η διάθεσις του συνόλου της κινητής και ακινήτου περιουσίας του εφοπλιστού Ιάκωβου Τσούνη προς το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης (Γ.Ε.ΕΘ.Α.), μου κίνησε την περιέργεια να ενημερωθώ για την σημερινή στρατιωτική κατάσταση της χώρας. Τα στοιχεία που συνέλεξα, καθίσταται σαφές ότι δεν περιλαμβάνουν τις νέες παραγγελίες, ούτε την επιμήκυνση της στρατιωτικής θητείας.

Εκκινώντας από το προσωπικό, στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετούν 154.100 στρατεύσιμοι, εκ των οποίων 93.500 υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς, 39.500 στο Πολεμικό Ναυτικό και 21.500 στην Πολεμική Αεροπορία. Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι άνω του ημίσεως είναι επαγγελματίες, ακριβώς οι 87.800.

Στα εξοπλιστικά, η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει, μεταξύ άλλων, 232 μαχητικά αεροσκάφη, το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 13 φρεγάτες, 11 υποβρύχια και 18 ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, ενώ ο Στρατός Ξηράς διαθέτει 850 άρματα μάχης διαφορετικών τύπων Leopard και 88 επιθετικά ελικόπτερα.

Οι αντίστοιχοι αριθμοί του τουρκικού στρατού είναι υπερδιπλάσιοι (349.700) όσον αφορά στο προσωπικό, ενώ υπερτερούν στα μαχητικά αεροσκάφη (253), στις φρεγάτες (16), και στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα περίφημα Bayraktar ΤΒ2/S, τα οποία διεκρίθησαν στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τα στοιχεία είναι του 2019, και σαφώς πρόκειται να διαφοροποιηθούν επί τα βελτίω μετά την ψήφιση από την Βουλή του νέου εξοπλιστικού προγράμματος. Αξίζει να επισημανθεί η πληροφορία ότι η Τουρκία κατασκευάζει με συμπαραγωγές το 65% των εξοπλισμών της, εξάγοντας αρκετά από τα προϊόντα της σε πολλές χώρες, ενώ η Ελλάς εισάγει σχεδόν τα πάντα. Ακόμη και τα drones που διαθέτουμε, είναι μισθωμένα από το Ισραήλ έως το 2022. Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμύνης παρουσίασε αύξηση, από τα 3,4 δισ. το 2020, στα 5,5 δισ. το 2021, ενώ παραμένει σταθερή η υποχρέωσίς μας να δαπανούμε το 2% του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος (Α.Ε.Π.) για την Εθνική Άμυνα, σε σχέση με την συμμετοχή μας στο Ν.Α.Τ.Ο. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Α.Ε.Π. έχει συρρικνωθεί λόγω της πανδημίας, ήτοι κυμαίνεται γύρω στα 168 δισ., έναντι 242 δισ. το 2008. Τα 23, συνολικώς, εκατομμύρια που έχει διαθέσει έως σήμερα, ο Ιάκωβος Τσούνης στις «Άγιες», όπως τις αποκαλεί, Ένοπλες Δυνάμεις, μπορεί να φαντάζουν σαν σταγόνα στον ωκεανό, όμως δίνουν μία κατεύθυνση και σε άλλους δυνητικούς ευεργέτες.

Ο νέος «Αβέρωφ

Η είδησις μετεδώθη από την αρχαιοτέρα ημερησία εφημερίδα των Αθηνών, την «Εστία», την προηγούμενη Τρίτη. Το έντυπο που ίδρυσε ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης, το 1876, επέλεξε ο 95χρονος εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης για να κοινοποιήσει την επιθυμία του να διαθέσει το υπόλοιπο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ας μου επιτραπεί να παραθέσω ελάχιστα βιογραφικά στοιχεία για τον «Νέο Αβέρωφ», όπως χαρακτήρισε μερίς του Τύπου τον ευεργέτη του Ελληνικού Στρατού. Ο Ιάκωβος Τσούνης είναι ο νεώτερος βετεράνος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υπό την έννοια ότι σε ηλικία 16 ετών πλαστογράφησε την ταυτότητά τον και πολέμησε στην Αλβανία. Επίσης, είναι ο αντιστασιακός, κατά την διάρκεια της Κατοχής, που συνελήφθη, εφυλακίσθη και δραπέτευσε χωρίς να επαιτεί συντάξεις και αναγνώριση. Ορισμένοι αποδίδουν τον ηρωισμό του στο D.N.A. της καταγωγής του, αφού οι πρόγονοί του, Λιονταίοι και Πετμεζαίοι, πρωτοστάτησαν στην Παλιγγενεσία του 1821.

Θρυλείται ότι σημαντική είναι η προσφορά του σε αναξιοπαθούντες, πάντοτε σιωπηρώς και ανωνύμως. Με την επιστολή του στον διευθυντή της «Εστίας», Μανώλη Κοττάκη, ο σύγχρονος ευεργέτης εκφράζει με παραστατικό τρόπο την τελευταία του επιθυμία, «να φύγω ξυπόλητος από την ζωήν, όπως ξεκίνησα στην αρχήν... πεινώντας, της σταδιοδρομίας μου».

Επιπροσθέτως, δίνει και ένα πατριωτικό μήνυμα. «Με την πείρα τόσων ετών, σας λέω, έστω και αν ευρίσκομαι σε αυτή την προχωρημένη ηλικία: Οι ολιγώτεροι ας ξεκινήσουμε μία νέα πατρίδα. Ηνωμένοι, μπορούμε».

ΠΗΓΗ: ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 12/01/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Σε αυτό το καταντημα των Ενόπλων Δυνάμεων φταίει καθαρά το πολιτικό σύστημα, από την εποχή Σημίτη και μετά.Εποχες των παχέων αγελάδων,της μίζας,του χρηματιστηρίου ώσπου φτάσαμε στην χρεοκοπία.Μαζι και ο ελληνικός λαός που έλεγε οι Τούρκοι είναι φίλοι μας και δεν χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις.Τα κουμπαριλικια, τα ζεϊμπέκικα που μας τάιζαν οι ψευτοπολιτικοι. Απαξιώθηκε η αμυντική βιομηχανία, μειώθηκε η στρατιωτική θητεία με αποτέλεσμα να απογυμνωθουν οι μονάδες και να υπολειτουργούν, εφεδρεία ανεκπαιδευτη, παραγωγή λίγων στελεχων απο τις στρατιωτικές σχολές και άλλα πολλά ακόμα που έριχναν κατά πολύ το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή