Μοριοδότηση τρίτεκνων στην αναμενόμενη προκήρυξη για ΕΠΟΠ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Μοριοδότηση τρίτεκνων στην αναμενόμενη προκήρυξη για ΕΠΟΠ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής Άννα Ευθυμίου, προς Υπουργό Εθνικής Άμυνας - Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα «Μοριοδότηση τρίτεκνων στην προκήρυξη για ΕΠΟΠ – Μειωμένη στρατιωτική θητεία για παιδιά τρίτεκνων»

Ειδικότερα:

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Η δημογραφική κρίση στην Ελλάδα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς με το πέρασμα των χρόνων βαθαίνει και καθίσταται σε ένα φαινόμενο με πολλαπλές επιδράσεις τόσο στην κοινωνία, όσο και στην οικονομία. Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, η χώρα μας κατατάσσεται στην ομάδα των κρατών που θα σημειωθούν μειώσεις της τάξεως 21%-27% στον πληθυσμό, εκτιμώντας ότι το 2070 θα κατοικούν στην Ελλάδα μόλις 8,5 εκατ. άνθρωποι.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθυσμός της χώρας μας έχει εισέλθει σε φθίνουσα πορεία και ήδη μειώθηκε κατά 0,06%, αφού στις 1/1/2020 ο μόνιμος πληθυσμός εκτιμήθηκε στα 10.718.565 άτομα, όταν πριν από ένα χρόνο η καταμέτρηση πληθυσμού είχε δείξει 10.724.599 άτομα.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του δημογραφικού ζητήματος, η Κυβέρνηση λαμβάνει πρωτοβουλίες με γνώμονα την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, με αποφάσεις που στοχεύουν στη στήριξη και την επιβράβευση της δημιουργίας οικογένειας, όπως η θέσπιση του επιδόματος γέννας, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, η ενίσχυση της δωρεάν πρόσβασης στους παιδικούς σταθμούς, κα.

Στο πλαίσιο αυτό, προσμετράται η συνεισφορά των πολυμελών οικογενειών στην επίλυση του δημογραφικού ζητήματος, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τόσο οι πολύτεκνες, όσο και οι τρίτεκνες οικογένειες, για τις οποίες η Κυβέρνηση ορθώς λαμβάνει μέριμνα θεσπίζοντας ευνοϊκές διατάξεις, όπως η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής τους στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν εύλογο να εξεταστεί η συμπερίληψη της κατηγορίας των τρίτεκνων στη μοριοδότηση όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), στη σχετική προκήρυξη που αναμένεται να εκδοθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά την αύξηση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην επικείμενη Υπουργική Απόφαση η διατήρηση της μειωμένης θητείας κατά ένα μήνα για τα παιδιά των τρίτεκνων οικογενειών.

Ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία και επαφή με εκπροσώπους πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, οι οποίοι μου μεταφέρουν την αγωνία τους για την κάλυψη των αυξημένων βιοτικών αναγκών των νοικοκυριών τους, ιδίως αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Αν προτίθεστε να επανεξετάσετε τη συμπερίληψη της κατηγορίας των τρίτεκνων στη μοριοδότηση για τη συμμετοχή τους στην προκήρυξη για ΕΠΟΠ.

- Αν προτίθεστε να διατηρήσετε μειωμένο το χρόνο της στρατιωτικής θητείας κατά ένα μήνα για τους τρίτεκνους και στην επικείμενη Υπουργική Απόφαση που προβλέπει αύξηση του χρόνου στρατιωτικής θητείας.

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Οικονομικα κινητρα ΝΑΙ. Ολα τα αλλα ΟΧΙ. Γιατι διακρισεις; 'Η ολοι οι Ελληνες εχουν ισα δικαιωματα 'η......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διότι αγαπητέ ένα άλλο άρθρο (21) του συντάγματος που επικαλείσαι λέει 2. Πολύτεκνες οικογένειες... έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος ...5. O σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους. Και αν έχεις αμφιβολίες για την λέξη "Πολύτεκνες" διάβασε και την αποφάση του ΣτΕ 2733/2017 Γ΄Τμήμα (Προστασία τρίτεκνων οικογενειών και άρθρο 21 παρ.5 του Συντάγματος ) .Ημιμάθεια χειρότερη και από την αμάθεια...

      Διαγραφή
  2. Τελικά αυτή η προκήρυξη των ΕΠ.ΟΠ που είναι χάθηκε στο δρόμο????
    Από τέλος Δεκέμβρη που έλεγαν φτάσαμε τέλος Φλεβάρη...
    Μ αρέσει που το έτρεχαν κι όλας Γιατί έχουμε ανάγκες κόσμου.....
    Όλα υπολειτουργούν σε αυτή τη χώρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή