Το πρώτο «κύμα» των RAFALE F-3R της HAF: Κανείς αντίπαλος δεν θέλει να γνωρίσει…

Το πρώτο «κύμα» των RAFALE F-3R της HAF: Κανείς αντίπαλος δεν θέλει να γνωρίσει…

Αεροσκάφη RAFALE συμμετέχουν στην κοινή άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας, με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΑ

Η Πολεμική Αεροπορία μόλις πήρε το καινούριο της όπλο και γνωρίζει από τώρα ότι το «πρώτο κύμα» θα είναι αυτό που θα ξεπληρώσει ουσιαστικά την επένδυση στην άμυνα που κάνει το κράτος.

Από το πρώτο «κύμα» θα υπάρχει τεράστια ποιοτική διαφορά κατά αεροπορικών και κατά επίγειων στρατηγικών στόχων.

Το Γενικό Επιτελείο έχει αντιληφθεί πως υπάρχει πλέον ένας ξεχωριστός άσσος που η ηγεσία, εφόσον απαιτείται, σε συνδυασμό με την εμπειρία που θα χουν σε λίγο καιρό τα Ελληνικά «γεράκια», σίγουρα θα εκμεταλλευτεί με τον πιο ιδανικό τρόπο ώστε το μήνυμα της αποτρεπτικής ισχύος να είναι ιδιαίτερα σκληρό και σαφές.

Το μαχητικά RAFALE F-3R, είναι αυτό που θα πετά πρώτο και οι αεροπόροι του, θα χουν συγκεκριμένη αποστολή, την πλήρη διάλυση οποιασδήποτε δυνητικής εχθρικής αντίστασης. Και τα «γεράκια» ένα από τα πρώτα που θα μάθουν στη βάση του Μοντ Ντε Μαρσάν στη Γαλλία είναι ότι αυτή την αποστολή θα μπορούν να την εκτελέσουν από αποστάσεις ασφαλείας γι’ αυτούς, διότι κανείς δεν μπορεί καν να τους αγγίξει.

Η προσθήκη των RAFALE F-3R αλλάζει όλο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας και ιδίως σ’ ότι έχει να κάνει με τους μεγάλους σχηματισμούς (COMAO), διότι πλέον με το συγκεκριμένο μαχητικό επιτυγχάνεται όχι απλώς η υπεροχή, αλλά η αεροπορική κυριαρχία με περισσή άνεση μάλιστα σε σχέση με το παρελθόν.

Η ικανότητα πληγμάτων σε μεγάλες αποστάσεις είναι κάτι το οποίο χαροποιεί ή καλύτερα ενθουσιάζει τους αεροπόρους μιας και διπλασιάζεται η δύναμη πυρός σε σχέση με τα σήμερα στρατηγικά Mirage 2000.

Το RAFALE F-3R που είναι ο τύπος που θα φέρει το γαλανόλευκο εθνόσημο, είναι οπλισμένο με δυο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP.

Εύκολα άρα μπορεί να φανταστεί κανείς τι σημαίνει ένα πρώτο πλήγμα από έναν σχηματισμό τεσσάρων ή οκτώ μαχητικών, που το καθένα μεταφέρει από δυο τέτοιους πυραύλους. Από τη μια είναι η κατακόρυφη αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας , που προσφέρει στα χέρια των ιπταμένων τα πολύτιμα στρατηγικά όπλα κι από την άλλη πλευρά αποθαρρύνει οποιονδήποτε αντίπαλο, αφού γνωρίζει ήδη ότι θα δεχτεί ένα πανίσχυρο αεροπορικό ξαφνικό πρώτο πλήγμα.

Η φωλιά της Γαλλικής σχολής αναγεννάται…

Οι υπογραφές στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας φέρνουν όμως κι ένα ιδιαίτερο σπριντ σε Ελλάδα και Γαλλία αφού η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να στείλει άμεσα πλέον τα πρώτα «γεράκια» και τους μηχανικούς κι από την άλλη οι Γάλλοι πρέπει και να εκπαιδεύσουν στο νέο τύπο τους Έλληνες αλλά και να είναι on time στις παραδόσεις των πρώτων 6 αεροσκαφών εντός του 2021. Και έτσι θα ξεκινήσει ο «εμπλουτισμός» στη Γαλλική στρατηγική φωλιά της Τανάγρας.

Ο συνδυασμός RAFALE F-3R στην 332 Μοίρα «Γεράκι» και τα Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας «Θησέας», που γίνεται αγώνας δρόμου πλέον για την αύξηση της διαθεσιμότητας των αεροσκαφών, ύστερα και από την υπογραφή της FOS για τα ανταλλακτικά των Dash-5, διπλασιάζουν την αεροπορική «γροθιά» των Γαλλικών στρατηγικών όπλων, αεροσκάφη και όπλα που μόνο σε επίπεδο μελέτης εξομοιωτή έχουν γνωρίσει οι νευρικοί - παραβατικοί γείτονές μας.

Από το Mirage F-1 είχε ξεκινήσει η ανοδική πορεία προς την αεροπορική υπεροχή και πλέον ύστερα από 40 χρόνια το RAFALE έρχεται να συνεχίσει την παράδοση των απόρρητων όπλων της HAF απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις.

Η σταδιακή έλευση των RAFALE και η ταυτόχρονη αύξηση της διαθεσιμότητας των Mirage 2000-5 είναι ένα συστατικό στοιχείο που ξεχωρίζει αυτή τη στιγμή στην αεροπορική φαρέτρα η οποία έχει ραγδαία άνοδο.

Αυτά τα δεδομένα είναι που ξεχωρίζουν και οι Επιτελείς, τα έχουν μέσα στις σκέψεις τους και δεν έκρυβαν κατά τις υπογραφές την ικανοποίησή τους.

Ειδικά το αεροπορικό επιτελείο είχε κάθε λόγο να αισθάνεται δικαίωση, όπως και ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, που οργάνωσε τις ομάδες επίσπευσης των διαδικασιών οι οποίες ενίσχυσαν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις.


Οι Αρχηγοί της Πολεμικής Αεροπορίας, Ελλάδας και Γαλλίας εμφανώς ικανοποιημένοι από το σπριντ των πέντε μηνών για να υλοποιηθεί η έλευση των 18 Rafale στην Ελλάδα. Πηγή HELLAS JOURNAL

Οι κινήσεις αυτές που τάχθηκαν κατά της γραφειοκρατίας, ουσιαστικά κίνησαν τις διαδικασίες και η υλοποίηση εντός 5μήνου μοιάζει για τα Ελληνικά δεδομένα ως το σπάσιμο του φράγματος του ήχου κάνοντας τ’ αδύνατα δυνατά, για να φτάσει το υπουργείο να κυρώσει τη συμφωνία με τους Γάλλους την Δευτέρα.

Εμφανώς ικανοποιημένος και γιατί όχι σε ορισμένες στιγμές συγκινημένος, ήταν ο Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος όπως αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ θα συνεχίσει να κρατά το χειριστήριο της ΠΑ για τρίτο χρόνο.

Άλλωστε ο Πτέραρχος Μπλιούμης ήταν ο πρώτος που δοκίμασε τα RAFALE πριν τις υπογραφές και εκτός από αυτό το πρόγραμμα που κλείδωσε και πιστώνεται στη θητεία του ως Α/ΓΕΑ, έχει βάλει μπροστά κι άλλα project τα οποία ήδη τρέχουν κι έχουν έναν σκοπό την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας τόσο σε έξυπνα όπλα όσο και σε αεροπορικά μέσα…

Πάντως η σύμπτωση της ημερομηνίας των διερευνητικών με το κλείδωμα των RAFALE, θεωρητικά είναι τυχαία αλλά δεν παύει αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα να στέλνει το δικό του μήνυμα…


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Αυτα να τα πειτε στα παιδια και τα εγγονια σας οταν με χρεος 210% ΑΕΠ τα χρεωσανε αλλα 10 δισ συνολκα με φρεγατες.Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΝΕΕΙ .....ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή