F-35 μαζί με Rafale και Viper θέλει στο οπλοστάσιο της η Ελλάδα: Νέα πρόταση προς την κυβέρνηση Mπάιντεν

F-35 μαζί με Rafale και Viper θέλει στο οπλοστάσιο της η Ελλάδα: Νέα πρόταση προς την κυβέρνηση Mπάιντεν

του Κώστα Σαρικά

Ανοιχτό το ενδιαφέρον για το Stealth μαχητικό

Αποφασισμένη να επανέλθει δριμύτερη φέρεται να είναι η Αθήνα και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των Αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35 τους επόμενους μήνες. Παρά τις κλειστές πόρτες που βρήκε η Πολεμική Αεροπορία στο αίτημα που έκανε προς τις ΗΠΑ μόλις πριν από λίγους μήνες για απόκτηση από τους Αμερικανούς αριθμού μεταχειρισμένων αεροσκαφών Stealth το Ελληνικό ενδιαφέρον δεν έχει ατονήσει. Κάθε άλλο.

Το F-35 βρίσκεται μέσα στο σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας για τα επόμενα χρόνια και η Αθήνα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα πρόταση αυτή τη φορά στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Μπάιντεν ποντάροντας κυρίως στη διαφαινόμενη αλλαγή γραμμής των Αμερικανών προς την Άγκυρα όπως έχει φανεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι η Πολεμική Αεροπορία έως το 2025 θα ενισχυθεί με 40 καινούργια μαχητικά. Τα 18 από αυτά θα είναι τα Γαλλικά Rafale τα οποία θα ενισχύσουν το οπλοστάσιο της HAF μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Κατά συνέπεια η Πολεμική Αεροπορία σύμφωνα με τον σχεδιασμό της θα πρέπει να αποκτήσει μια ακόμη Μοίρα νέων μαχητικών και αυτά θα επιθυμούσε να είναι τα 5ης γενιάς Stealth F-35.

Έτσι μέσα στο 2021 αναμένεται νέα προσέγγιση των Αμερικανών και πρόταση για παραχώρηση μεταχειρισμένων μαχητικών F-35 με την Αθήνα να ελπίζει σε αλλαγή γραμμής από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και αναθεώρηση της απόφασης ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα των F-35 με βάση το χρονοδιάγραμμα πώλησης καινούργιων μαχητικών σε συμμαχικές χώρες. Χρονοδιάγραμμα το οποίο παραπέμπει στην καλύτερη περίπτωση πώληση F-35 στην Ελλάδα αρκετά έπειτα από το 2025.

Η Πολεμική Αεροπορία πάντως εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για το 5ης γενιάς μαχητικό με τους επιτελείς της HAF όχι απλά να οραματίζονται F-35 μαζί με Rafale και Viper πάνω από το Αιγαίο αλλά ήδη να έχουν σχεδιάσει το οπλοστάσιο υπολογίζοντας ότι αργά ή γρήγορα θα έχουν στη διάθεσή τους μία Μοίρα Stealth μαχητικών.

Οι πληροφορίες που έχουν ήδη συγκεντρώσει για τις δυνατότητες των F-35 αλλά και η εμπειρία που έχουν από τη συνεκπαίδευση με τα Stealth μαχητικά τόσο στον «ΗΝΙΟΧΟ» όπου έλαβαν μέρος Ιταλικά αεροσκάφη όσο και στο Ισραήλ με F-35 της Israeli Air Force τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι με τα F-35 η HAF γίνεται η ισχυρότερη πολεμική αεροπορία της Ευρώπης. Και ξεφεύγει μακράν στη σύγκριση με την TuAF. Για την ακρίβεια όπως αναφέρουν τα Ελληνικά «γεράκια» σε αυτή την περίπτωση δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης.

Στην περίπτωση που η HAF αποκτήσει πριν από τους γείτονες το Stealth μαχητικό θα διαθέτει στο οπλοστάσιό της δύο αεροσκάφη-τα F-35 και τα Rafale- τα οποία θα απέχουν κατά πολύ σε δυνατότητες από τα Τουρκικά F-16 τα οποία μάλιστα με τεράστια δυσκολία θα μπορούν καν να αντιμετωπίσουν καν τα 84 Ελληνικά F-16 Viper.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ντένης Πλέσσας: Η Ελλάδα θα αποκτήσει σε πρώτη φάση 18 έως 24 F-35

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια