«Φορτώνεται» με «Exocet» o «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ»-Οι «αστακοί» του Στόλου και ο ρόλος τους στην Ελληνοτουρκική κρίση

του Κώστα Σαρικά

Οι αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το Newpost δείχνουν τις πυρετώδεις προσπάθειες τόσο των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού όσο και των εργαζομένων στα ναυπηγεία της Ελευσίνας να θέσουν σε πλήρη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα την έκτη πυραυλάκατο SUPER VITA της δύναμης Ταχέων Σκαφών. Πρόκειται για την πυραυλάκατο «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» η οποία παραδόθηκε στο Στόλο το καλοκαίρι ωστόσο εκκρεμούσε η τοποθέτηση του πιο ισχυρού οπλικού συστήματος του πλοίου. Των «φονικών» πυραύλων επιφανείας «Exocet» και μάλιστα των block 3 με το τρομακτικό βεληνεκές που αγγίζει τα 180 χλμ αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες στοχοποίησης τόσο απέναντι σε πλοία επιφανείας όσο και σε χερσαίους στόχους.

Όλες οι δοκιμές στον «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ» έχουν πραγματοποιηθεί με πλήρη επιτυχία και η τοποθέτηση των «Exocet» σημαίνει ότι η πυραυλάκατος είναι πανέτοιμη να αναλάβει άμεσα επιχειρησιακές αποστολές σύμφωνα με τις διαταγές του Αρχηγείου Στόλου. Σε φάση δοκιμών βρίσκεται και η έβδομη SUPER VITA, η πυραυλάκατος «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» η οποία τους επόμενους μήνες θα εξοπλιστεί και αυτή με τους Γαλλικούς «Exocet» και θα παραδοθεί στη δύναμη Ταχέων Σκαφών.

Έτσι το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει επτά πανίσχυρα πλοία κατευθυνόμενων βλημάτων, επτά «μικρές φρεγάτες» δηλαδή αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μικρά μεν πλοία αλλά με βαρύ οπλισμό. Εκτός των «Exocet» διαθέτουν πυροβόλα αλλά και σύστημα RAM εγγύς προστασίας CIWS (Close In Weapon System).

Η πρόσφατη Ελληνοτουρκική κρίση μεγάλης διάρκειας έδωσε την ευκαιρία στα πληρώματα των Ταχέων Σκαφών Κατευθυνόμενων Βλημάτων να «μετρήσουν» τις δυνατότητές τους απέναντι στον Τουρκικό στόλο αλλά και στους επιτελείς να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των μικρών «αστακών» του Στόλου τόσο στο περιβάλλον του Αιγαίου όσο όμως και στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα εκατοντάδες νησιά του Αρχιπελάγους έως τις μικρότερες νησίδες για τις πυραυλακάτους του Στόλου αποτελούν τις «φωλιές» στις οποίες θα κρυφτούν και θα περιμένουν εντολές για να εξαπολύσουν τα φονικά τους βλήματα. Κάθε βράχος στο Αιγαίο είναι και μια «πολεμίστρα» για τα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων αναφέρουν με έμφαση τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Βράχοι απρόσιτοι τόσο στα Τουρκικά πλοία αλλά ακόμα και στα εναέρια μέσα των γειτόνων.

Όλους αυτούς τους μήνες τα πληρώματα των Ελληνικών πυραυλακάτων εκπαιδεύτηκαν όσο ποτέ άλλοτε σε πραγματικές συνθήκες κρίσης και εφάρμοσαν όλα τα σχέδια που προβλέπονται σε τέτοιες καταστάσεις. Και μάλιστα οι επιτελείς τα προσαρμόζουν στα νέα δεδομένα μελετώντας την ανάπτυξη του Τουρκικού στόλου με βάση όλα τα ενδεχόμενα σενάρια.

Η κρίση έδειξε ότι οι Ελληνικές πυραυλάκατοι πόσο μάλλον οι «SUPER VITA» με τον βαρύ οπλισμό τους, τη δυνατότητα αυτοπροστασίας και τις μεγάλες ταχύτητες που αναπτύσσουν οι οποίες αγγίζουν ακόμα και τα 35 μίλια αποτελούν ένα από τα ισχυρά «χαρτιά» του Ελληνικού Στόλου μαζί με τα υποβρύχια κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ». Και όχι μόνο στο «κλειστό» Αιγαίο όπου τα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων αποκτούν μεγάλο πλεονέκτημα με κάλυψη τα Ελληνικά νησιά έναντι του Τουρκικού στόλου αλλά και στην ανοιχτή θάλασσα όπου οι επιτελείς έχουν και για εκεί καταστρώσει και δοκιμάσει ειδικά σχέδια για ενεργή εμπλοκή των πυραυλακάτων σε επιχειρήσεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια