Συνταξιούχοι Δημοσίου-Απόστρατοι: Νέα καθυστέρηση για τα αναδρομικά-Πότε θα κριθούν

Συνταξιούχοι Δημοσίου-Απόστρατοι: Νέα καθυστέρηση για τα αναδρομικά-Πότε θα κριθούν

Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού θα κριθεί η τύχη των αναδρομικών-Με πιλοτική δίκη τον Μάρτιο-Συζητήθηκε η 1 εκ των 4 υποθέσεων

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κρίνει οριστικά, όπως όλα δείχνουν, το μείζον θέμα των αναδρομικών για τις περικοπές που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι του Δημοσίου-απόστρατοι.

Οι δικαστές του ανώτατου δημοσιονομικού Δικαστηρίου είναι εκείνοι, οι οποίοι μέσα στους επόμενους μήνες, με τη δική τους απόφαση θα κληθούν να οριοθετήσουν τις δικαστικές διεκδικήσεις που αφορούν τη συγκεκριμένη ομάδα των συνταξιούχων, χωρίς να δεσμεύονται από οποιαδήποτε ενδεχόμενη απόφαση καταλήξει το Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στο Δ΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου συζητήθηκε μια εκ των τεσσάρων υποθέσεων για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου που ήταν προγραμματισμένες για χθες (14/01/2021). Και αυτό γιατί, στις υπόλοιπες υποθέσεις ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου δεν προσκόμισε δήλωση ότι συναινεί να δικαστούν οι υποθέσεις χωρίς ακροαματική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για να συζητηθεί μια υπόθεση με την μέθοδο των δηλώσεων (δηλαδή, χωρίς αγορεύσεις, κ.λπ.) πρέπει όλα τα διάδικα μέρη να συναινέσουν. Κατόπιν αυτών, οι υποθέσεις αναβλήθηκαν για τις 11 Μαρτίου 2021.

Λόγω των μέτρων για τον κορωνοιο, η υπόθεση δε συζητήθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο. Οι συνήγοροι κατέθεσαν δηλώσεις ότι συναινούν να διεξαχθεί η δίκη, χωρίς να αγορεύσουν, δηλαδή χωρίς να αναπτύξουν τη νομική επιχειρηματολογία τους.

Πάντως, η υπόθεση αυτή των συνταξιούχων που απασχόλησε το Ε.Σ. έχει το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4700/2020.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ε.Σ. έχουν προσφύγει απόστρατοι, πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ. και εκκρεμούν στο εν λόγω Τμήμα προς εκδίκαση περίπου 70.000 ανάλογες ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες).

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έως το περασμένο έτος.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι τέως πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι κ.λπ., απόστρατοι, ζητούν δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία αφορούν την χρονική περίοδο 2011 έως 2020.

Όλοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω μείζονος σημασίας, οι τέσσερις αυτές υποθέσεις θα παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 15/01/2021

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Πάλι καθυστέρηση!!!!!
    Το Ελεγκτικό Συνέδριο καθυστερεί πάρα πολύ και εάν επιτέλους εκδικάσει υποθέσεις και μας δικαιώσει, το Ελληνικό Κράτος δεν μας αποζημειώνει περιμένοντας να...πεθάνουμε!!!
    Έχω υπόθεση στο Ε.Σ από το 2003, δικάσθηκε το 2007, έκανα αγωγή, ξαναδικάσθηκε το 2013, εκδόθηκε η απόφαση που με δικαιώνει το 2016 με συγκεκριμένο (μικρό) ποσό, έστειλε το Ε.Σ στο ΓΛΚ την εντολή το 2017 και από τότε Ακόμα περιμένω!!!! Πόσα χρόνια; Θα πάμε στα 18!!!!!! Πόσο θα ζήσουμε ακόμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εεε κάλα τώρα..κάθε χρονιά copy paste τήs προηγούμενηs .ανακοινώσειs ,πίνακεs,δικαιούμενα ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΕ στα πρωτοσέλιδα ......από Ιανουάριο σέ Μάρτιο σέ Ιούλιο.καθυστερήσειs καί πάει λέγονταs..........ενστάσειs κόντρα ενστάσειs ,αγωγέs κοκ..kαί ζήσαν αυτοί καλά και μείs στ......@@@@@@ τούs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΜΦΩΝΩ και επαυξανω με τους προλαλησαντες. Υγεία να εχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή