«Πεντάγωνο»: Οι άγνωστες διαπραγματεύσεις με την Παρλί (ΓΡΑΦΗΜΑ)

«Πεντάγωνο»: Οι άγνωστες διαπραγματεύσεις με την Παρλί (ΓΡΑΦΗΜΑ)

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΡΛΙ, Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ RAFALE ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ «CHARLES DE GAULLE» ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ - lsblav@gmail.com

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, ήλθε (για τις υπογραφές της αποκτήσεως των 18 Rafale, είδε (τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο) και απήλθε, αφήνοντας πολλές προσδοκίες για το μέλλον των αμυντικών -και όχι μόνο-σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ας δούμε, όμως, τι προκύπτει από την παρουσία της κ. Παρλί στην Αθήνα στις 25 Ιανουαρίου και τι παρακαταθήκες αφήνει για το μέλλον.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, θα φτάσουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, στο πλαίσιο της αποστολής που οι Γάλλοι ονομάζουν «Skyros», τέσσερα μαχητικά Rafale, δύο μεταφορικά αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών Α400Μ Atlas, που θα μεταφέρουν προσωπικό και υλικό, καθώς και ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, τάνκερ-μεταφορικό Airbus Α330ΜΤΤ Phoenix, μαζί με 170 άτομα προσωπικό. Η εντυπωσιακή αυτή δύναμη θα μετασταθμεύσει στην Τανάγρα επί ένα 10ήμερο περίπου, προερχόμενη από το Τζιμπουτί, προκειμένου να συνεκπαιδευτεί με πιλότους και τεχνικούς της Π.Α. από διάφορες Μοίρες.

Το διάστημα τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου, στο πλαίσιο της αποστολής του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με την Ομάδα Μάχης που το συνοδεύει για την προστασία του, θα ενταχθεί σε αυτήν και μία ελληνική φρεγάτα για όσο διάστημα αυτό θα επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή του στρατηγικού μας ενδιαφέροντος, όπως τόνισε η κ. Παρλί σε δηλώσεις της μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Στις 12-22 Απριλίου, η Γαλλία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στη διεθνή αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος», που διοργανώνεται στην Ελλάδα με επίκεντρο το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Ανδραβίδα, σχεδιάζεται από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και συντονίζεται από το ΓΕΕΘΑ, με συνολικά 12 μαχητικά αεροσκάφη (4 Mirage-2000 και 8 Rafale), που θα συνεκπαιδευτούν στο πλευρό αεροπορικών δυνάμεων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ. ΗΑΕ και Ιταλία. Να προσθέσουμε, επίσης, ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα αναχωρήσει για το Μοντ ντε Μαρσάν της Γαλλίας και την εκεί ομώνυμη αεροπορική βάση της Γαλλικής Αεροπορίας, που είναι το εκπαιδευτικό κέντρο των Rafale, η πρώτη ομάδα 4 πιλότων της Π.Α. προκειμένου να εκπαιδευτούν στο νέο μαχητικό ως εκπαιδευτές εκπαιδευτών και δοκιμαστές του αεροσκάφους (οι πιλότοι), ώστε επιστρέφοντας να μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως την εν Ελλάδι εκπαίδευση των υπόλοιπων συναδέλφων τους με τα πρώτα αεροσκάφη που αναμένονται τον Ιούνιο - Ιούλιο του τρέχοντος έτους (σ.σ.: Θα ακολουθήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία και άλλοι 4 πιλότοι και 12 τεχνικοί).


Ο ΣΤΟΧΟΣ

Τι περιμένουμε στο εγγύς και το απώτερο μέλλον στην ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία:

Σύμφωνα με δηλώσεις αμφοτέρων των πλευρών, απώτερος αντικειμενικός στόχος είναι η επίτευξη μιας στρατηγικής αμυντικής συμφωνίας αμοιβαιότητος. Προς αυτό στοχεύουν και οι δύο πλευρές και προς αυτό το σημείο συζητούν. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να έχει επιλυθεί προηγουμένως το θέμα με το μείζον εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού μας Ναυτικού, αυτό της προσκτήσεως 4 νέων σύγχρονων φρεγατών, Επιχειρησιακές αποστολές, στρατιωτικές ασκήσεις, συνεκπαίδευση και στο βάθος φρεγάτες όπου η Γαλλία παίζει πολύ δυνατά με τις Belharra

Τη Δευτέρα η κ. Παρλί δεν έφερε μαζί της κάποια νέα, βελτιωμένη (αντιπρόταση των Γάλλων, ενέταξε όμως επισήμως στο γαλλικό «οπλοστάσιο», όπως δήλωσε, τη θέση ότι αριθμός φρεγατών μπορεί να κατασκευαστεί στην Ελλάδα από ελληνικά ναυπηγεία, κάτι βεβαίως που ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας. Θυμίζουμε ότι πολύ πρόσφατα, στη συζήτηση στη Βουλή για την επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ν.μ., ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι το πρόγραμμα των φρεγατών θα τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Το ίδιο επανέλαβε στις 26 Ιανουαρίου και ο ΥΕΘΑ, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, προσθέτοντας: «Αυτήν τη στιγμή έχουμε το ευχάριστο, αν θέλετε, πρόβλημα να πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ πολλών προτάσεων. Έχουμε πέντε προτάσεις μεταξύ άλλων, αλλά και τη γαλλική, που θα έρθει. Έχουμε ήδη τη γερμανική, την ισπανική, την αμερικανική, την ολλανδική και τη βρετανική. Εμείς θέλουμε μια πρόταση-πακέτο. Εκτός από τη ναυπήγηση των 4 πλοίων, που θα είναι φρεγάτες νέου τύπου, να εξασφαλίσουμε ότι κάποια από αυτά θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, με εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας. Και μέχρι να ναυπηγηθούν, κάτι που θα πάρει 6-7 χρόνια, θα μας δώσουν εκείνοι που τελικά θα πάρουν τη δουλειά τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση. Δηλαδή, δύο μεταχειρισμένα πλοία, αλλά σε καλή κατάσταση, ενδεχομένως αναβαθμισμένα. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις».

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά και όσο η κλεψύδρα τελειώνει όλες οι πλευρές αρχίζουν να αποκαλύπτουν τα «χαρτιά» τους. Και ασφαλώς στο παιχνίδι αυτό η Γαλλία, πέραν των ΗΠΑ, διαθέτει πολύ ισχυρά «χαρτιά» επιχειρησιακά, πολιτικά και οικονομικά.

Άλλωστε, κάτι τέτοιο είχε τονίσει, εμμέσως πλην σαφώς, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μίλησε για «νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών» και για «νέες ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία». «Αυτή η αγορά αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής, σύμφωνα με το οποίο η άμυνά μας είναι ένας “δίδυμος” πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής. Άλλωστε, η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως, ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος μεν στα Rafale, αλλά εννοώντας ασφαλώς και το πρόγραμμα των φρεγατών.

ΤΟ F-35

Επίσης, στην ίδια συνέντευξή του στον Alpha ο ΥΕΘΑ άφησε ανοικτό το παράθυρο της αποκτήσεως επιπρόσθετου αριθμού στο μέλλον, ενώ θεώρησε δεδομένο πως κάποια στιγμή θα προχωρήσουμε και στην απόκτηση ενός μαχητικού πέμπτης γενιάς, όπως το F-35. «Το μεγάλο μας σχέδιο της Δομής Δυνάμεων προβλέπει ότι σε βάθος χρόνου θα αποκτηθούν 40 καινούργια μαχητικά αεροσκάφη. Πήραμε έως τώρα τα 18. Αργά ή γρήγορα, θα συζητηθεί και η αγορά των F-35. Δεν είναι της παρούσης, αλλά θα πάμε σε αεροσκάφη 5ης γενιάς και το βασικό αεροσκάφος σε τέτοιο επίπεδο -εντός ΝΑΤΟ- αυτήν τη στιγμή είναι το F-35», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 30/01/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια