Τι γίνεται με την ενίσχυση ΕΔ-Γιατί αργούν οι προσλήψεις ΕΠΟΠ-ΟΒΑ

Γράφει ο Ευγένιος Παπάζογλου

Μπήκε ο καινούργιος χρόνος και δεν βλέπουν ακόμα οι στρατιωτικοί τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων να υλοποιούνται. Τουλάχιστον όχι στο σύνολό τους, αφού κάποιες όντως έχουν δρομολογηθεί. Όμως ερωτηματικά δημιουργούνται επειδή παρά την έντονη δοκιμασία που πέρασε η χώρα κυρίως το τετράμηνο Αυγούστου - Νοεμβρίου πέρυσι, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, κάθε άλλο παρά δείχνουν να βιάζονται οι κυβερνητικοί.

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε προσλήψεις προσωπικού διαφόρων κατηγοριών. Το ζητούσε η στρατιωτική ηγεσία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο από τη Θεσσαλονίκη. Από εκεί έδωσε την έγκρισή του για αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των ενόπλων δυνάμεων, τη πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) αλλά και την αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Τι από όλα αυτά έχει γίνει; Μέχρι σήμερα τίποτα. Η αύξηση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών, θα γίνει από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Δηλαδή από το φθινόπωρο του 2021. Μέχρι τότε, πολλά μπορεί να αλλάξουν. Δεν είναι λοιπόν ακόμα κάτι δεδομένο αυτό και πολύ περισσότερο δε πρέπει να θεωρείται εξασφαλισμένο ότι θα ισχύσει για τα επόμενα πέντε χρόνια που έχει ζητήσει η στρατιωτική ηγεσία.

Για τις προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ, πάλι υπάρχουν καθυστερήσεις. Ο διαγωνισμός των ΕΠΟΠ δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα. Παρά τη γενικότερη πίεση που υπάρχει, επειδή θεωρείται κίνηση που μπορεί να αποδώσει σε σχετικά γρήγορο χρόνο αποτελέσματα, ενισχύοντας με επαγγελματικό προσωπικό τα χαμηλότερα κλιμάκια του στρατεύματος, δηλαδή τον όγκο του προσωπικού που αναλαμβάνει να λάβει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις. Γιατί εδώ πάσχει σήμερα, κυρίως ο στρατός ξηράς. Έλλειψη ανδρών για την εκτέλεση του καθημερινού προγράμματος εκπαίδευσης αλλά και των άλλων εργασιών που αναλαμβάνονται καθημερινά και έχουν σχέση με τη λειτουργία των μονάδων, τα μέτρα ασφαλείας ή τις εργασίες για διάφορα αμυντικά έργα της μεθορίου.

Το ενδιαφέρον των νέων για τις 1.600 θέσεις των ΕΠΟΠ είναι μεγάλο, αφού για αρκετά χρόνια οι διαδικασίες έχουν παγώσει και δε γίνονταν προσλήψεις. Επίσης, το γεγονός ότι επιτρέπεται πλέον και στους ΟΒΑ να δηλώσουν υποψηφιότητα για να εξελιχθούν σε ΕΠΟΠ, είναι ακόμη ένα κίνητρο προς τη θετική κατεύθυνση. Ενώ όμως η προσέλευση είναι δεδομένη, η κυβέρνηση καθυστερεί.

Καθυστερεί φυσικά περισσότερο από όλα, η αύξηση της θητείας. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνει αύξηση θητείας κατά τρεις μήνες. Είναι το ελάχιστο που ζητούσαν οι Στρατηγοί εδώ και χρόνια. Πέρασαν τέσσερις μήνες από τότε που το εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και έκτοτε επικρατεί σιγή ιχθύος. Καμιά απολύτως αναφορά, από κανέναν. Το ζήτημα αγνοείται.

Πληροφορίες φέρουν όλα αυτά τα ζητήματα να κολλάνε στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται να είναι ο κύριος αρνητής και υπεύθυνος των καθυστερήσεων στην κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών της Χώρας.

ΠΗΓΗ: Ε.Ω. 11/01/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια