Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο ν.4766/2021 για απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο ν.4766/2021 για απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale

Εντός του 2021 η παραλαβή των έξι πρώτων ετοιμοπόλεμων αεροσκαφών

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 8/Α/15-1-2021 ο Νόμος 4766/2021 με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλες οι σχετικές συμβάσεις απόκτησης των 6 καινούργιων και των 12 μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία και προμήθειας των νέων όπλων που θα φέρουν καθώς και της υποστήριξής τους.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, με ευρεία πλειοψηφία από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση. Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, με διαφορετικό σκεπτικό το κάθε ένα, καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Ο Νόμος περιλαμβάνει τα σχέδια τριών (3) συμβάσεων, μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και των μνημονευόμενων κατασκευαστριών εταιρειών, σχετικά με: i) την προμήθεια έξι καινούριων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών (Α/Φ) τύπου «RAFALE» και συναφών ειδών και υπηρεσιών, ii) την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών αυτών και iii) την προμήθεια εξοπλισμού (όπλων) των προαναφερόμενων αεροσκαφών, τη συντήρηση-τροποποίηση όπλων των Α/Φ τύπου «Μ 2000/5» για χρήση από τα ανωτέρω αεροσκάφη και για συναφείς υπηρεσίες.

Επιπλέον παρέχεται στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικού Εξοπλισμού και Επενδύσεων (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ) η εξουσιοδότηση να υπογράψει τις ανωτέρω εγκεκριμένες συμβάσεις, καθώς και κάθε σύμβαση με την οποία τροποποιούνται.

Η ισχύς των εγκεκριμένων συμβάσεων αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής τους από τα συμβαλλόμενα μέρη, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ειδικότερα καθορίζονται σε αυτές.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ν.Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου, "από το ερχόμενο καλοκαίρι και για τα επόμενα δύο χρόνια δεκαοχτώ «υπερηχητικές ριπές ανέμου» -αυτή είναι η μετάφραση του Rafale στην ελληνική γλώσσα- με ελληνικά διακριτικά στα φτερά και Έλληνες ιπταμένους Πολεμικής Αεροπορίας στο χειριστήριο, θα έρθουν και θα πετάξουν στον εθνικό εναέριο χώρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και θα σκεπάσουν ακόμα πληρέστερα, μαζί με τον υπόλοιπο στόλο των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, το Αιγαίο με τα φτερά τους και τα όπλα τους".

Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό ΦΕΚ:


ΠΗΓΗ: e-nomothesia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια