Τα Rafale που τρομάζουν την Τουρκία: Το εξοπλιστικό πρόγραμμα ΕΔ βάζει φρένο στα όνειρα της Άγκυρας

Τα Rafale που τρομάζουν την Τουρκία: Το εξοπλιστικό πρόγραμμα ΕΔ βάζει φρένο στα όνειρα της Άγκυρας

του Κώστα Σαρικά

Ξεκάθαρη η υπεροχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας εκνευρίζει την Άγκυρα

Η νευρική αντίδραση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ από τη Λιβύη για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας καταδεικνύει ότι η Αθήνα βρίσκεται στο σωστό δρόμο όπως εκτιμάται από το Ελληνικό επιτελείο. Άλλωστε, η Άγκυρα έχει αποδείξει ότι το μόνο φρένο που μπορεί να μπει στην επιθετική πολιτική της στην περιοχή και στις παράλογες αξιώσεις της είναι η αποφασιστικότητα σε συνδυασμό με την ισχύ ξεκαθαρίζουν με έμφαση στρατιωτικές πηγές.

Η μεγάλη συμφωνία για την απόκτηση των 18 Γαλλικών μαχητικών Rafale όπως γνωρίζει η Άγκυρα αποτελεί απλά το πρώτο βήμα στην προσπάθεια για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που μια σειρά από άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα προγράμματα είτε απόκτησης οπλικών συστημάτων, είτε συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης ήδη υφιστάμενων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ταυτόχρονα, η απόφαση για ενίσχυση και του έμψυχου δυναμικού των ΕΔ με προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ, αλλά και η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές δίνουν το στίγμα ότι η Αθήνα δεν μένει στα λόγια αλλά προχωρά σε στοχευμένες και άμεσες ενέργειες.

Όλες οι αναλύσεις που γίνονται για την εικόνα τα επόμενα χρόνια πάνω από το Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο συγκλίνουν ότι με την απόκτηση των Rafale, την αναβάθμιση των 84 F-16 block 52+ adv σε Viper, τον εκσυγχρονισμό των 83 F-16 block50 σε block 52+, τη συντήρηση των 24 Mirage 2000-5 και το σύνολο του αεροπορικού στόλου σε πλήρη ετοιμότητα δίνουν στην Πολεμική Αεροπορία ξεκάθαρη εναέρια υπεροχή απέναντι στους γείτονες.

Η Τουρκική αεροπορία «εκδιώχθηκε» από το πρόγραμμα του F-35, αντιμετωπίζει σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και την καθημερινή εικόνα στο Αιγαίο σοβαρά προβλήματα σε διαθεσιμότητες και φυσικά δέχτηκε ανεπανόρθωτο πλήγμα μετά το πραξικόπημα με την καρατόμηση χιλιάδων στελεχών της μεταξύ των οποίων εκατοντάδων ιπτάμενων.

Οι γείτονες κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα έχουν αντιληφθεί ότι η διαφορά της TuAF με την HAF όχι απλά υπάρχει αλλά και αυξάνεται κάτι που αποδεικνύεται και στην πράξη. Οι «αόρατες» πτήσεις Ελληνικών Comao στην Κύπρο, οι βαριές «ήττες» στην καθημερινή «μάχη» του Αιγαίου και στις εμπλοκές με τα Ελληνικά «γεράκια», αλλά και οι αριθμοί των μαχητικών που απογειώνουν οι δύο αεροπορίες δείχνουν ότι η Πολεμική Αεροπορία κυριαρχεί. Σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα από 100 μαχητικά της HAF μπορεί να πετούν καθημερινά ενώ πάντα τα Ελληνικά «φτερά» έχουν το αριθμητικό πλεονέκτημα, όταν η ένταση χτυπά «κόκκινο».

Ο Χουλουσί Ακάρ θυμήθηκε την οικονομία της χώρας μας, τον μέσο Έλληνα πολίτη και τη μείωση στο φαγητό του και στον μισθό του την ώρα που η Άγκυρα απειλεί Ελληνικά νησιά και κυριαρχικά δικαιώματα με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων να εμπιστεύεται τις Ένοπλες Δυνάμεις ως παράγοντα επιβολής της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνδυασμό με την αποφασιστική στάση που τήρησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης από τον περασμένο Φεβρουάριο στον Έβρο και στη συνέχεια στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται ότι αρχικά αιφνιδίασε και πλέον ενοχλεί ξεκάθαρα την Άγκυρα. Όπως και οι συμμαχίες της Αθήνας στην περιοχή απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα.

Με το φιλόδοξο όνειρο της «γαλάζιας πατρίδας» να δείχνει πλέον ακατόρθωτο την ώρα που η Αθήνα πέρα από τη διπλωματική ισχύ επενδύει και στη στρατιωτική έναντι της πολιτικής των κανονιοφόρων που ακολουθεί σταθερά εδώ και δεκαετίες η Άγκυρα.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια