«Απότομη προσγείωση» για τα F35 στην Ελλάδα-Τι κρύβει η δήλωση Τζέφρι Πάιατ

«Απότομη προσγείωση» για τα F35 στην Ελλάδα-Τι κρύβει η δήλωση Τζέφρι Πάιατ

Τι κρύβει η δήλωση Τζέφρι Πάιατ για τα F-35. Γιατί στην Αμερικανική Πρεσβεία νοιάζονται περισσότερο για τα προγράμματα της Πολεμικού Ναυτικού παρά για τα F-35. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που το Δημόσιο Ταμείο «δεν έχει σάλιο» και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τα Rafale.

Γράφει ο Δήμος Βερύκιος

Οι «αγορές του αιώνα», όπως είναι τα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα, δεν γίνονται μέσω εξαγγελιών από τους πρέσβεις των ξένων χωρών και ούτε χωρίς να δοθεί το «πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομίας ότι μπορεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή τους.

Η παραπάνω διπλή παρατήρηση είναι αναγκαία μετά την χτεσινή δήλωση του Αμερικάνου πρέσβη Τζέφρι Πάιατ για πιθανή αγορά F-35 από την Ελλάδα.

Είναι λογικό ο αμερικανός διπλωμάτης να επιδιώκει την προώθηση στην Ελλάδα των οπλικών συστημάτων που παράγει η χώρα του έναντι των ευρωπαϊκών και πολύ περισσότερο έναντι των ρωσικών.

Ωστόσο η παρέμβασή του με την δήλωση που έκανε τη Δευτέρα για την πιθανή προμήθεια F-35 από την Ελλάδα επιδέχεται πολλαπλής ερμηνείας:

1) Ο αμερικανός πρέσβης επιχειρεί να προκαταλάβει την απόφαση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για την επιλογή του επόμενου τύπου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς που θα χρησιμοποιεί τα επόμενα τριάντα χρόνια!

2) Η παρέμβαση Πάιατ για τα F-35 γίνεται καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη η εξπρές διαδικασία προμήθειας των Γαλλικών RAFALE.

3) Ο αμερικανός πρέσβης ναι μεν παρεμβαίνει υπέρ των F-35 αλλά με τέτοιο τρόπο που να υποδηλώνει ότι πριν την επιλογή του F-35 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 viper που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία άμυνας και ασφάλειας με την Ελλάδα και εργαζόμαστε καθημερινά για να την περαιτέρω ενίσχυσή της, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής απόκτησης των F-35 στην Ελλάδα. Ο δρόμος για την απόκτηση των F-35 είναι μια πολυετής διαδικασία που θα βασίζεται φυσικά στις επιτυχίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Viper της Ελλάδας».

Ωστόσο στην παρούσα φάση η εδώ αμερικανική πρεσβεία ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στα εξοπλιστικά προγράμματα του ναυτικού μέσω ενός επενδυτικού πακέτου αμερικανικών κεφαλαίων που διερευνά εάν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να επενδύσει στον εδώ ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Φιλόδοξο σχέδιο αλλά ιδιαιτέρως δύσκολο ως προς την υλοποίηση του καθώς οι αμερικανικοί εκτιμητές (fund) που μελετούν τους προϋπολογισμούς των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας δεν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επένδυση θα είναι συμφέρουσα καθότι βρίσκουν κρυφά χρέη και «σκελετούς» στις ντουλάπες των δυο ναυπηγείων.

Η διείσδυση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανία στα ναυπηγεία της Ελλάδας και στα εξοπλιστικά προγράμματα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, παραμένει στην κορυφή του ενδιαφέροντος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Βεβαίως ο λαός μας λέει ότι: «Με τα λόγια χτίζεις ανώγια και κατώγια».

Η Ελλάδα δεν είναι σε οικονομική θέση να αγοράζει ταυτόχρονα και γαλλικά μαχητικά Rafale, και αμερικανικά F-16 και F-35 και φρεγάτες.

Γι αυτό όπου ακούς για πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι...


ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. ΟΟ καθενας με τον πονο του Φιανεται καποιοι ζουν στον κοσμο τους δεν καταλαβαν κριση.
    Ποιοσ πληρωνει τα ΡΑΦΑΛ ? ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ την αναβαθμιση F16 ?
    Ολα αυτα οταν >Εξώδικο απέστειλαν, η ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΕΑΑΣ), η ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΕΑΑΑ) και η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΠΟΑΣΑ), προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, τον Υπουργό Οικονομικών και στον e-ΕΦΚΑ, ζητώντας να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που εξέδωσε το ΣτΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τίποτα δεν κρύβει, ούτε προσπαθεί κάποιος να κρύψει κάτι. Είναι ακριβώς αυτό που ορθώς επισήμαναν τις προηγούμενες ημέρες κάποιοι σοβαροί αμυντικοί αναλυτές (Φίλης, Μάζης, Συρίγος, Καλεντερίδης κ.α.), αλλά κάποιοι άλλοι επέμεναν στο χιλιοπαιγμένο έργο "βάρα νομή δεκανέα", και έχει ο Θεός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή