«Θωράκιση» της Χώρας με υπερόπλα: Συμμετοχή στα F-35-Συμφωνία Δεκ. για RAFALE-Οι 4+1 επιλογές για Φρεγάτες (ΓΡΑΦΗΜΑ)

«Θωράκιση» της Χώρας με υπερόπλα: Συμμετοχή στα F-35-Συμφωνία Δεκ. για RAFALE-Οι 4+1 επιλογές για Φρεγάτες (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ισχυροποίηση της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει ρόλο «αποσταθεροποιητή» της περιοχής

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ - lsblav@gmail.com

Σε συγκεκριμένα, μελετημένα βήματα και κινήσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, σε μια περίοδο που η γειτονική Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει τον ρόλο του «αποσταθεροποιητή» της περιοχής, προχωρά η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η συμφωνία για την απόκτηση των Rafale, με τα πρώτα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη να φτάνουν στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2021, ενώ κατατέθηκε και αίτημα από την Αθήνα στις ΗΠΑ για παράδοση αριθμού μεταχειρισμένων F-35Α στην Πολεμική Αεροπορία. Την ίδια ώρα, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας έχει προχωρημένες συζητήσεις, εκτός από τους Αμερικανούς και με τη Γαλλία για το πρόγραμμα προσκτήσεως νέων φρεγατών, ενώ μελετώνται και οι σχετικές προτάσεις από Ολλανδία αλλά και Γερμανία, Ισπανία. Περί τα μέσα Δεκεμβρίου, και συγκεκριμένα στις 17 του μήνα, αναμένεται, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες των «Π», να κατατεθεί στη Βουλή η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την απόκτηση μιας μοίρας 18 αεροσκαφών Rafale και του οπλισμού τους. Το γεγονός αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δύο πλευρές, ιδίως η Πολεμική Αεροπορία και η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «έτρεξαν» το όλο ζήτημα με ταχείς, για τα ελληνικά δεδομένα, ρυθμούς, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

RAFALE ΤΟ 2021

«Κλειδί» στην εξέλιξη αυτή ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία της 19ης Νοεμβρίου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονάβ, με αντικείμενο, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, το χρονοδιάγραμμα, τις διαδικασίες και τα τεχνικά ζητήματα πρόσκτησης των αεροσκαφών. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που προκύπτουν, το Ελληνικό «Πεντάγωνο» έχει προϋπολογίσει κονδύλια 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα προσκτήσεως των 18 μαχητικών Rafale, του συναφούς επιχειρησιακού εξοπλισμού, εξομοιωτών πτήσεως και αποστολής, καθώς και την αρχική «Εν συνεχεία υποστήριξη» (Follow-on-Support - FOS) του αεροσκάφους (Dassault).

Επιπλέον, για το πακέτο οπλισμού των αεροσκαφών έχουν προβλεφθεί και άλλα 350 εκατ. ευρώ (MBDA), ενώ προβλέπεται και «αγορά» από τους κατασκευαστές 20 παλαιότερων Mirage-2000EGM/BGM. Τα ελληνικά Rafale θα είναι 12 μεταχειρισμένα και 6 νέας κατασκευής, της εκδόσεως Standard F3R, ενώ από τα 18 αεροσκάφη τα 4 θα είναι διθέσια (2 μεταχειρισμένα και 2 καινούργια), που θα χρησιμοποιηθούν κυρίως ως εκπαιδευτικά. Σημειώνεται πως τα ελληνικά Rafale θα ενταχθούν στη δύναμη της 332 Μοίρας Παντός Καιρού (332 ΜΠΚ) με την ονομασία «Γεράκι».

Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει μετά την υπογραφή της συμβάσεως με κατάθεση της ορισθείσας προκαταβολής, πράγμα που σημαίνει ότι, αν αυτή κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου, όπως επιδιώκει η Ελλάδα, το πρώτο Rafale αναμένεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία στα μέσα του 2021. Θα παραμείνει, όμως, στη Γαλλία για τη συνέχιση της εκπαιδεύσεως των Ελλήνων ιπταμένων και τεχνικών.

Ο αρχικός πυρήνας πιλότων που, σύμφωνα με το ΓΕΑ, σχεδιάζεται να μεταβεί στη Γαλλία τον Ιανουάριο του νέου έτους, αποτελείται από 4 έμπειρους πιλότους Mirage 2000-5 και 12 τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων της 114 Πτέρυγας Μάχης (Τανάγρα). Οι 4 πιλότοι δεν θα εκπαιδευτούν μόνο για να βγουν διαθέσιμοι στον τύπο, αλλά και για εκπαιδευτές εκπαιδευτών εδώ, στην Ελλάδα, και δοκιμαστές του αεροσκάφους.

Τα πρώτα Rafale εκτιμάται ότι θα αφιχθούν στην Τανάγρα τον Οκτώβριο του 2021, με απώτερη πρόθεση να πρωτοεμφανιστούν είτε υπεριπτάμενα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2021 είτε έπειτα από λίγες ημέρες στην εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η εξέλιξη των παραδόσεων των Rafale θα είναι πρώτα τα 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη (2 διθέσια και 4 μονοθέσια), ακολούθως τα 6 νέα αεροσκάφη από τη γραμμή παραγωγής εντός του 2022 (2 διθέσια και 4 μονοθέσια) και, τέλος, το 2023 θα φτάσουν στην Τανάγρα τα τελευταία 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη, όλα μονοθέσια.

Στα νέα δεδομένα να προστεθεί και η απόκτηση νέων βλημάτων αέρος-αέρος Meteor, καθώς και η επαναπιστοποίηση όλων των αποθεμάτων Κ/Β αέρος-αέρος MICA, αέρος-εδάφους SCALP-NG, καθώς και ναυτικής κρούσεως ΑΜ-39 Exocet, που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι οι Έλληνες πιλότοι θα φέρουν ειδικό κράνος TARGO II της ισραηλινής Elbit, που ήδη έχει αγοραστεί για τους πιλότους των ινδικών και των καταριανών Rafale. Η οθόνη επί κράνους (Helmet Mounted Display) αποτελεί επανάσταση στον τομέα της εναέριας μάχης του 21ου αιώνα, καθώς «κατευθύνει» τα εκτοξευόμενα βλήματα προς τον στόχο ακολουθώντας το βλέμμα του πιλότου που βλέπει τον εχθρικό στόχο, κάτι που δίνει τρομακτικά πλεονεκτήματα στις «κλειστές» αερομαχίες.

ΑΠΟΚΤΗΣΗ F-35

Τους ισχυρούς αμυντικούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ επανεπιβεβαίωσε, στις 30 Νοεμβρίου, με επίσημη ανακοίνωσή του, που αφορούσε τα F-35, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στην τρίτη συνολικώς «παρέμβασή» του στο συγκεκριμένο ζήτημα, αυτήν τη φορά όμως πολύ πιο αναλυτική και σαφή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στα υψηλότερα επίπεδα, έχουν καλωσορίσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας να προμηθευτεί το F-35 για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Έχουμε δείξει την υποστήριξή μας για την προμήθεια και εργαζόμαστε στενά μαζί σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα προμήθειας, το οποίο θα ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητες της Ελλάδας, θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και θα βελτιώσει την περιφερειακή σταθερότητα», ανέφερε ο κ. Πάιατ. Είχαν προηγηθεί ελληνικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την ταχεία παράδοση αριθμού F-35 στην Ελλάδα, κάτι που είχε ζητήσει στις 6 Νοεμβρίου ο επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, αντιπτέραρχος (I) ε.α. Θόδωρος Λάγιος, με σχετική επιστολή του. Με αυτήν εξέφραζε το αίτημα προμήθειας 18-24 F-35, νέας κατασκευής ή και μεταχειρισμένων, στην οποία μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ταχεία παράδοση αριθμού F-35 (πιθανότατα 6 μεταχειρισμένων) εντός του 2021.

Όπως διευκρίνιζαν στα «Π» πηγές που γνωρίζουν καλά το όλο θέμα, το ελληνικό αίτημα για παράδοση αριθμού μεταχειρισμένων F-35Α στην Πολεμική Αεροπορία δεν έχει απορριφθεί από τις ΗΠΑ, καθώς, για να αποδεσμευτούν -επειδή είναι εν ενεργεία μαχητικά αεροσκάφη στις αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ (USAF)- είναι απαραίτητο να υπάρχει σχετικό ψήφισμα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Αυτό αναμένεται να γίνει μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου. Επομένως, το ελληνικό αίτημα είναι σε ισχύ και αναμένεται το νέο Κογκρέσο για να αποφασίσει σχετικώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 14-17 Οκτωβρίου επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Αμερικανός αρμόδιος βοηθός υπουργού Εξωτερικών, Κλαρκ Κούπερ, ο οποίος κατά την εδώ παραμονή του είχε συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον ΥΕΘΑ, Ν. Παναγιωτόπουλο, παρουσία και του κ. Πάιατ, με τον οποίο συζήτησαν όλα αυτά τα θέματα.

Ακολούθως, στις 6 Νοεμβρίου η ΓΔΑΕΕ απέστειλε την προαναφερθείσα επιστολή, στην οποία γίνεται λόγος για «ταχεία παράδοση αριθμού F-35 εντός του 2021». Βεβαίως, απομένει να διαπιστωθεί και στην πράξη τι από όλα αυτά θα γίνει, γεγονός όμως είναι ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί με ταχύτατο ρυθμό εξελίξεις για την απόκτηση σε πρώτη φάση 6 μεταχειρισμένων F-35Α και σε δεύτερη των υπόλοιπων 18 καινούργιων, με βάση τις διμερείς συζητήσεις για ένταξη των ελληνικών μαχητικών στη γραμμή παραγωγής της Lockheed Martin.

ΦΡΕΓΑΤΕΣ

Η προ ημερών παρουσίαση με τηλεδιάσκεψη της αμερικανικής πρότασης της Lockheed Martin στον ελληνικό και ξένο Τύπο για το σκάφος επιφανείας πολλαπλών αποστολών MMSC-ΗΝ, στο πλαίσιο του προγράμματος προσκτήσεως νέων φρεγατών για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και η αναμενόμενη (πιθανότατα και εντός του Δεκεμβρίου) επίσημη αποστολή προς τους Αμερικανούς «Επιστολής αιτήματος» (Letter of Request/LOR), με την οποία ζητούνται επίσημα πληροφορίες, υπεύθυνα και με λεπτομέρειες, επανεπιβεβαιώνουν τη μεγάλη δυναμική του εν λόγω προγράμματος, καθώς στο «παιχνίδι» συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Ισπανία. Αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα έχει προχωρημένες συζητήσεις, εκτός των Αμερικανών (MMSC), και με τους Γάλλους για το πρόγραμμα προσκτήσεως νέων φρεγατών. Οι Γάλλοι της Naval Group με την Belh@rra δεν δείχνουν απογοητευμένοι, πιστεύοντας ότι παίζουν με το χαρτί της στρατηγικής συμμαχίας των δύο κυβερνήσεων, αλλά και με την αποδέσμευση προς πώληση στην Ελλάδα των στρατηγικών όπλων κρούσης SCALP-Navale.

Από την πλευρά τους, οι Γερμανοί της ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) με την πρότασή τους για τη ΜΕΚΟ Α-200 -ήδη έχουν κατασκευάσει 4 φρεγάτες για το Ναυτικό της Νοτίου Αφρικής- «περιμένουν στη γωνία», γνωρίζοντας ότι από πολιτικής άποψης δεν είναι και πολύ καλή εποχή γι' αυτούς.

Πιστεύουν, όμως, ότι η άριστη συμπεριφορά των 4 φρεγατών του ΠΝ ΜΕΚΟ-200ΗΝ κλάσεως «Υδρα» μπορεί να τους «ανοίξει» το πρόγραμμα, κάνοντας έτσι την έκπληξη.

Ως «αουτσάιντερ» εμφανίζονται οι Ισπανοί, που, αντιγράφοντας και σμικραίνοντας τα Arleigh Burke, έφτιαξαν τις φρεγάτες F100, ενώ οι Ολλανδοί κινούνται με κάποιον δισταγμό, είναι αλήθεια, με την πρότασή τους για τη νέα, κοινή με τους Βέλγους, φρεγάτα πολλαπλών αποστολών. που θα αντικαταστήσει τις φρεγάτες «Μ» (Karel Dormann), κάποιες από τις οποίες θα μπορούν να προσφέρουν ως «ενδιάμεση λύση» για το Πολεμικό Ναυτικό.

Κλικ για μεγέθυνση:

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 05/12/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια