Απομονωμένοι θάλαμοι Covid στα Στρατόπεδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Απομονωμένοι θάλαμοι Covid στα Στρατόπεδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Πως διαχειρίζονται οι ΕΔ την πανδημία: Θα παραμένουν για όσο διάστημα απαιτείται οι νοσούντες από κορωνοϊό-Τέλος και οι εξοδούχοι-Στο τέλος της θητείας οι άδειες ορκωμοσίας-Το ΓΕΕΘΑ προχώρησε άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του κορωνοϊού μέσα στα στρατόπεδα

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Στη δημιουργία θαλάμων Covid στα στρατόπεδα - δηλαδή ειδικά απομονωμένων χώρων για τη νοσηλεία όσων στρατιωτών είναι θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά με ήπια συμπτώματα - έχουν προχωρήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις. Σε αυτούς τους θαλάμους που δημιουργήθηκαν εκτάκτως θα παραμένουν για όσο διάστημα απαιτείται από τα πρωτόκολλα οι νοσούντες από κορωνοϊό στρατιώτες με στόχο να αποτραπεί η διασπορά στους υπόλοιπους.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποτροπής εξάπλωσης του κορωνοϊού είχε προβλεφθεί και στο ξεκίνημα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη. Εντούτοις, το ΓΕΕΘΑ, στις αρχές Νοεμβρίου, όταν η χώρα μπήκε δηλαδή στο δεύτερο lockdown μετά την ταχύτατη άνοδο των κρουσμάτων, έδωσε ρητή εντολή στους διοικητές των στρατοπέδων να μεριμνήσουν για τη δημιουργία τέτοιων θαλάμων. Κι αυτό διότι την ίδια περίοδο που ξεκινούσε η δεύτερη καραντίνα παρουσιάζονταν στα στρατόπεδα όλης της χώρας χιλιάδες νεοσύλλεκτοι με την ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου. Η οδηγία ήταν όσοι είχαν διαγνωστεί θετικοί κατά την κατάταξή τους στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (μετά την υποβολή τους σε γρήγορο έλεγχο rapid-test COVID-19) να κατατάσσονται κανονικά αλλά να παραμένουν σε προκαθορισμένο χώρο μέχρι την ίασή τους.

Είναι πρόδηλο ότι ο συγχρωτισμός στα στρατόπεδα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί. Όσοι έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία γνωρίζουν καλά ότι στους θαλάμους με τα κρεβάτια μπορεί να κοιμούνται ταυτόχρονα 20-30 στρατεύσιμοι. Στόχος όμως των επιτελών είναι να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μείνει ο κορωνοϊός έξω από τις στρατιωτικές μονάδες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την κατάταξη της ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου υπήρχαν νεοσύλλεκτοι που βρέθηκαν θετικοί έπειτα από τα σχετικά τεστ στα οποία υποβλήθηκαν. Εντούτοις, τα συμπτώματά τους ήταν ήπια και στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

ΟΙ ΟΡΚΩΜΟΣΙΕΣ. Πάντως, η δημιουργία ειδικών θαλάμων Covid δεν είναι το μοναδικό μέτρο που έχει πάρει το ΓΕΕΘΑ. Από τις 6 Νοεμβρίου οι έξοδοι από τις μονάδες έχουν αναβληθεί μέχρι νεωτέρας. Έτσι, άδεια εξόδου χορηγείται μόνο στους μόνιμα διαμένοντες εντός των ορίων της Φρουράς Υπηρεσίας.

Επιπλέον, το ΓΕΕΘΑ προχώρησε και στη μεταφορά των αδειών ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων στο τέλος της θητείας τους διότι υπήρχε ο μεγάλος κίνδυνος οι νεοσύλλεκτοι που θα επέστρεφαν από τους τόπους διαμονής τους, να μεταφέρουν τον ιό στις μονάδες τους.

Ακόμη, για την αποφυγή συνωστισμού οι ορκωμοσίες θα εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε δύο ημέρες, με ισομερή διαχωρισμό νεοσυλλέκτων οπλιτών και χωρίς την παρουσία προσκεκλημένων. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους παρευρισκομένους.

Επίσης έχει ανασταλεί η λειτουργία της εστίασης εντός στρατιωτικών χώρων και στις Λέσχες. Αντί αυτού θα παρέχονται για κατανάλωση μόνο προϊόντα σε συσκευασία. Και βέβαια το ΓΕΣ, στα στρατιωτικά εργοστάσια που διαθέτει, συνεχίζει την παραγωγή αντισηπτικών, μασκών και γαντιών για την κάλυψη των αναγκών του μόνιμου προσωπικού και των εφέδρων.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 01/12/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια