Την άνοιξη τα πρώτα Rafale-Το χρονοδιάγραμμα για ενίσχυση των ΕΔ

Την άνοιξη τα πρώτα Rafale-Το χρονοδιάγραμμα για ενίσχυση των ΕΔ

H ΠΑ εξοπλίζεται με 8 μεταχειρισμένα και 12 καινούργια Rafale - Εκδήλωση ενδιαφέροντος για φρεγάτες made in USA

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Ένα εντελώς ανανεωμένο οπλοστάσιο - με τα σύγχρονα UAV's Heron, τα gamechangers μαχητικά Rafale και πιθανότατα και με νέα τεθωρακισμένα οχήματα - θα έχουν από την ερχόμενη άνοιξη οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν θέσει οι επιτελείς και το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αποφάσισε η κυβέρνηση και το οποίο εκτείνεται σε βάθος 15ετίας θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά από την άνοιξη της νέας χρονιάς. Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι μετά από έναν «χειμώνα» που κράτησε μία δεκαετία σε ό,τι αφορά την πρόσκτηση και ανανέωση οπλικών συστημάτων οι Ένοπλες Δυνάμεις μπαίνουν πλέον σε μία νέα εποχή. Επιδίωξη είναι οι διαδικασίες να γίνουν με ταχείς ρυθμούς - καθώς η τουρκική προκλητικότητα ολοένα και κλιμακώνεται - έτσι ώστε να μην καθυστερήσει η ένταξη των νέων συστημάτων για όσες συμφωνίες έχουν ήδη κλείσει.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο σχεδιασμός για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale προβλέπει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να είναι έτοιμος ο σχετικός νόμος (συμφωνία-πλαίσιο κατά το μοντέλο των Mirage) και εν συνεχεία έως τα τέλη Δεκεμβρίου να πάει προς ψήφιση στη Βουλή. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τους Γάλλους έχει συμφωνηθεί τα πρώτα δύο μεταχειρισμένα Rafale - τα μαχητικά που φορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο απέναντι στους Τούρκους - να είναι επιχειρησιακά έτοιμα τον Ιούλιο. Η ελληνική πλευρά όμως έχει ζητήσει να τα έχει στην κατοχή της από τον Απρίλιο. Άλλωστε ήδη έχει επιλεγεί η ομάδα των πρώτων αεροπόρων της Πολεμικής Αεροπορίας που θα πάνε στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν. Στη συνέχεια προβλέπεται η ΠΑ να παραλαμβάνει 2 ανά μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑ εξοπλίζεται με 8 μεταχειρισμένα και 12 καινούργια Rafale, τα οποία αναμένονται το 2022.

Τον Απρίλιο όμως αναμένεται να ξεκινήσει η νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις και στον τομέα της από αέρος επιτήρησης του Αιγαίου και της Μεσογείου. Τα δύο ισραηλινά UAV's που αποκτάει με leasing η χώρα μας για τρία χρόνια θα ενισχύσουν σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις (θα έχουν δε διακλαδικό ρόλο) σ' έναν τομέα που είχαν μείνει πίσω. Σημειώνεται ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται προσωπικό της ΠΑ να μεταβεί στο Ισραήλ για εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, οι επιτελείς και το ΓΕΣ καταβάλλουν προσπάθειες και για την απόκτηση στις αρχές του έτους 80 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117, τα οποία αποσύρουν οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα έχει ζητήσει - και υπάρχει συμφωνία γι' αυτό - να πάρει συνολικά 1.200 τέτοια οχήματα και μάλιστα δωρεάν, καταβάλλοντας μόνο τα μεταφορικά. Η διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει. Όμως 80 απ' αυτά βρίσκονται στη Γερμανία και σε χρήση και συνακόλουθα υπάρχει δυνατότητα να αποκτηθούν νωρίτερα. Έτσι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω Covid ομάδα του ΓΕΣ θα ταξιδέψει στη Γερμανία για να τα ελέγξει.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ. Στην πρόσκτηση αμερικανικών φρεγατών πολλαπλών ρόλων, συγκεκριμένα των MMSC (Multi Mission Surface Combatant), προσανατολίζεται το ΠΝ για την ανανέωση του Στόλου, αφού το σχέδιο με τις γαλλικές Belh@rra δεν προχώρησε λόγω και του υψηλού κόστους. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να αποστείλει στους Αμερικανούς έγγραφο για το ενδιαφέρον απόκτησης των φρεγατών (Letter of Request) μέσω διακρατικής συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση αν το σχέδιο υλοποιηθεί η ένταξη των νέων φρεγατών υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το 2028.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 14/11/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια